Skocz do zawartości
  • 0

colt ..może ktoś pomoże

waldefryk

Pytanie

Napisano

To raczej nie moja działka , dlatego może ktoś pomoże w identyfikacji, post na prośbę znajomego.

Bębenek 6 naboi
Kaliber ok 9 mm
Długość całego ok 26 cm
Długość lufy 125 mm
Długość bębenka 40 mm

Tylko bardzo proszę nie pisać , że jest to „3 lata” bo widać przecież , że jest to kompletny destrukt którego Matka Ziemia oddała po 70 latach....więc nadgorliwych i wszelkiej maści donosicieli pozdrawiam i z góry dziękuję
wdzięczny badę za jakiekolwiek sugestie dotyczace przedmiotu.....oto fotki
pozdrawiam- Waldek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kałasznikowa nie wymyślili, tylko zrobili jego rodzice, natomiast AK 47 został opracowany. To tylko tak gwoli ścisłości. Bez urazy.
Pozdrawiam
Napisano
Prezentowany w tym wątku rewolwer przypomina rewolwery S&W typu Miltary&Police , których pierwszy model został wyprodukowany w 1899 roku. Podczas trwania II Wojny pojawiła się wersja tego rewolweru produkowana przez Amerykanów dla Wielkiej Brytanii, strzelały one nabojem 38-200 (0, 38 cala, masa 200 gramów) firma S&W nazwała je S&W British Service" lub Victory", brytyjczycy nazywali je Pistol No 2".
Tak przynajmniej twierdzi major armii brytyjskiej F. Myatt
Napisano
Rewolwer Miltary&Police 1905 posiadały okładki z tworzywa sztucznego i nie miały przy rękojeści pierścienia do przytroczenia rzemienia, co za to posiadały Victory', których większość miała też drewniane okładki, poza tym prawie niczym się nie różniły (lufa "Victory była krótsza), taka drobna różnica a jakże istotna...
Napisano
A jak ktoś mi nie wierzy, niech sobie zerknie do sprawocznika po striełkowemu arużu" A. B. Żuka, wyd. 1993 na stronę 133, tam przedstawiony jest S&W Military&Police i S&W Victory" koło siebie w tej samej skali, łatwo porównać...
Napisano
Reasumując. Prezentowany w tym wątku rewolwer to S&W Victory", czyli jeden z wielu amerykańskich przyczynków do uzbrojenia armii brytyjskiej.
Pozdrawiam
Mniam mniam
Napisano
Ale pojawiły się wątpliwości, które próbowałem rozwiać. Waldefryk mógł być nieco zakręcony ta dyskusją...
Pozdrawiam
Napisano
jasne ,że to samo. Victory to masówka z drewnianymi okładkami produkowana w czasie II wojny .Kałasznikowa też wymyślili w 47 roku ,a produkcja na całym świecie szła i szła :)
Napisano
Sądząc po podanej dlugosci lufy 125 mm - w rzeczywistości 127 mm czyli 5 cali to wersja brytyjska. Amerykanie takich nie produkowali.
Pozdrawiam L.
Napisano

To raczej nie moja działka , dlatego może ktoś pomoże w identyfikacji, post na prośbę znajomego.

Bębenek 6 naboi
Kaliber ok 9 mm
Długość całego ok 26 cm
Długość lufy 125 mm
Długość bębenka 40 mm

Tylko bardzo proszę nie pisać , że jest to „3 lata” bo widać przecież , że jest to kompletny destrukt którego Matka Ziemia oddała po 70 latach....więc nadgorliwych i wszelkiej maści donosicieli pozdrawiam i z góry dziękuję
wdzięczny badę za jakiekolwiek sugestie dotyczace przedmiotu.....oto fotki
pozdrawiam- Waldek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie