Skocz do zawartości

Karczmy, ach te Stare Karczmy :-)))

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a raczej ziemia wokół nich, bo po samych karczmach śladu nie ma.
Wziąłem sprzęcik, saperkę i pojechałem w miejsce, o którym od wielu osób słyszałem, że była tam stara karczma. Teoretycznie miejscówka jakby zdawała się potwierdzać - rzeczka, mostek, rozwidlenie dróg, mały wzgórek, też - gdyby mnie ktoś pytał - to tu bym postawił gospodę. I ... opłacało się :-)
Poza tym ziemia rewelacyjna, łączka, kawałek poletka - chyba jakaś zasadowa, bo monetki w ładnych stanach. Ostatnio byłem w innym miejscu, i niemal wszystkie monety miały taki grynszpan, że trudno było rozpoznać, która jest jaka.
Wygląda na to że nikogo przede mną nie było. Dwie i pół godzinki szukania na fotce. Myślę że odwiedzę to miejsce jeszcze kilka razy :-)
Darz Dół w Nowym Sezonie!

Napisano
Jak można prosić o zdjęcie lub opis monety z lewej wystającej srebro ina tym samym poziomie z prawej też srebro dzięki
Napisano
piękne monetki.A jakiego sprzętu używasz.ja mam od miesiaca solariska,ucze sie na nim ale monet nic,może taka bezmonetowa okolica?
Napisano
Polmosy to ja znjduje 2 km od zabudowań w szczerym polu,czasami trafi sie jakaś mosiężna blaszka nie wiadomo od czego ,jakieś stopione blaszki aluminiowe,czasami łuska.Trudno mi jeszcze idzie odróżniać te sygnały właściwe od większych śmieci.Ale ogólnie kolorek tylko żadnych monet.Mam takie zaśmiecone pole gdzie stał kiedyś dworek ale tam na dynamice to sprzęt troche wariuje.
Napisano
A ja poprosiłbym fotkę tego skrzyzowania dróg z rzeczką itd. Co to za odludzie gdzie karczma stała? Wieś wymarła? Hitlerowcy ją spacyfikowali? W nocy kopałeś?
Napisano
Dla siwyr: ta z lewej to szóstak Jana III Sobieskiego 1683r., a ta z prawej to Jan II Kazimierz Waza, też szóstak z 1663r.
Ogólnie przy okazji wyszły jeszcze inne popierdółki w stylu coś od czegoś, naparstek, kilka nabijek, parę łusek.

Dyskryminację (używam XLT)miałem ustawioną celowo dla monet więc teraz spróbuję pochodzić na relicu, może jakieś plomby się trafią albo coś żelaznego, jak nie będzie za bardzo teren zaśmiecony.
Miejsce dość odludne, więc nikt nie przeszkadza.
Czy była tam kiedyś wieś? Nie wiem, jeśli tak to na pewno zniknęła wcześniej niż II WŚ, bo o starej karczmie ludzie wspominają, ale o wsi nikt nic nie mówił.
Najbliższe zabudowania dzisiejszej wsi są jakieś 3 km od tego miejsca, więc nie sądzę by wieś aż tak się przesunęła.
W czasie ostatniego pobytu wypatrzyłem w polu starą kapliczkę, więc na pewno pokręcę się jeszcze koło niej.
Jak mi się coś ciekawszego tarfi - wrzucę. No chyba że garnek złota - to będę siedział raczej cicho :-)))))
Pzdr!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie