Skocz do zawartości
  • 0

co to jest buksa?

mietek

Pytanie

Napisano
Wyczytalem że w konspiracji w czasie ww2 były robione granaty z buks od wozów. Cóż to są takowe buksy? Jak wyglądają?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyczytalem że w konspiracji w czasie ww2 były robione granaty z buks od wozów. Cóż to są takowe buksy? Jak wyglądają?
Napisano
W tym przypadku pewnie chodzi o tuleję żeliwną, element łożyskowania koła drewnianego wozu konnego. Nie pamiętam dokładnie ale te które widziałem miały otwór o średnicy około 4 cm a długość kilkunastu cm.
Napisano
A ja nawet mam taką tuleję. Po bokach ma jakby skrzydełka, żeby się nie obracała.
Pozdrawiam
Napisano
Tak ,taka tuleja ze skrzydełkami. Nie wiem jak wy ,ale ja za każdym wypadem do lasu wygrzebuję conajmniej trzy takie buksy...

bjar_1
Napisano
Ja to zupełnie przypadkiem dawno temu znalazłem. Bez żadnego sprzętu. I nigdy więcej nie trafiłem. A te twoje, bjar, to mogą być po taborach wojskowych, choć niekoniecznie.
Pozdrawiam
Napisano
Po taborach :) owszem! Trafia się to często na drodze leśnej w znanej już nam wszystkim wsi RUSKI BRÓD ;)
Przedwszystkim tam właśnie kopię i trafiają się różne części ,zarówno od wozów jak i samochodowe.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie