mietek Posted November 5, 2003 Author Posted November 5, 2003 Wyczytalem że w konspiracji w czasie ww2 były robione granaty z buks od wozów. Cóż to są takowe buksy? Jak wyglądają?
mietek Posted November 5, 2003 Author Posted November 5, 2003 Wyczytalem że w konspiracji w czasie ww2 były robione granaty z buks od wozów. Cóż to są takowe buksy? Jak wyglądają?
kiers Posted November 5, 2003 Posted November 5, 2003 W tym przypadku pewnie chodzi o tuleję żeliwną, element łożyskowania koła drewnianego wozu konnego. Nie pamiętam dokładnie ale te które widziałem miały otwór o średnicy około 4 cm a długość kilkunastu cm.
mietek Posted November 5, 2003 Author Posted November 5, 2003 Wymiary i materiał by pasowały, zapewne o to chodzi. Dziękuję.
Guest Posted January 23, 2004 Posted January 23, 2004 A ja nawet mam taką tuleję. Po bokach ma jakby skrzydełka, żeby się nie obracała.Pozdrawiam
bjar_1 Posted January 23, 2004 Posted January 23, 2004 Tak ,taka tuleja ze skrzydełkami. Nie wiem jak wy ,ale ja za każdym wypadem do lasu wygrzebuję conajmniej trzy takie buksy...bjar_1
maxikasek Posted January 23, 2004 Posted January 23, 2004 Ale granaty z buks? Przecież sama buksa waży ze 4kg, może miny? Bo rzucać tym musiąłby kawał chłopa.
Guest Posted January 23, 2004 Posted January 23, 2004 Ja to zupełnie przypadkiem dawno temu znalazłem. Bez żadnego sprzętu. I nigdy więcej nie trafiłem. A te twoje, bjar, to mogą być po taborach wojskowych, choć niekoniecznie.Pozdrawiam
bjar_1 Posted January 23, 2004 Posted January 23, 2004 Po taborach :) owszem! Trafia się to często na drodze leśnej w znanej już nam wszystkim wsi RUSKI BRÓD ;)Przedwszystkim tam właśnie kopię i trafiają się różne części ,zarówno od wozów jak i samochodowe.pzdrbjar_1
Question
mietek
9 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.