Skocz do zawartości
  • 0

Pojedynkowy pocisk!

281

Pytanie

Napisano

Witam!
Nie ja to znalazłem ale mogę powiedzieć iż powyższa kulka jest z ołowiu ma średnice ok.16-17 mm.Czy faktycznie może ona pochodzić ze starszej epoki?
Dodam jeszcze iż nie jest w 100% okrągła ma niewielkie spłaszczenie.Czy trafiła kogoś czy chybiła?
Więcej co do opisu tej kulki może coś doda znalazca.
Pozdr.281!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kiedys wykopalem szrapnela ale tylko polowe z zapalnikiem, bylo widac przekroj, kulki w nim mialy kal.16 mm, posiadam jeszcze 320 kulek kal. 10 mm (są one :czerwone: i :szare:) wszystkie z poobijanymi sciankami, nawet te co jeszcze siedzą w szrapnelu zatopione w parafinie.

pozdro
Napisano
A od czego mogą być kulki ołowiane, które znalazłem w niemieckiej ziemiance z II woj. Było ich tam ok. 50. Obok nich masa poskręcanego żelaza. Czy w tamto miejsce uderzył pocisk szrapnelowy? W II wojnie używano szrapneli?
Napisano

Ja mam taką kulę , naliczyłem 7 powierzchni takich kreskowanych (1) i siedem powierzchni gładkich wokół (2) . Proszę o identyfikację .
pozdro

Napisano
Witam,
sądząc po uśmiechach wiesz lepiej" kolego kopijnik2. Może więc oświecisz nas na temat ewolucji systemu Minie" oraz stosowania flejtuchów i podasz źródła swojej wiedzy, abyśmy i my mogli należeć do grona oświeconych.
Pozdrawiam
Napisano

Dla rozwiania wątpliwości.
Kulki znalezione w miejscu bitwy w 1813r.
Średnica 15-16 mm (nie mam sufmiarki)
Widoczne ślady po obcięciu nadlewu i ślad półówek matrycy.

Napisano
być może:
Arctic - Nie 24 Sty, 2010 5:24 pm
Rok 1800 – Odejście od gładkich luf i poszukiwanie odpowiedniego gwintu. Powstaje koncepcja broni gwintowanej jako podstawowej broni piechoty. Książe Yorku powołuje Eksperymentalny Korpus Strzelców i wyposaża ich w karabiny Bakera. Karabiny mają 30 calową lufę z siedmiopolowym gwintem o kalibrze 0,69, strzelają kulą na smarowanym flejtuchu.
Rok 1807 – Broń zastąpiono drugim karabinem Bakera o bardziej standardowym w armii brytyjskiej kalibrze 0,74 cala.
http://bron.iweb.pl/printview.php?t=62294&start=0&sid=051327ca2747dc7259576c27ebc478a1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie