czubaka Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Ośrodek HJ znajdował się także w Wolsztynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bończa.tos Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Moze cos wiecej na temat tego osrodka w Wolsztynie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubaka Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Niestety niewiele znalazłem na ten temat informacji.głównym budynkiem był budynek dzisiejszej przychodni lekarza rodzinnego (wcześniej niższe seminarium duchowne) oraz, w znajdującym się w pobliskim praku pałacu. wzmianka o obozie w Wolsztynie jest także tutaj: http://www.archive.org/stream/TheHitlerYouthdieHitlerjugendBasicHandbook/Shaef-BasicHandbook-TheHitlerYouthen223P.Scan#page/n111/mode/2up(Wiem że link podobny już się pojawił, ale myślę, że ta wersja jest łatwiejsza do przeglądania w sieci)Ot to wszystko co wiemPozdrawiamJaRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubaka Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 W budynku szkolnym w Gościeszynie umieszczono młodzież hitlerowską Hitlerjugend ewakuowaną z Łodzi" na taki cytat natrafiłem na stronie http://www.powiatwolsztyn.znp.edu.pl/historiawolsztyn-2.htmGościeszyn to wioska koło Wolsztyna a HJ było tam chwilowo"JaRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 18 Lipiec 2010 Share Napisano 18 Lipiec 2010 Nie wiem czy był ośrodek w Kielcach lub okolicy ale znane mi jest zdjęcie HJ na Świętym Krzyżu w górach świętokrzyskich. Proponuję zajrzeć do Narodowego Archiwum Cyfrowego. www.nac.gov.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 19 Lipiec 2010 Share Napisano 19 Lipiec 2010 Słyszałem ,że podobno jakiś ośrodek Hitlerjugend był w Szczecinie ok.1-2 km od jez.Głębokiego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewe Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 A czy ktoś wie, czy w Szafarni (kujawsko-pomorskie) był kiedyś Hitlerjugend? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onka1 Napisano 14 Styczeń 2015 Share Napisano 14 Styczeń 2015 Jeden z ośrodków HJ w Kraju Warty funkcjonował w miejscowości Rogowo, w powiecie gostyńskim w pałacu, którego właściciel został rozstrzelany przez Einsatzkommando na gostyńskim rynku 21 października 1939r. w ramach operacji Tannenberg. W okolicy w tym czasie dokonano kilku takich publicznych egzekucji, m.in. w Krobi i Poniecu. Dziś w pałacu mieści się dom pomocy społecznej. Chciałabym znaleźć jakieś zapisy na temat placówki HJ w Rogowie, sądzę jednak, że będzie to trudne, jeśli nie niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kunek Napisano 26 Marzec 2015 Share Napisano 26 Marzec 2015 Słyszałem o jednym z ośrodków szkolenia hitler jugend ,który był koło Kępna gdzies w okolicach miejscowości ZBYCZYNA I TRĘBACZÓW . wiecie moze coś o tym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin2A Napisano 13 Czerwiec 2015 Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Sułów koło Milicza, później był tam dom dziecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin2A Napisano 13 Czerwiec 2015 Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Dodaje jako ciekawostka, może ktoś ma więcej info to niech się podzieli. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni1976 Napisano 13 Wrzesień 2015 Share Napisano 13 Wrzesień 2015 Nowogród Bobrzański ośrodek HJ 6/162 czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej , jakieś zdjęcie miejsce.Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.