Skocz do zawartości

Hełmy wz17 z Afganistanu

wilcz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś oglądałem austriacki hełm wz17 przywieziony do Polski przez polskich saperów z Afganistanu.Stan zachowania świetny, jasnozielona farba, nity, zero rdzy, wżerów, wgnieceń etc, ale bez wyściółki (jest teoria,że wyjadły ją zwierzaki).Hełmów tych nasi saperzy wydobyli ponad 100 podczas rozminowywania pola minowego przy bazie w Bagram, następnie zostały złożone w polskiej bazie, ale były podkradane przez niemieckich i amerykańskich żołnierzy.Część została wtedy sprzedana, część trafiła do kraju.
Napisano
Widziałem zdjęcia tego znaleziska. Stara sprawa. Z ciekawszych rzeczy, to na przykład miałem w ręku insygnia Afrika Korps, które przyjechały z Afganistanu.

Ironrat
Napisano
Rozmawiałem kiedyś z oficerem który był na misji. Facet opowiadał że w magazynach armi irackiej zalega masę starego sprzętu wycofanego z uzbrojenia. Pomijając takie szczegóły jak stare I wojenne karabiny, to spotkał tam min. działa systemu skoda produkcji jeszcze XIXto wiecznej.
Napisano
Dziala Skody - to co robi nasze wojsko? Dlaczego to jeszcze nie MWP?

Wywozic co sie da - oczywiscie jako dar wdziecznego narodu Irackiego" ;).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie