Nazir Napisano 11 Marzec 2007 Autor Napisano 11 Marzec 2007 Witam Możecie mi powiedzieć z jakiego metalu były wykonywane krimy? Mam jednego stalowego a drugi koloru żółtego oba wykopki uszkodzone. Pozdrawiam
coriolan Napisano 11 Marzec 2007 Napisano 11 Marzec 2007 Mogły.Na militaria-lexikon.de przezentowany jest oryginał ronzefarbene" o wyraznie żółtawym odcieniu
R51 Napisano 11 Marzec 2007 Napisano 11 Marzec 2007 Oto fragment tarczy krymskiej" z mojej kolekcji. Jest niewatpliwie wykonana z mosiądzu
R51 Napisano 11 Marzec 2007 Napisano 11 Marzec 2007 Druga strona... jak widać podkładka wykonana była z żelaza...
R51 Napisano 11 Marzec 2007 Napisano 11 Marzec 2007 Odznaczenie ustanowione jeszcze w 1942 roku. Ilość wyprodukowanych tarcz krymskich" oblicza się na 150- 250 tysięcy, nagrodzonych nimi zostało około 100 tysięcy ludzi.Odznaczano nimi osoby, które służyły na Krymie co najmniej 3 miesiące, brały udział w co najmniej jednym większym boju stoczonym na Krymie, odnisoły na Krymie rany, odznaczyły się bohaterstwem w walkach na półwyspie.Istnieje tarcza za Krym" wykonana z czystego złota, otrzymał ją marszałek Antonesku w uznaniu uidziału jednostek rumuńskich w walkach o Krym. Takie samo odznaczenie otrzymal generał- feldmarszałek Erich von Mannstein.Dane z książeczki Bojewyje nagrady III reicha" pióra Oljega Kuryljewa, wydane wMoskwie w 2006 roku.Pozdrawiam
R51 Napisano 11 Marzec 2007 Napisano 11 Marzec 2007 Mamy już cynk, mosiądz, żelazo, oraz złoto... Tak, definitywnie z różnych materiałów...
Pytanie
Nazir
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.