Skocz do zawartości
  • 0

amunicja

kaliber

Pytanie

Mam pytanie moze troche glupie ale czy czesto trafia wam sie ammo od ura i radzieckich (ptrs i ptrd).Pytam bo widze ze na roznych gieldach i itd od ura nie kosztuje wcale tak malo w porownaniu do innych rzeczy.a jak juz pytam to zapytam tez o czestotliwosc trafiania sie radzieckich min palikowych .Pzdr

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

No to tak jak u mnie w te lato trafilem miejsce ( postoj wojsk radzieckich na przelomie lat 44/45 wszedzie ziemianki) gdzie bylo tego tyle ze na moasiadz mozna zbierac.Tylko jedno co mnie ciekawi wiele z nich bylo zniszczonych przez zgiecie luski udezeniem mlotka.a co do tych minek to w jednym miejscu trafilo mi sie 25 jeszcze leza niestety w ziemi bo nie mialem czym przywiezc;(.niektore byly z szara farba.Od ura jeszcze skarbu nie trafilem.Pzdr

przy mnie kolega wyciagnal na magazynach niemieckich 3 naboje do ura, wycyganilem od niego jeden :) byl tez element polskiej radiostacji, z tabliczkami jedna, z alfabetem typu a-adam, b-beata, c-czesiek itp a druga z pieknym napisem UWAGA!!! - NIEPRZYJACIEL PODSLUCHUJE!!!" :))))) niezly mielismy ubaw :)))) kolega powiedzial, ze powiesi se przy telefonie ;')))

Mietek juz wyjasniam .Nieszconych przez zgiecie tz tak jak bys wziol taki naboj polozyl na kowadle i pierdyknol w luske mlotkiem .Wiec po takiej operacji nie nadawala sie do niczego. poza tym bylo tam mase samych pustych lusek z wyciagnietymi czubkami.Znalalem tez 30 wypalonych( bez splonek) co ciekwe nie porozywalo ich.Byly tez cale ale z czybkiem wsadzonym do luski odwrotnie dzieki temu mam niektore czubki jeszcze w dobrym stanie z zachowanym czerwonym lakierem.jeszcze pewnie zostalo.A w jednym miejscu ktos sobie schowal pietnascie calutkich niepogniecionych i do tego granat radziecki przeciwpancerny z raczka komplecik i kilka duzych detonarorow.Byly w takich skurzanych szmatkach kazdy odzielnie i w pudeleczku drewnianym do tego jeszcze 2 sztuki od ppsz.A do tego 5 niemieckich 120mm.widac ze walili do ruskich w zime ale cos im nie wybuchaly. Ogolnie jest tam troche sprzetu magazynowego.Kupe szukania.W koncu zgrupowane tam byly az 3 dywizje.a w tym lesie jest jeszcze cos dziwnego ale to zaraz zaloze nowy watek pzdr.

Mam pytanie moze troche glupie ale czy czesto trafia wam sie ammo od ura i radzieckich (ptrs i ptrd).Pytam bo widze ze na roznych gieldach i itd od ura nie kosztuje wcale tak malo w porownaniu do innych rzeczy.a jak juz pytam to zapytam tez o czestotliwosc trafiania sie radzieckich min palikowych .Pzdr

Właśnie po spoglądaniu na tę stronę, bodajże przedwczoraj, naszły mnie te pytania. Jest tylko incendiary composition", czyli co? Dodatkowo dlaczego na czubku, nie na końcu? Czy na czubku nie odpadnie, odparuje, zniszczy się itp, przy uderzeniu o pancerz?

Rozumiem, że chodzi w tym przypadku po prostu o dodatkowy efekt zapalający? Co w tym dziwnego? Widocznie uznano, że w pewnych sytuacjach samo przejście penetratora może okazać się niewystarczajace? Hm? A miejsce na czubku chyba będzie najlepsze?

Pzdr,

jotes

Generalnie jest chyba tak, że przy uderzeniu o pancerz, wchodzi sam rdzeń, odpada koszulka mosiężna i ewentualnie ołów z padkalibrowego, podobnie chyba było z mieszanina zapalajacą na początku pocisku. Czy skuteczniej aby wchodziła niejako za" rdzeniem po wybiciu juz otworu?

Co do ammo od Ur-a to spotyka się je na giełdach staroci ,nabój zdeaktywowany kosztuje w granicach 20-30 zł (takie ceny widziałem).
Co do wykopywania amunicji od Ur-a ,to ja na przykład trafiłem tylko raz wystrzeloną łuskę na polu bitwy 7 ,8 i 9 pp Leg. z 3 DP. Więcej trofeów od Ur-a nie znalazłem.
Łuski od radzieckich rusznic PTRD i PTRS trafiają się dosyć często ,przynajmniej u mnie.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie