bonzo74 Napisano 4 Marzec 2007 Autor Share Napisano 4 Marzec 2007 Szperałem troch w necie ale niewiele znalazłem w tym temacie,interesowałby mnie tereny dolnego śląska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 Nationalpolitische Erziehungsanstalten (Napola)Legnickie Pole - Wahlstatt NPEA Wahlstatt Schlesien założona 09.04.1934 Stabila - Państwowa Fundacja OświatowaLubliniec - Loben NPEA Loben (Ost-) Oberschlesien założona 01.04.1941 Sprachheilschule - szkoła ucząca Ślązaków poprawnego języka niemieckiego... http://de.wikipedia.org/wiki/Nationalpolitische_Erziehungsanstalten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gewal Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 Znam jeden - nie na Dolnym Śląsku ale niedaleko - w Rydzynie koło Leszna. W zamku rydzyńskim w latach 1940-45 była szkoła i internat Hj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 4 Marzec 2007 Share Napisano 4 Marzec 2007 Nad Jeziorem Sławskim koło Sławy Śląskiej funkcjonował ośrodek wodnego HJ (Marine-Hitlerjugend). Mieścił się w budynku wybudowanego w okresie przedwojennym schroniska młodzieżowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaligari Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 W okolicach Zgorzelca byla duza szkola HJ,zbombardowana przez aliantów w 1945(bylo strasznie duzo zabitych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonzo74 Napisano 5 Marzec 2007 Autor Share Napisano 5 Marzec 2007 dzięki na odzew sporo tego było,a słyszał ktoś cos o Szklarskiej porębie znajdowacby sie to miało na pograniczu miasta i KPN przy ulicy Kasprowicza,obecnie jest tam teren Bazy Hufca Czerwonak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langfuhr Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 biskupia górka-gdańsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 Bonzo74, o Szklarskiej Porębie nic nie słyszałem, ale jeśli interesują Cię HJ w górach, to jesienią 1944 r. organizacja Hitlerjugend przejęła schronisko Andrzejówka" (wówczas Andreasbaude") w Górach Kamiennych na Przeł. Trzech Dolin u podnóża Waligóry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitka Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 Osrodek tego typu byl na tzw harcowce,mieszkam blisko i interesuje sie historia tego miasta.Jest to jednak teren dosyc dokladnie przeczepany"i trudno tam znalezc jeszcze jakies pamiatki.Polecam okolice zakretu smierci "tam do dzis sa wyciagane bardzo ciekawe fanty.Pozdrawiam kitka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonzo74 Napisano 5 Marzec 2007 Autor Share Napisano 5 Marzec 2007 kitka piszesz o Szklarskiej ?? czy o tej andrzejówce o której wspominał Leuthenkitka daj jakieś namiary na siebie gg albo email jak bede sie wybierał w te okolice to sie odezwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 5 Marzec 2007 Share Napisano 5 Marzec 2007 Z tego co widzę kol. kitka pisze wyraźnie o Szklarskiej Porębie (zakręt śmierci" - jest tylko taki jeden w Polsce :P) Kitka, skoro interesujesz się historią Szklarskiej, to pewnie wiesz, kiedy w swej historii była wierdzą" (Festung Schreiberhau")? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitka Napisano 6 Marzec 2007 Share Napisano 6 Marzec 2007 Witajcie,interesuje sie historia Szklarskiej i jej okolic ale nic nie wiem na temat by Szklarska kiedykolwiek miala byc twierdza i tu prosze o blizsze info i odp.co masz na mysli.Leuthen:o ile sie nie myle pisales cos o Szklarskiej na sensacjach XXw jesli tak zajrzyj tam dopisalam cos apropos zakretu i okolic.bonzo74 napisz do mnie na kitka.c.p@wp.pl to podam Ci gg.jak bedziesz w okolicy chetnie zabiore Cibie w ciekawe miejsca .Pozdrawiamkitka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 6 Marzec 2007 Share Napisano 6 Marzec 2007 Zgadza się - na Sensacjach pisałem parokrotnie w wątku o okolicach akrętu śmierci". Teraz jednak w Klubie Wołoszański już się nie udzielam. Co do Twierdzy Szklarska Poręba" - takowa funkcjonowała podczas wojen napoleońskich (kampania 1806/1807 r.). Szczegóły można znaleźć w miesięczniku RGV (Riesengebirgsverein = Towarzystwo Karkonoskie) Der Wanderer im Riesengebirge" (Wędrowiec w Karkonoszach"), który zawiera fenomenalne wprost wiadomości o przeszłości Karkonoszy i ich okolic. Jak coś, to mogę podać dokładniejsze namiary bibliograficzne (rocznik, numer, strony - artykuł był kilkuczęściowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitka Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Witaj,jestem pod wrazeniem i bardzo mocno chce wiedziec wiecej,jezeli mozesz to prosze o kontakt na wyzej wymieniony adres moze i ja wiem cos co Tobie jest obce??