Skocz do zawartości

Zloto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam mozliwosc kupienia zlotej monety 10 rubli 1890rok,czy ktos z szanownych kolegow wie moze jaka jest grobosc i srednica orginalnej 10 rublowki z tego roku.Przed kupnem chce ja zwazyc i zmierzyc zeby nie kupic kopi.
Z gory dziekuje.
Napisano
A nie 1899? Pytanie czy kopia nie może mieć takich samych wymiarów i tej samej wagi co oryginał?
Po co robić kopię niespełniającą tych kryteriów?
Kupując drogą monetę najlepiej umówić się na osobisty odbiór oko w oko u kogoś kto może potwierdzić jej autentyczność. Może to kosztować parę złotych;).
Pozdro.
Napisano
Z rublówkami są czasami niezłe cyrki, trzeba uważać, żeby nie naciąć się na ołowiankę", która wymiarami i wagą nie odbiega od oryginału - tutaj nie pomaga badanie chlorkiem złota. Nacinanie monet to zbrodnia, ale sporo naciętych się spotyka. Najskuteczniejszym sposobem jest przecięcie na pół:), co u mnie w pracy zdarza się często:/. Z pamięci podam info o 10 rublówkach - średnica ok. 22 mm, waga ok. 8,6 g, grubości nie podaję, bo waha się zależności od stanu, a nie wiem jaka jest w stanie I. Moja rada - bardzo uważaj, zwłaszcza gdy dobrze nie znasz sprzedającego i gdy cena jest okazyjna". Pozdrawiam
Napisano
jako ciekawostkę mogę dodać, że istnieją już ezinwazyjne" metody pozwalające na odpowiedź czy dwie identyczne monety są wykonane z tego samego stopu.

metoda oparta jest na zjawisku indukcji elektromagnetycznej...

i powiem, że to działa...
Napisano
Wymiary i wage ma taka sama jak 15 rubli z 1897r.Dokladne wymiary podam pozniej jezeli bedzie ktos chcial,teraz nie moge bo nie jestem w domu.Pozdrawiam
Napisano
urządzenie typu sorter bilonu

w trybie programowania uczysz" na pewnym wzorcu,
w trybie ormalnym" akceptuje (jeśli zgodne) bądź wywala"

do tej pory tylko jedna porażka tego urządzenia...
na nominałach zbliżonych do obiegowych...
nazwę znajdziesz w necie...

Można powiedzieć, że działa tak jak w niektórych wykrywkach tylko precyzyjniej...
Napisano
Oczywiście! Destrukt- to oryginał ale z pomyłką! W tym wypadku akurat prawdopodobnie użyto cieńszej blachy lub blachy z nie właściwego stopu!
Pisząc generalnie o destruktach miałem na myśli błędy bicia których jest bez liku w każdym portfelu.
Natomiast Boratini walnie przyczynił się do rozwoju polskiej numizmatyki i urozmaica poszukiwania :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie