don66 Napisano 14 Marzec 2007 Autor Napisano 14 Marzec 2007 Proszę posiadaczy w/w sprzętu o podzielenie się wrażeniami i spostrzeżeniami z użytkowania. Czy rzeczywiście jest to killer na monetki. Jakie ma osiągi, ergonomię i apetyt na energię. Czy wart jest swojej ceny. Na forum nie ma zbytnich informacji w temacie.
don66 Napisano 15 Marzec 2007 Autor Napisano 15 Marzec 2007 Chyba nie ma zbyt wielu użytkowników Fishera CZ-3D, albo nie chcą się ujawniać.
czabak1 Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 WitajTu możesz trochę o tym sprzecie poczytać.http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=4930
Kopi Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 Witam.Oraz na tym forum:http://www.proscan.gliwice.pl/forum/index.php?sid=7a932bbe6a26a53e46b3582cad4632e2PozdrawiamKopi
ahins Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Witam.Mam pytanie do użytkowników Cz-3d.Czy jak wykrywacz znajdzie sie nad złotem lub srebrem wyświetlacz sygnalizuje te metale?Czy to tylko taka ściema?Qui quaerit,invenit
Piorek Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Przyjzyj sie kolego dobrze jego wskaznikowi, jak ma nie wskazywac zlota/srebra?To co jest oznaczone na wyswietlaczu wykrywacz identyfikuje praktycznie bez bledow, schody zaczynaja sie w terenie. Jankesi nie wzieli pod uwage ze w Polsce pola obsiewali boratynkami a pare lat pozniej poprawili kopiejcynami.Frozzer mi radzil i przyznaje mu racje - ustawic dyskryminacje na 0 i kopac wszystko co nie pierdzi jak zelazo lub wersja dla leniwych dyskryminacja 1 i kopac wszystko co sie odzywa.Co do apetytu na prad, komplet bateri wystarczyl mi na ok. 8 wypadow + zabawa w domu. Dzis wykonczylem pierwszy komplecik Industriali.
k-szela Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Witam!!! Ma go mój Kolega i faktycznie dyskryminacja ładnie obcina wszystko i trzeba ją ustawić góra na poziom 3 i nie wyżej bo mało co się znajdzie, zasięg super nawet przy mniejszej cewce, sprzęt godny uwagi choć myśle że w tej cenie ( Polska ) można kupić coś bardziej uniwersalnego i tańszego. Pozdrawiam Krzychu
kocur Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Witam !Ze swojej strony ( chociaz uzywam starszej wersji CZ 3d, a to CZ-5 Quicksilver ) musze dodac, ze jedynym mankamentem jest wrazliwosc na linie energetyczne. Piorek - uwazaj na nadwrazliwosc na wilgoc, nie wiem jak Twoj ale moj jest bardzo wrazliwy na wilgoc i jak obudowa ma kontakt np z rosa z drzew, to sprzet swiruje i dopuki go nie osusze - nici z kopania.Pozdrawiam !
Piorek Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Kocur, z wrazliwoscia na linie energetycznie zgadzam sie, patrz watek:http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=4930Natomiast moja cezetka nie reaguje na wilgoc, testy w zroznicowanym terenie patrz watek powyzej.
kocur Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Witam !U mnie dochodzi jeszcze fakt zużycia sprzętu, rozsczelnienia obudowy itp. Wiem natomiast, ze jeśli miałbym kupowac nastepny wykrywacz - CZ 3D byłby jako pierwszy brany pod uwagę - głównie ze względu na swoją prostotę obsługi.Jestem bardziej hobbystą niż zawodowcem ;-) POzdro !
