Cezar777 Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Mam mozliwosc kupienia zlotej monety 10 rubli 1890rok,czy ktos z szanownych kolegow wie moze jaka jest grobosc i srednica orginalnej 10 rublowki z tego roku.Przed kupnem chce ja zwazyc i zmierzyc zeby nie kupic kopi.Z gory dziekuje.
karpik Napisano 6 Marzec 2007 Napisano 6 Marzec 2007 A nie 1899? Pytanie czy kopia nie może mieć takich samych wymiarów i tej samej wagi co oryginał? Po co robić kopię niespełniającą tych kryteriów?Kupując drogą monetę najlepiej umówić się na osobisty odbiór oko w oko u kogoś kto może potwierdzić jej autentyczność. Może to kosztować parę złotych;). Pozdro.
Cezar777 Napisano 6 Marzec 2007 Autor Napisano 6 Marzec 2007 Nie 1899 tylko 1890r.Masz racje,ale jak by ktos mial te wymiary to bardzo prosze o przeslanie.
gregc79 Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Z rublówkami są czasami niezłe cyrki, trzeba uważać, żeby nie naciąć się na ołowiankę", która wymiarami i wagą nie odbiega od oryginału - tutaj nie pomaga badanie chlorkiem złota. Nacinanie monet to zbrodnia, ale sporo naciętych się spotyka. Najskuteczniejszym sposobem jest przecięcie na pół:), co u mnie w pracy zdarza się często:/. Z pamięci podam info o 10 rublówkach - średnica ok. 22 mm, waga ok. 8,6 g, grubości nie podaję, bo waha się zależności od stanu, a nie wiem jaka jest w stanie I. Moja rada - bardzo uważaj, zwłaszcza gdy dobrze nie znasz sprzedającego i gdy cena jest okazyjna". Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 jako ciekawostkę mogę dodać, że istnieją już ezinwazyjne" metody pozwalające na odpowiedź czy dwie identyczne monety są wykonane z tego samego stopu.metoda oparta jest na zjawisku indukcji elektromagnetycznej...i powiem, że to działa...
Anarchista Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 w 1890 10 rubli ważyło 12,9039 g, średnica 25mm, Au900a grubości nie mam
Cezar777 Napisano 8 Marzec 2007 Autor Napisano 8 Marzec 2007 Dzieki koledzy.Monetka jest juz w mojej skromnej kolekcji,fachowiec ja poogladal ponoc to orginal.
Cezar777 Napisano 9 Marzec 2007 Autor Napisano 9 Marzec 2007 Wymiary i wage ma taka sama jak 15 rubli z 1897r.Dokladne wymiary podam pozniej jezeli bedzie ktos chcial,teraz nie moge bo nie jestem w domu.Pozdrawiam
pokemon Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 Kopijnik2- poproszę o szczegóły tej indukcji elektromagnetycznej :-)
kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 urządzenie typu sorter bilonuw trybie programowania uczysz" na pewnym wzorcu,w trybie ormalnym" akceptuje (jeśli zgodne) bądź wywala"do tej pory tylko jedna porażka tego urządzenia...na nominałach zbliżonych do obiegowych...nazwę znajdziesz w necie...Można powiedzieć, że działa tak jak w niektórych wykrywkach tylko precyzyjniej...
pokemon Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 O!I to jest piękne!Np. 5 groszy 1923 r. mosiądz czy brąz? Wrzucam w sorter i mam :-)Dzięki :-)
kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 w sumie tak...powiem tylko tyle, że w obiegu są dwie wersje 50 groszyprawdziwych - jedna z nich nie trzyma parametrów mennicy - (3%)wagi i stopu...
pokemon Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 Takiej ilości destruktów to chyba nawet za PRL nie było.No może boratynki dorównują do obecnych monet swoim dziwactwem :-)
kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 w żadnym przypadku nie są to destrukty...nie są to podróbki...
pokemon Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 Oczywiście! Destrukt- to oryginał ale z pomyłką! W tym wypadku akurat prawdopodobnie użyto cieńszej blachy lub blachy z nie właściwego stopu!Pisząc generalnie o destruktach miałem na myśli błędy bicia których jest bez liku w każdym portfelu.Natomiast Boratini walnie przyczynił się do rozwoju polskiej numizmatyki i urozmaica poszukiwania :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.