mietek Napisano 5 Listopad 2003 Autor Napisano 5 Listopad 2003 Wyczytalem że w konspiracji w czasie ww2 były robione granaty z buks od wozów. Cóż to są takowe buksy? Jak wyglądają?
mietek Napisano 5 Listopad 2003 Autor Napisano 5 Listopad 2003 Wyczytalem że w konspiracji w czasie ww2 były robione granaty z buks od wozów. Cóż to są takowe buksy? Jak wyglądają?
kiers Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 W tym przypadku pewnie chodzi o tuleję żeliwną, element łożyskowania koła drewnianego wozu konnego. Nie pamiętam dokładnie ale te które widziałem miały otwór o średnicy około 4 cm a długość kilkunastu cm.
mietek Napisano 5 Listopad 2003 Autor Napisano 5 Listopad 2003 Wymiary i materiał by pasowały, zapewne o to chodzi. Dziękuję.
Gość Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 A ja nawet mam taką tuleję. Po bokach ma jakby skrzydełka, żeby się nie obracała.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Tak ,taka tuleja ze skrzydełkami. Nie wiem jak wy ,ale ja za każdym wypadem do lasu wygrzebuję conajmniej trzy takie buksy...bjar_1
maxikasek Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Ale granaty z buks? Przecież sama buksa waży ze 4kg, może miny? Bo rzucać tym musiąłby kawał chłopa.
Gość Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Ja to zupełnie przypadkiem dawno temu znalazłem. Bez żadnego sprzętu. I nigdy więcej nie trafiłem. A te twoje, bjar, to mogą być po taborach wojskowych, choć niekoniecznie.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Po taborach :) owszem! Trafia się to często na drodze leśnej w znanej już nam wszystkim wsi RUSKI BRÓD ;)Przedwszystkim tam właśnie kopię i trafiają się różne części ,zarówno od wozów jak i samochodowe.pzdrbjar_1
Pytanie
mietek
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.