mirek78przemysl Napisano 28 Marzec 2007 Share Napisano 28 Marzec 2007 Witam. Z moich źródeł także wiem, że jest zielone światło co do liberalizacji przepisów i dostosowanie ich (choćby w przybliżeniu) do norm obowiązujących w UE. Kolega Bolas ma rację mówiąc, że deko, a broń palna to dwie rożne rzeczy. Ale zadajmy sobie pytanie czy posiadanie legalne dekacza na rekonstrukcji nas zadowala? Mianowicie nie. Jeśli jest szansa na zmianę tych przepisów to powinniśmy z niej skorzystać. Jesteśmy ( rekonstruktorzy, kolekcjonerzy)liczebnym środowiskiem. Potrzeba wśród nas zjednoczenia się i ludzi, którzy by poprowadzili tą sprawę dalej. A mianowicie ( nie jestem prawnikiem ani ekspertem w tych sprawach, więc jeśli się mylę proszę prostować) ściągnąć czeską ustawę i wzorując się na ich artykulach dotyczących posiadania i używania broni strzelającej amunicją alarmową, ćwiczebną wystąpić przez posła z któregoś regionu, który np. też jest kolekcjonerem, lub rekonstruktorem, bądź nawet z inicjatywą ustawodawczą jako takie a takie środowisko ( potrzeba zebrania podpisów) o zmianę przepisów w interesującej nas kwesti. Nie jesteśmy zbieraniną oszołomów tylko mocnym i prężnie działającym środowiskiem skupiającym w swoich szeregach prawników, lekarzy, polityków, policjantów, wojskowych. Potrzeba jest tylko sztabu ludzi,którzy by nasze działania skoordynowali i wystąpili z taką inicjatywą w naszym imieniu. Jest wiele stowarzyszeń a każdo z nich w swoim statucie ma zapis o realizacji przedstawień, widowisk historycznych czy teatralnych. To już także powinnno ułatwić nam drogę.Za przeproszeniem do sceptyków: mówienie, że tego nie da się zrobić to bzdura. Po pierwsze należy spróbować!!! a dopiero później narzekać. Sądzę, że wszystko jest do załatwienia, a my Polacy naprawdę umiemy zrobić wszystko. Trzeba tylko chcieć. Piszecie o wypowiedzi p. Ziobry. To zaprośmy go na Bzurę łącznie z odwiedzinami w garnizonach niech zobaczy, że nie jesteśmy otencjalnymi kandydatami na wczasy za kratami. Jeśli chodzi o mnie to deklaruję swoją pomoc każdemu kto chciałby się tym zająć. Mogę porozmawiać o poparcie tej inicjatywy z posłami i senatorami z naszego regionu, zebrać podpisy i co jeszcze by trzeba było to bym pomógł. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 28 Marzec 2007 Share Napisano 28 Marzec 2007 Panowie, czy ja coś przegapiłem?O ile dobrze pamiętam, to możliwość posiadania deko jest wprowadzona ostatnią nowelizacją ustawy. Oczywiście musi być to deko polskie i z pPolskimi stemplami.Jeśli cokolwiek miałoby się zmienić, to jak rozumiem uznanie deko niemieckiego. Broni deko do kupienia nie było, bo jej produkcja po prostu nikomu się nie opłacała. Po szczegóły odsyłam do ustawy. Ile lat ma już ta nowelizacja? 7? 5?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 28 Marzec 2007 Share Napisano 28 Marzec 2007 Krzysiek nie chodzi o to że w naszym prawie jest deko tylko o to by było dostępne. Jeśli nowelizajca uznałaby papiery" czeski czy Niemieckie to ceny spadłyby TOTALNIE.Wiesz ile kosztuje najtańsze deko w Czechach --- poniżej 200 złppsz około 500 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 29 Marzec 2007 Share Napisano 29 Marzec 2007 Oczywiście, zamierzam poprzeć każdy apel srodowiska w tej sprawie. Ale moje wcześniejsze obawy są aktualne - roń kolekcjonerska" to w rozumieniu policji właśnie broń zdekowana (tak przynajmniej ostatnio mi wyjaśniano) i do jej przechowywania też potrzeba tych specjalnych warunków i uprawnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-adi- Napisano 29 Marzec 2007 Share Napisano 29 Marzec 2007 ...ale co mi po tt, pps, tantalu, czy nawet mosinie jak ja potrzebuje mausera,? Przecież tego nie mają na magazynie i nie zdekują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 29 Marzec 2007 Share Napisano 29 Marzec 2007 No, prawdopodobnie mają w nosie, że chcesz mausera. Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi" Myślę, że nie zaczynali handlu resztkami z magazynów z myślą, że ktoś gdzieś w Polsce pragnie mausera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 8 Październik 2007 Autor Share Napisano 8 Październik 2007 Odgrzewam stary temat, w związku z pojawieniem się dokładnego opisu tych TT-ek we wrześniowym numerze Arsenału" ... zainteresowanych odsyłam do ciekawej lektury, jest dokładne porównanie egzemplarza zdekowanego przez CLK KGP z egemplarzem sprawnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 8 Październik 2007 Autor Share Napisano 8 Październik 2007 I fragment spisu treści numeru ... (ze strony www wydawcy): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Bolas jeśli możesz to zeskanuj i wklej ten artykuł bardzo Cie prosze z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.