Skocz do zawartości

Polski hełm wz.31-wyczyszczenie i konserwacja?

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Wykopałem dwa takie hełmiki i kompletnie nie wiem jak sie za nie wziąść....:(
Jak wyszczyścić,zakonserwować?Czy pózniej malować?
Bardzo prosze o pomoc

Pozdrawiam
Zwierz

Napisano
Wyczyścić szczotką drucianą z grubej rdzy, potem elektroliza lub dalsze czyszczenie mechaniczne (szczotką stalową na wiertarce, wykończenie drobną szczotką mosiężną - pozostawia cieniutki nalot mosiądzu- antykorozyjny), dobra szpachla i powłoka lakiernicza.
Ludwików czy Silesia? Ludwików miał zazwyczaj salamandrę, Silesia przeważnie malowanie na gładkie.
Napisano
Na hełmie w srodku zachował sie napis-
LUDWIKÓW
71
37
Wyczyszcze go,(nie w środku aby napis został),szpachla i lakierek.Ale panowie...Jak dobrac kolorek?

Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Mysle ze nie ma sensu go szpachlowac. Juz w tej chwili jest to lekki rupek", ale przynajmniej jest oryginalny i ma mimo wszystko wojenny kilmat. Szpachla moze odpryskiwac itd. Warto go wyczyscic zakonserwowac i zostawic. Nie pastwic sie nad nimi rekonstrukcja. Ale kazdy ma swoje zdanie....
Napisano
Cyrograf, twoim zdaniem powłoka antykorozyjna z metalu kolorowego wzmaga korozję? W takim razie jeżeli posiadasz samochód to powinienieś usunąć ocynk z blachy, bo jak nie to szybciej zardzewieje.
Napisano
Nie mówimy tu o powłokach antykorozyjnych a o kontakcie stykowym stali z mosiądzem. Nie wiem czy wiesz ale np. właśnie z tego względu nie nituje się stali mosiężnymi czy miedzanymi nitami.
Wojtek
Napisano
Można też hełmik wyczyścić szlifierką kątową, ale podejrzewam, że zostaną dziury po rdzy. No ale zawsze można je zakleić żywicą, walnąć szpachlę i pomalować...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie