Martyn Napisano 11 Marzec 2007 Autor Share Napisano 11 Marzec 2007 Witam. proszę o identyfikację tej monetki:AWERS: FRIDERICUS BORUSSORUM REX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martyn Napisano 11 Marzec 2007 Autor Share Napisano 11 Marzec 2007 REWERS: MONETA ARGENT 1783 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury Napisano 11 Marzec 2007 Share Napisano 11 Marzec 2007 Fryderyk II Hohenzollern 1743-1786 prusy 3 krajcary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martyn Napisano 11 Marzec 2007 Autor Share Napisano 11 Marzec 2007 Dzięki za odpowiedż.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 15 Marzec 2007 Share Napisano 15 Marzec 2007 A nie jest to Fryderyk Wieklki, który zmarł w 1797? Tez jest tytułowany jako Fridericus Borusorum Rex....Te trojaki wystepują zwłaszcza w takim przedziale datowym(1770-1786) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury Napisano 15 Marzec 2007 Share Napisano 15 Marzec 2007 W 1797 r. zmarł Fryderyk Wilhelm II natomiast przydomku wielki dorobił się właśnie Fryderyk II Hohenzollern jako reformator państwa pruskiego i król prowadzący agresywną politykę zagraniczną[był inspiratorem I rozbioru Polski]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtek1 Napisano 15 Marzec 2007 Share Napisano 15 Marzec 2007 witamw/g mnie to są 3 grosze pruskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nosek71 Napisano 16 Marzec 2007 Share Napisano 16 Marzec 2007 Jeśli dobrze widzę to pod nominałem jest literka A czyli mennica Berlin - faktycznie 3 grosze. Na Śląsku, który był wcześniej austriacki mówiliby na to 3 krajcary.Bez przesady nie sprzeczajmy się o takie drobnostki.Na ziemniaki też mówię czasami kartofle - i każdy wie o co chodzi (przynajmniej na Mazowszu). :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 17 Marzec 2007 Share Napisano 17 Marzec 2007 dzięki za objaśnienie... Pozdrawiam! Ps. Na zaiemniaka mozna powiedziec, że pochodzi on z krainy podziemnej pomarańczy... he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 26 Marzec 2007 Share Napisano 26 Marzec 2007 Siema.Martyn możesz napisać gdzie znaleziona?Znalazłem taką samą z roku 1785 w Brodnicy w Kujawsko Pomorskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lstarzyk Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Witam Niedawno znalazłem taką samą , czy jest coś warta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Witam Pod Wrocławiem znalazłem takich cała garść ok.40 w jednym miejscu i jeszcze pojedynczo w kilkunastu miejscach w samym mieście i okolicach.PozdrawiamP.S.w tej krainie mówią pyrki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav79 Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Co od wartości to jedna taka w stanie jak ta prezentowna na foto jest warta około 3kg pyrek, kartofli, ziemnioków, pure, czy jak je tam jeszcze zwał. W każdym razie na frytki starczy ale już na ketchup - nie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sensej1985 Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 Witam wczoraj też wyskoczyła mi podobna monetka z 1783r.Lecz moja ma literkę E,jaka to mennica.Pozdrawiam Sensej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 E to chyba mennica Drezno (Dresden), nie pamietam czy akurat dla tych roczników.polecam lekturę w sieci na temat duttchen" czyli owych trójek Fryderyka.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BARON 77 Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 witam .... http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/duttchen.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
algor Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 Drezno zawsze było w Saksoni a tutaj mowa o Prusach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 1 Październik 2014 Share Napisano 1 Październik 2014 Ja mam taką z 1766 i z literką b a u gury jest jakby 6 między wzorkami kwiatków i napis EINEN REICHS THALER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.