bartekl23 Posted November 2, 2003 Author Posted November 2, 2003 1) Jak odróżnić trzewiki polskie przedwojenne od tych powojennych?2) Jak odróżnić pas szeregowego piechoty przedwojennego od tego z lat 50-tych?3)Ile wyprodkowano bagnetów do mausera wz.29 (bagnetów wz. 29)?4) Po co ja się tego wszystkiego pytam :-)
RASTCOM Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 jeśli chodzi o pytanie 4 to sam siebie zapytaj nikt ci w tym nie pomoże pozdrawiam rastcom
mietek Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 o pasach jest na stronie bolasa: www.bolas.prv.pl
Guest Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 A zwłaszcza archiwum forum. I to, co tam jest zawarte sprawdza się przy wyszukiwaniu rożnych fantów na ryneczkach.Pozdrawiam
bolas Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 Przy wszystkim są pomocne archiwlane fotki z okresu ...bo w muzeach z braku oryginalnych wrzesniowych czesto stoja bardzo podobne trzewiki z lat 50-tych. Podeslij fotki to postaram sie pomoc - albo chociaz dobry opis ...
Jhaken Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 Słuchajcie, czy do munduru 39' mozna uzyważ typowych współczesnych opinaczy" z usunietą cholewką (opinaczem)? Czy są dostępne wykroje mundurów i jakiego materiału uzyć do uszycia (chyba będzie taniej niz w HERO) ?PozdrawiamJarek H.
Guest Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 Ja takich butów właśnie używam i jak na razie się sprawdzają.Z tego co mi wiadomo wykrojów mundurów nie ma lub są bardzo ciężkie do zdobycia tak jak i sam materiał na mundury.Notabene od dłuższego czasu szukamy i jednego i drugiego.PozdrawiamMariusz, strzelec-celowniczy, sekcja RKM
Jhaken Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 Dzieki ! czyli jakis mały kroczek do przodu - zabieram się do kompletowania sprzetu przed przyszłoroczną Bzurą, tylko ten mundur....PozdrawiamJarek H.
bartekl23 Posted November 3, 2003 Author Posted November 3, 2003 Dla mnie najgorsze są spodnie. Nigdzie nie mogę dostać. Ma ktoś może do sprzedania? A co do trzewików pytałem z ciekawości. Mam powojenne nówki na oku, ale nie chcę mi sięjechać, bo kawałek drogi do Janowa.... :-)
michał ł Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Też bym chciał spodnie :)i płaszcz :D (marzenia...)ale na 190/104 (lub najlepiej 108) to ja zbyt wielu rzeczy chyba nie dostanę :(A w razie gdybym nie dostał prostych spodni, to ktoś robi długie owijacze?? (ew z czego zrobić samemu, jakie wymiery itp)michał ł
Jhaken Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 A jak spodnie z munduru wyjściowego szeregowca LWP ? mogłyby być ? Dawniej były sklepy mundurowe i coś mi świta że czasem tam można było kupic materiał mundurowy tylko czy jeszcze coś takiego funkcjonuje ?Pozdrawiam
Jhaken Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 www.allegro.pl/show_item.php?item=17282547co o tym sądzicie ?
Guest Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Spodnie wyjściowe LWP tak, ale nie kurtka. Też sobie zamerzam sam uszyć.Pozdrawiam
michał ł Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Wykroje z tej aukcji pochodzą z książki Szkoła kroju - dzieło zawodowe" z 1927 roku!!! Nie są to więc wykroje do mundurów na rekonstrukcję 39r!!michał ł
mietek Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Te wyjsciowe LWP to jakoś są oznaczane? wzór? Jak wygląda nogawka od dołu? Wiem, że sa takie z pętlą pod stopę, trzymającą nogawkę w bucie, czy to te?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.