Skocz do zawartości

Muzeum Wojny Ojczyżnianej w Kijowie

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnimi czasy zdarzyło mi się siedzieć chwilę w stolicy Ukrainy, gdzie swe kroki skierowałem do pewnej szacownej placówki muzealnej. Łatwo do niej trafić, bo góruje nad nią taki fajny pomnik... Na pierwszym planie słynne żegnaj Ojczyzno".

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Na koniec zdjątko wykonane w latach 60 na pobojowisku z II WŚ. wszystkim zainteresowanym życzę znalezienia takiego dziewiczego pobojowiska...
Pozdrawiam

Napisano

...rozgorzała dyskusja; fałszywki vs oryginały. Myślę ze przy rozmachu muzeum sa to raczej oryginałki...

Napisano
Co sie dziwić. Kolega (14 lat) z Ukrainy zbiera broń palną ma ponad 30 sztuk róznych modeli. A jak zapytałem ile daje tam za PPSZ to powiedział że za swoja dał 15 grywin (czy co oni tam mają :)) a na nasze to ok 20,00 złotych.

Pozdrawiam Rycerz7!
Napisano

Fakt, muzeum bardzo przyjemne - byłem tam w lutym. Interesująca jest ekspozycja tanków na zewnątrz - jest kilka perełek - jak tankietka t-27, samochód pancerny BA-26 (czy jakos tak). Do tego ciekawostką jest też na pewno pociąg pancerny. Muzeum ogólnie bardzo spoko - przede wszytskim na ruski monolityczny rozmach. Posąg Rodiny był najwyższą budowlą w mieście - Kijowianie nie bardzo się z tego cieszyli więc ścieli nieco Rodinie miecz. Obok - pomnik Armii Czerwonej - w tle wschodni brzeg Kijowa.

Napisano

A to już prawdziwa zagadka flower-power" ... ani to drugowojenne, ani wojenne - tanki wymalowane w kwiatki. W tle dzwonnica Ławry Pieczerkiej - takiej małej Jerozolimy Prawosławia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie