Jump to content
  • 0

Bagnet (chyba) jugosłowiański

dziedzio

Question

Witam
Posiadam w swoich skromnych zbiorach miedzy innymi taki oto bagnet, jak na zdjęciu obok (mam nadzieję, że załadowało sie i zdjęcie i jest widoczne). Myśle, ze jest to jugosłowiański skracany bagnet do mausera, rozmiarowo (długość) jest identyczny z perkunem wz 24. I teraz mam prośbę do Was, czy możecie podać mi jaką ten bagnet miał długośc przed skróceniem, czy skracanie odbywało się w epoce, ile może ten bagnet mieć lat i o ile jest to możliwe ile może być wart teraz ten bagnet. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

9 answers to this question

Recommended Posts

Witam
Posiadam w swoich skromnych zbiorach miedzy innymi taki oto bagnet, jak na zdjęciu obok (mam nadzieję, że załadowało sie i zdjęcie i jest widoczne). Myśle, ze jest to jugosłowiański skracany bagnet do mausera, rozmiarowo (długość) jest identyczny z perkunem wz 24. I teraz mam prośbę do Was, czy możecie podać mi jaką ten bagnet miał długośc przed skróceniem, czy skracanie odbywało się w epoce, ile może ten bagnet mieć lat i o ile jest to możliwe ile może być wart teraz ten bagnet. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Jugosłowiański model 1924 występował w odmianie krótkiej (381 mm długości), oraz długiej (515 cm długości). Na głowni widzę znak wpisany w trójkąt, może to być znak zbrojowni Kragujewac- ale to tylko moje przypuszczenie.

Tak na oko ten egzemplarz nie jest żadną z tych wersji. Ktoś skrócił go ponad miarę. Co do ceny to nie wydaje mi się, żeby można było dostać za niego jakieś kokosy. Ach, gdyby to był wzór 1932, to całkiem inna bajka...
Pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information