Skocz do zawartości

Moneta.

Etam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak by nie było jest to XVII wieczny półtorak tzn 1/24 talara, na pewno nie polski, moze by tak troche większe te fotki ?, na jabłkiem znajdziesz dwie ostatnie cyfry daty wybicia, będzie to 16??, ja nie widzę bo fotki są ciut małe, ale może bardziej pomoze Ci ktoś kto sie lepiej zna na tym
pzdr
iglanadon
Napisano
Jest to półtorak z Transylvanii (tej od księcia Drakuli), bity na wzór polskich półtoraków. Znalazłem identycznego w Gdańsku.
Napisano
Ja się zastanawiam jak u mojej ciotki na strychu wylądował plecak szwedzki Mauser Kit wz. 1898... Tego nigdy się nie dowiemy :) I to chyba nas w tym najbardziej pociąga.... Ten procent tajemnicy...
Napisano
podejżewam że skoro był bity na wzór polskich półtoraków, a tak w istocie było mógł być elementem świadomego zalewu naszego rynku walutą tego samego nominału aczkolwiek z nieco mniejsza zawartością srebra, podobnie rzecz sie miała z półgroszami świdnickimi Ludwika Jagiellończyka z początkiem XVI wieku, na rym też robiono interesy i to niemałe, podobnie jest z zalewem szwedzkich szelągów okupacyjnych z Rygi bitych przez Gustawa Adolfa i Krystyne Wazę, do tego dochodzie jeszcze spora wymiana handlowa która przynosi nam monety naprawdę egzotyczne np: z Chin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie