Skocz do zawartości

Głupio-mądre pytania :-)

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1) Jak odróżnić trzewiki polskie przedwojenne od tych powojennych?
2) Jak odróżnić pas szeregowego piechoty przedwojennego od tego z lat 50-tych?
3)Ile wyprodkowano bagnetów do mausera wz.29 (bagnetów wz. 29)?
4) Po co ja się tego wszystkiego pytam :-)
Napisano
A zwłaszcza archiwum forum. I to, co tam jest zawarte sprawdza się przy wyszukiwaniu rożnych fantów na ryneczkach.
Pozdrawiam
Napisano
Przy wszystkim są pomocne archiwlane fotki z okresu ...bo w muzeach z braku oryginalnych wrzesniowych czesto stoja bardzo podobne trzewiki z lat 50-tych. Podeslij fotki to postaram sie pomoc - albo chociaz dobry opis ...
Napisano
Słuchajcie, czy do munduru 39' mozna uzyważ typowych współczesnych opinaczy" z usunietą cholewką (opinaczem)?
Czy są dostępne wykroje mundurów i jakiego materiału uzyć do uszycia (chyba będzie taniej niz w HERO) ?
Pozdrawiam
Jarek H.
Napisano
Ja takich butów właśnie używam i jak na razie się sprawdzają.
Z tego co mi wiadomo wykrojów mundurów nie ma lub są bardzo ciężkie do zdobycia tak jak i sam materiał na mundury.
Notabene od dłuższego czasu szukamy i jednego i drugiego.
Pozdrawiam
Mariusz, strzelec-celowniczy, sekcja RKM
Napisano
Dzieki ! czyli jakis mały kroczek do przodu - zabieram się do kompletowania sprzetu przed przyszłoroczną Bzurą, tylko ten mundur....
Pozdrawiam
Jarek H.
Napisano
Dla mnie najgorsze są spodnie. Nigdzie nie mogę dostać. Ma ktoś może do sprzedania? A co do trzewików pytałem z ciekawości. Mam powojenne nówki na oku, ale nie chcę mi sięjechać, bo kawałek drogi do Janowa.... :-)
Napisano
Też bym chciał spodnie :)
i płaszcz :D (marzenia...)
ale na 190/104 (lub najlepiej 108) to ja zbyt wielu rzeczy chyba nie dostanę :(

A w razie gdybym nie dostał prostych spodni, to ktoś robi długie owijacze?? (ew z czego zrobić samemu, jakie wymiery itp)

michał ł
Napisano
A jak spodnie z munduru wyjściowego szeregowca LWP ? mogłyby być ? Dawniej były sklepy mundurowe i coś mi świta że czasem tam można było kupic materiał mundurowy tylko czy jeszcze coś takiego funkcjonuje ?
Pozdrawiam
Napisano
Spodnie wyjściowe LWP tak, ale nie kurtka. Też sobie zamerzam sam uszyć.
Pozdrawiam
Napisano
Wykroje z tej aukcji pochodzą z książki Szkoła kroju - dzieło zawodowe" z 1927 roku!!! Nie są to więc wykroje do mundurów na rekonstrukcję 39r!!

michał ł
Napisano
Te wyjsciowe LWP to jakoś są oznaczane? wzór? Jak wygląda nogawka od dołu? Wiem, że sa takie z pętlą pod stopę, trzymającą nogawkę w bucie, czy to te?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie