bartekl23 Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 1) Jak odróżnić trzewiki polskie przedwojenne od tych powojennych?2) Jak odróżnić pas szeregowego piechoty przedwojennego od tego z lat 50-tych?3)Ile wyprodkowano bagnetów do mausera wz.29 (bagnetów wz. 29)?4) Po co ja się tego wszystkiego pytam :-)
RASTCOM Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 jeśli chodzi o pytanie 4 to sam siebie zapytaj nikt ci w tym nie pomoże pozdrawiam rastcom
mietek Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 o pasach jest na stronie bolasa: www.bolas.prv.pl
Gość Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 A zwłaszcza archiwum forum. I to, co tam jest zawarte sprawdza się przy wyszukiwaniu rożnych fantów na ryneczkach.Pozdrawiam
bolas Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 Przy wszystkim są pomocne archiwlane fotki z okresu ...bo w muzeach z braku oryginalnych wrzesniowych czesto stoja bardzo podobne trzewiki z lat 50-tych. Podeslij fotki to postaram sie pomoc - albo chociaz dobry opis ...
Jhaken Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 Słuchajcie, czy do munduru 39' mozna uzyważ typowych współczesnych opinaczy" z usunietą cholewką (opinaczem)? Czy są dostępne wykroje mundurów i jakiego materiału uzyć do uszycia (chyba będzie taniej niz w HERO) ?PozdrawiamJarek H.
Gość Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 Ja takich butów właśnie używam i jak na razie się sprawdzają.Z tego co mi wiadomo wykrojów mundurów nie ma lub są bardzo ciężkie do zdobycia tak jak i sam materiał na mundury.Notabene od dłuższego czasu szukamy i jednego i drugiego.PozdrawiamMariusz, strzelec-celowniczy, sekcja RKM
Jhaken Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 Dzieki ! czyli jakis mały kroczek do przodu - zabieram się do kompletowania sprzetu przed przyszłoroczną Bzurą, tylko ten mundur....PozdrawiamJarek H.
bartekl23 Napisano 3 Listopad 2003 Autor Napisano 3 Listopad 2003 Dla mnie najgorsze są spodnie. Nigdzie nie mogę dostać. Ma ktoś może do sprzedania? A co do trzewików pytałem z ciekawości. Mam powojenne nówki na oku, ale nie chcę mi sięjechać, bo kawałek drogi do Janowa.... :-)
michał ł Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Też bym chciał spodnie :)i płaszcz :D (marzenia...)ale na 190/104 (lub najlepiej 108) to ja zbyt wielu rzeczy chyba nie dostanę :(A w razie gdybym nie dostał prostych spodni, to ktoś robi długie owijacze?? (ew z czego zrobić samemu, jakie wymiery itp)michał ł
Jhaken Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 A jak spodnie z munduru wyjściowego szeregowca LWP ? mogłyby być ? Dawniej były sklepy mundurowe i coś mi świta że czasem tam można było kupic materiał mundurowy tylko czy jeszcze coś takiego funkcjonuje ?Pozdrawiam
Jhaken Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 www.allegro.pl/show_item.php?item=17282547co o tym sądzicie ?
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Spodnie wyjściowe LWP tak, ale nie kurtka. Też sobie zamerzam sam uszyć.Pozdrawiam
michał ł Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Wykroje z tej aukcji pochodzą z książki Szkoła kroju - dzieło zawodowe" z 1927 roku!!! Nie są to więc wykroje do mundurów na rekonstrukcję 39r!!michał ł
mietek Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Te wyjsciowe LWP to jakoś są oznaczane? wzór? Jak wygląda nogawka od dołu? Wiem, że sa takie z pętlą pod stopę, trzymającą nogawkę w bucie, czy to te?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.