muslim Napisano 1 Listopad 2003 Autor Share Napisano 1 Listopad 2003 Czy spotkaliście się z czymś takim? Dla mnie wygląda na coś współczesnego, ale zadziwiające jest to że zostało wykopane na posesji przelegającej do dworku na małym odludziu. Sam nie wiem co o tym myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 A nie kręcili tam może kiedyś jakiegoś filmu hist(e)rycznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 To może być miecz masoński (ten dworek i w ogóle, kto wie....)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 Z tego co wiem miecze masońskie były węższe i bogato zdobione. Były to miecze stricte ceremonialne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 Masz rację, większość mieczy masońskich miała zdecydowanie węższe głownie, a ta bardziej pasowałaby do miecza katowskiego...Egzemplarz ten jest jednak podobnie zdobiony jak miecze masońskie (zwróć uwagę na ornament głowni i charakterystyczny jelec) więc wykluczyć tej hipotezy nie możnapzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 Żadnej hipotezy nie można wykluczyć. Na klindze są widoczne jakieś tłoczenia-zdobienia. Może dokładne foto tych zdobień by coś więcej dało. Jak dla mnie miecz ten wygląda na typowy miecz bojowy, mógł należeć do bardziej zamożnego woja - sądząc po zdobieniach rękojeści i głowni. Mógł też być mieczem ozdobnym wykutym na zamówienie i wisiał na ścianie razem z tarczami czy stał przy pustej zbroi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 Nie jest to z pewnością broń bojowa, takich głowic i jelców po prostu nie posiadały egzemplarze służące do walki (na pewno nie w średniowieczu). Były oczywiście miecze ceremonialne, o bardzo bogatej ornamentyce (vide Szczerbiec, miecz koronacyjny Stanisława Augysta Poniatowskiego, czy też miecz darowany Sobieskiemu przez papieża po wiedeńskiej wiktorii), ale tą ewentualność w kontekście tego znaleziska odrzucam.Bardziej skłaniałbym się do tego, że jeśli nie jest to miecz masoński to jest to po prostu przedmiot zwykłego rękodzieła artystycznego do powieszenia na ścianę nad kominkiem :)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
watorresbo Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 WitamZ całą pewnościo miecz masoński to nie jest, chociaż są różne jego odmiany a wiele z nich jeszcze niezidetyfikowane.To mi wygląda raczej na ozdobe ścienną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 1 Listopad 2003 Autor Share Napisano 1 Listopad 2003 A kiedy to mogło być zrobione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek Napisano 2 Listopad 2003 Share Napisano 2 Listopad 2003 Sądząc po fomie i materiale z jakiego zrobiono jelec (a także na podstawie zachowania przedmiotu) stawiam na drugą połowę XX wieku.Trochę poszperałem i rzeczywiście tezę że jest to miecz masoński należy zdecydowanie odzrzucić.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 2 Listopad 2003 Autor Share Napisano 2 Listopad 2003 Podaje wymiary tego miecza :długość całkowita – 96cmdługość ostrz – 79cmzdobienia na ostrzu - 27cmZdobienia mają forme roślinną. Na początku (najbliżej głowni) jest napis TOLEDO. SPAIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Listopad 2003 Share Napisano 2 Listopad 2003 Generalnie napis rozwiewa wątpliwości. Jest to powojenna Cepelia" hiszpańska.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 1 Listopad 2003 Autor Share Napisano 1 Listopad 2003 Czy spotkaliście się z czymś takim? Dla mnie wygląda na coś współczesnego, ale zadziwiające jest to że zostało wykopane na posesji przelegającej do dworku na małym odludziu. Sam nie wiem co o tym myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 1 Listopad 2003 Autor Share Napisano 1 Listopad 2003 Rękojeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 Dla mnie wygląda podejrzanie i myślę, że jest to jakaś przedwojenna wizja miecza, tak jak się to obecnie robi dla ruchu rycerskiego, lub do zawieszenia na ścianie (pałac lub zamek bez broni białej na ścianach nie wygląda zbyt dobrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
muslim
Czy spotkaliście się z czymś takim? Dla mnie wygląda na coś współczesnego, ale zadziwiające jest to że zostało wykopane na posesji przelegającej do dworku na małym odludziu. Sam nie wiem co o tym myśleć.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.