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Louis Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Pałac Brunów (3km od Lwówka Śl.). W latach 30-tych szkoła sportowa HJ. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Kitka, wrzucam info o artykule (mój meil to leuthen@o2.pl).W numerze Der Wanderer im Riesengebirge" ze stycznia 1899 r. (nr 195, s. 2-5) ukazał się artykuł dr. H.Rentwiga (z Cieplic) pt. Das befestigte Lager bei Schreiberhau und der Rittmeister Nego". Kontynuacja była w numerze lutowym (s.22-25), część 3. w numerze marcowym (s.40-43), zaś zakończenie w numerze kwietniowym (s.51-53). Owocnej lektury ;-)PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 8 Marzec 2007 Share Napisano 8 Marzec 2007 Witam !!Slyszalem, ze jeden z takowych osrodow istnial miedzy Antoninem a Mikstatem (pd od Ostrowa Wlkp). Zabudowania caly czas stoja. Czy moglby ktos potwierdzic ?Pozdrawiam serdecznie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanW Napisano 10 Marzec 2007 Share Napisano 10 Marzec 2007 Luca , potwierdzam Twoje przypuszczenia. Obecnie nie mieszkam w tamtych rejonach, ale w latach 1985-88 często tam bywałem. Ośrodek ten mieścił się po lewej stronie idąc do mijscowości Mikstat [ nie pamietam, od której strony ] Wyedy były tam resztki baraków. Sporo fantów jak zdjęcia, klamry, jakieś porwane dokumenty , kilka sztuk białej broni miał wtedy 19-20 letnic chłopak Witek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oda Napisano 11 Marzec 2007 Share Napisano 11 Marzec 2007 Witajcie.Bonzo74 jeżeli Cię to zainteresuje, to w Nowej Rudzie (Neurode do 1945)na Dolnym Śląsku mieścił się ośrodek Hitler-Jugend (- patrz foto).Obecnie w budynku tym mieści się Szkoła Podstawowa. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 W książce Giudo Knoppa, Dzieci Hitlera. Historia pokolenia, które pozbawiono wyboru, Świat Ksiązki, Warszawa 2008, jest rozdział poświęcony NAPOLA (Wychów).Z pewnym zaskoczeniem przecztałem wzmiankę o NAPOLI w Annabergu czyli Górze św. Anny na Górnym Śląsku. Jej wychowankiem był znany później niemiecki publicysta Hellmuth Karasek (s.152).Gdzie mogła być ulokowana? Przypuszczam, że w klasztorze ojców Franciszkanów, po ich wysiudaniu przez nazistów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lorus Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Ośrodek szkoleniowy Hitlerjugend był w lasku Rusinowskim koło Rypina (Rippin). Nic więcej nie wiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabor Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 W pobliżu Międzyrzecza pod Pszczewem był obóz szkoleniowy (strzelanki, kopanie umocnień , życie w namiotach itd) HJ. Wtedy i teraz w lasku nad jeziorem sobie urzędowali , ilość pamiątek jakie po nich zostały przeszła śmiałe oczekiwania.Pozdrawiam B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRANIK Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 jeden znany mi ośrodek mieścił się w miejscowości Kotlina, a drugi w pałacu Paulinum w jeleniej górzehttp://www.slaskiezamki.pl/typ/palac/paulinum-jelenia-gora-palac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamol4 Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Polecam książkę Hitler Jugend w czasach wojny i pokoju " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martini Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 langfuhr- czy ten ośrodek w gdańsku (biskupia górka) znajdował się w schronisku młodzieżowym wybudowanym tuż przed wojną?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.