gigi Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 Witam, Wreszcie ! ludzie przyznali się do posiadania CZ, brawo nie czuję się samotny w kraju nad Wisłą. A teraz na poważnie: seria CZ została powołana do życia przez Davea Johnsona wirtuoza analogu (twórcę 1235 1266 itd.). Uwaga jeśli jesteś posiadaczem CZ to wiedz, że masz jeden z najbardzeij skomplikowanych wykrywaczy analogowych (unikaj wstrząsów i wilgoci), pracuje on na częstotliwości 5kHz i 15kHz (trzecia harmoniczna). Jest to wykrywacz prosty w obsłudze...relatywnie prosty ponieważ nie ma zagmatwanego menu tylko gałki.. i to jest jego siła. To jak z wojskowym sprzętem nie jest to filigranowy fajans, to ma działać w najgorszych warunkach. Masz cel pod cewką .. nie jesteś pewien? jednym ruchem palca korygujesz dowolne z ustawień i szukasz dalej. No tak ale napisałem ,że jest relatywnie prosty. Jak pewnie zauważyliście CZ ma identyfikację tonową znaleziska i tu się zaczyna cała zabawa, potęga interpretacji jego wskazań przez umiejętnego operatora. Nie bez przyczyny jest to maszyna kochana przez starych wygów poszukiwań za oceanem ponieważ CZ dostarcza bardzo wielu informacji o znalezisku! Podsumowując:+ prostota zmiany ustawień -IDEAŁ+ budowa mechaniczna - NIEZAWODNOŚĆ+ CZ-ułość i może ważniejsza: STABILNOŚĆ w niezmineralizowanym terenie, na plaży (w wodzie)- masaPozdrawiamgigi
ALL Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 Witam.Tak Fisher Cz 3D to pereła wśród wykrywaczy Fishera.Prostota obsługi nie zawodność w pracy i jak na sonde 21cm bardzo dobre zasięgi.Niestety wykrywacz ma też swoje wady.Po dłuższym chodzeniu boli ręka i całe ramie.Ostrzegam też !! ostrożnie nie uszkodźcie przełącznika dyskryminacji chrońcie pokrętło przed uderzeniem.Przełącznik ten jest nie do naprawy !!!!.Pozatem w skali od 1 do 10 ocena moja tej wykrywki jest na 9,5.Pozdrawiam ALL.
gigi Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 W 100% zgadzam się z ALLem. Wszyscy użytkownicy serii CZ powinni pamiętać o tym, że nie są to maszyny przeznaczone do szybkiego rychu cewki nad gruntem (przemiatania). Powodem tego jest budowa filtrów, wniosek: jeśli chcesz zamiatać szybko pola przyda Ci się maszyma typu XLT (lub inna z filtrami 4 tego rzędu). Jak powiadają znawcy: jeśli chodzisz z CZ powoli, chodź jeszcze wolniej" to oddaje specyfikę CZ, jest on polecany w teren o bliskiej lokalizacji celów (jeden obok drugiego) i niskiej mineralizacji gruntu. W trudnym zmineralizowanym gruncie inne maszyny bendą błyszczały bardziej niż CZ.Jeśli mogę dodać jeszcze jedną uwagę od siebie:Kiedy zaczynałem przygodę z wykr.metali urzekały mnie zasięgi, testy w powietrzu, glebie itd. dziś wiem już ciut więcej niż kiedyś. Zasięg nie liczy się tak bardzo!!! Liczy się dobre miejsce do poszukiwań, umiejętności współpracy z maszyną oraz jej stabilność i niezawodność. Uwirzcie, że nie ma nic bardziej denerwującego niż awaria maszyny na ogatym łowisku". Z CZ-5,6,7,70,3D macie poczucie, że możecie liczyć na niezawodność w polu - to jak dobra broń u boku wojaka.Trzymaj za pazychą zapasowy magazynek(baterie) i niech szczęście Ci sprzyja. Dla ciekawskich zamieszczam fotkę jest to jedna z 2 płytek z wnętrza CZ. Takie podzespoły spotyka się w HiEndowym Audio i produkcji militarnej. Pozdrawiamgigi
ahins Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Witam.Dołączyłem do grona posiadaczy CZ-3D pare dni temu:) Jutro całodniowy test maszyny. Postaram sie zrelacjonować moje spostrzeżenia.Dzisiaj chodziłem tylko pare minut,zlokalizowałem rure gazową na około metr-metr dwadzieścia:))Pozdrawiam.Qui quaerit,invenit
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.