Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Mam trzy pytanka (moze glupie ale sie nie orietujw w nich) 1-Co sie dzieje z famo(?)wydobytym w 2000r.z Baltyku(?) 2-Wiadomo ze niemcy przenosili swoje jednostki z fratu wschodniego na zachodni w 44 a czy razem zwojskiem przenoszono pojazdy (glownie chodzi mi o ciagniki ewakuacyjne ,jednoczesnie wydaje mi sie to maloprawdopodobne ale moze)jesli tak to jaka byla zasada ich przemalowywania(wiadomo biale nie jezdzily) i 3 pytanie - moze ktos wie gdzie znalezdz wzory malowania flak 88mm.Prosze o pomoc a przede wszystkim o wyrozumialosc dla mojej niewiedzy.Pozdrawiam i dzieki.
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Zapomnialem dodac ze chodzi mi o malowanie 88 w Normandi lub pod Bastoge w 44.Pozdrawiam.
michalczewski Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Kazda jednostka dbala o swoje wozy i przemieszczala sie razem z nimi.
Szefo Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 flak 88 zwykle byl malowany na kolor żółty do roku 43,później zaczęto malować na kolor ciemno szaryna froncie wschodnim na żółty nanoszono zielony i/lub brązowyale to bardzo często zależało od jednostkigeneralnie nie spotkałem się z jakimś konkretnym wzorem kamuflarzu
R. Lewy" Lewszyk Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Chyba kol. Szefo się pomylił.Kolor szary (wł. Blaugrau RAL 7016) był stosowany do 1943 r.Na podstawie rozkazu nr 181 z 18.02.1943 wprowadzono kolor dunkelgelb zwany również Wehrmacht beige. Od tej pory kazdy nowy sprzęt wprowadzany do armii musiał być w tym kolorze , a jednostki miały obowiązek przemalować swoje pojazdy i artylerię.Sprawa kamuflażu jest bardziej skomplikowana, wszystko zależy od czasu i miejsca działań, oraz inwencji malarza.Regulamin podawał ilość Tarnpaste do zamaskowania sprzętu, rozmieszczenie i wielkość plam, oraz stosunek kolorów zależał od terenu w którym działała jednostka.Co do kamuflażu zimowego, najczęściej stosowanym materiałem było wapno, łatwe do zmycia.Robert Lewy" Lewszyk
Marek Jaszczołt Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Tu jest znajdziesz najświeższy stan wiedzy:http://missing-lynx.com/panzer_facts.htmCo do Ardenów to różnie bywało ponieważ ofensywa zaczeła się gdy nie było śniegu pojazdy nie były kamuflowane na biało, a później nie było na to specjalnie czasu (photografie pokazują rzadkie przykłady)Co do sprzętu w czasie przemieszczenie się z jednego końca Europy na drugi, to różnie bywało i wiadomo, że czasami jednostki zdawały swój sprzęt, aby dostać zaopatrzyć się w nowy np. powrót LSSAH z Włoch na front wschodni lub też przebazowanie HG z Włoch do Polski, wycofywanie niektórych jednostek do uzupełnienia stanów. Marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.