Zwierzu Napisano 25 Marzec 2007 Autor Napisano 25 Marzec 2007 WitamWykopałem dwa takie hełmiki i kompletnie nie wiem jak sie za nie wziąść....:(Jak wyszczyścić,zakonserwować?Czy pózniej malować?Bardzo prosze o pomocPozdrawiamZwierz
Boruta Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Cieżka sprawa, fosol lub elektroliza zdejmą farbę. Można by tylko próbować zakonserwować Cortaninem.Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Resztki farby mocno podniesione przez rdze. Farba raczej nie do uratowania, czyli elektroliza.Wojtek
don66 Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Wyczyścić szczotką drucianą z grubej rdzy, potem elektroliza lub dalsze czyszczenie mechaniczne (szczotką stalową na wiertarce, wykończenie drobną szczotką mosiężną - pozostawia cieniutki nalot mosiądzu- antykorozyjny), dobra szpachla i powłoka lakiernicza. Ludwików czy Silesia? Ludwików miał zazwyczaj salamandrę, Silesia przeważnie malowanie na gładkie.
Cyrograf15 Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Ten mosiądz to nie bardzo. Tak powstają ogniwa które wzmagają korozje. Odradzam takie czyszczenie stali mosiężną szczotką, lepiej stal tylko stalową.Wojtek
Zwierzu Napisano 27 Marzec 2007 Autor Napisano 27 Marzec 2007 Na hełmie w srodku zachował sie napis-LUDWIKÓW 71 37Wyczyszcze go,(nie w środku aby napis został),szpachla i lakierek.Ale panowie...Jak dobrac kolorek?PozdrawiamZwierz
Kiler Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Mysle ze nie ma sensu go szpachlowac. Juz w tej chwili jest to lekki rupek", ale przynajmniej jest oryginalny i ma mimo wszystko wojenny kilmat. Szpachla moze odpryskiwac itd. Warto go wyczyscic zakonserwowac i zostawic. Nie pastwic sie nad nimi rekonstrukcja. Ale kazdy ma swoje zdanie....
Cyrograf15 Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Pomalować po oczyszczeniu. Czy szpachlować przed malowaniem to sam musisz zdecydować.Wojtek
don66 Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Cyrograf, twoim zdaniem powłoka antykorozyjna z metalu kolorowego wzmaga korozję? W takim razie jeżeli posiadasz samochód to powinienieś usunąć ocynk z blachy, bo jak nie to szybciej zardzewieje.
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Nie mówimy tu o powłokach antykorozyjnych a o kontakcie stykowym stali z mosiądzem. Nie wiem czy wiesz ale np. właśnie z tego względu nie nituje się stali mosiężnymi czy miedzanymi nitami.Wojtek
Walwuch Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Można też hełmik wyczyścić szlifierką kątową, ale podejrzewam, że zostaną dziury po rdzy. No ale zawsze można je zakleić żywicą, walnąć szpachlę i pomalować...
revolt Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 wyczyścić położyć salamandrę i nie szpachlować moja wizja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.