iglanadon Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 jak by nie było jest to XVII wieczny półtorak tzn 1/24 talara, na pewno nie polski, moze by tak troche większe te fotki ?, na jabłkiem znajdziesz dwie ostatnie cyfry daty wybicia, będzie to 16??, ja nie widzę bo fotki są ciut małe, ale może bardziej pomoze Ci ktoś kto sie lepiej zna na tympzdriglanadon
Raned Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Jest to półtorak z Transylvanii (tej od księcia Drakuli), bity na wzór polskich półtoraków. Znalazłem identycznego w Gdańsku.
Etam Napisano 5 Listopad 2003 Autor Napisano 5 Listopad 2003 Dzięki wielkie Panowie.Swoją drogą skąd w Polsce ta moneta?
Gambit Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Ja się zastanawiam jak u mojej ciotki na strychu wylądował plecak szwedzki Mauser Kit wz. 1898... Tego nigdy się nie dowiemy :) I to chyba nas w tym najbardziej pociąga.... Ten procent tajemnicy...
iglanadon Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 podejżewam że skoro był bity na wzór polskich półtoraków, a tak w istocie było mógł być elementem świadomego zalewu naszego rynku walutą tego samego nominału aczkolwiek z nieco mniejsza zawartością srebra, podobnie rzecz sie miała z półgroszami świdnickimi Ludwika Jagiellończyka z początkiem XVI wieku, na rym też robiono interesy i to niemałe, podobnie jest z zalewem szwedzkich szelągów okupacyjnych z Rygi bitych przez Gustawa Adolfa i Krystyne Wazę, do tego dochodzie jeszcze spora wymiana handlowa która przynosi nam monety naprawdę egzotyczne np: z Chin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.