Domino(*) Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=1634153&kat=1342Bez komentarza....Pzdr
MK Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Kolejny mądry, a potem prasowa nagonka przeciw nam...
proscan Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Dziecko ma 13 lat i rozumek ma nieduży. Można w tym momencie zastanawiać się nad rodzicami, pomstować nad głupotą itd.ale...czy wy wierzycie w to co napiszą w gazetach?Trochę już przeżyłem na tym świecie i wiem jak głupi i mało rzetelni bywają dziennikarze. A i wielu policjantów ma nie większe móżdzki od tego dziecka.Pytanie. Czy tam aby napewno był trotyl? Może zawalone to było ziemią lub gliną. Czy to aby na pewno był granat moździerzowy? Był zapalnik? Tego nie wie nikt - a policjanci, żeby sie wykazać zrobią zamieszanie z byle g...Dowód? Wystarczy przypomnieć sobie ostatnioą aferę" w Łodzi z dializami. Sam widziałm jak policjant w regionalnej telewizji z miną jakby dostał Nobla ostrzegał jakie to spustoszenie zrobiłby pocisk przy którym stoi i pokazuje paluchem. Pół miasta! Ale to nie był pocisk tylko pusta skorupa!Albo inny głupek, saper, przestrzegał: ten zapalnik gdy się go uderzy może urwać rękę. Po czym rzucił (!!!) go z obojętnością do dołu na sterte innych zapalników. Sam widziałem w telewizji! No to jak? Groźny czy nie groźny?Sam uważam zbieraczy niewybuchów za ludzi lekko stukniętych i wartych piętnowania, ale nie dajmy się zwariować i nie wierzmy w czambuł w to co ktoś napisze.Oczywiście jaka jest prawda nie dowiemy się, bo o" zostało czym prędzej zdetonowane na poligonie, wywiady udzielone, premie przyznane, artykuły napisane i piana ubita.proscan
kaliber Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Calkowicie zgadzam sie z toba proscan. Ostatnio mialem okazje zetknac sie z takim przekreceniem faktow.w moim skromnym miasteczku w centrum znaleziono niewybuchy. Artykul zaczynal sie tak skrzyzowanie onskiej i suddskiego stalo na beczcce prochu. Caly czas mieszkancom miasta grozilo smiertelne niebespieczenstwo.I takm jeszcze kika takich tekstow. Teraz najlepsze komentarz saperow .Wywieziono kilka pociskow mozdzierzowych.Jeszcze komentarz miejscowego historyka skad sie wziely stwierdzil ze z II wojny switowej. No i na zdjeciu lupy pokazane na bialym tle do ktorego posluzyl polamany eternit z dachu. No i co sie okazalo ze te kilka pociskow mozdzierzowych to poprostu Brzechwa stabilizujaca od mozdzierza 120mm i zgnieciona luska stalowa kal 76mm.Oczywiscie artykul zajmowal z pol strony.miejscowa gazeta robi takie akcje czesto. kiedys ktos wystawil do smietnika w bloku pusty 120mm o wtedy to bylo..sie nazjerzdalo sluzb .szkoda ze pozniej wywiezli na zlom:-((Miejsce gdzie wykopli te iewypaly" znam dobrze bo w budynku obok znajoma ma gabinet lekarski.W wakacje dorabialem sobie z kumplem i pozadkowalismy ten teren.Mielismy nawet tam kopac ale sie rozmyslili w ostatniej chwili. teraz juz kopal inny czlowiek bo ja czasu nie mialem.Gdybym to wykopal to nie byloby takiego szumu ale jest.Za kilka dni oczywiscie program w miejskiej tv. Jako goscie komendat strazy miejskiej i miejscowy historyk z eksponatami ( pusty 81mm i pusty f1 oba bez zapalnikow).Oboje panowie posiadajcy ogromna wiedze na tematy militarne radzili jak to by taki granat naruszyl konstrukcje nosna bloku i wogole.szkoda ze nie nagralem taki smiech. Tego pana historyka to ja znam czlowiek doslownie nie wie gdzie sie wkreca zapalnik do f1 nie przesadzam ale sensacja jest i program chyba z 5 razy powtarzali.Podziekowania dla solidnie przekazujacych informacje reporterow tak dalej panowie swietnie wam idzie..Pzdr
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Pociska był na ostatnim piętrze, jak pisze dziennikarz, to trzeba było ewakuować wszystkich mieszkańców. A jakby pocisk znajdował się na parterze to co ? Wtedy nie trzeba juz ewakuować mieszkańców ? Śmiech na sali co ci dziennikarze wypisuja byle tylko znależć senasacje !
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Zapomnieli jeszcze dodać, że dzieciak już od pieluch dostarczał broń lokalnej mafii a spotkania odbywały się w barze mlecznym „U krówki śmieszki”. No i oczywiście ów granat i amunicja miały mu posłużyć do zastraszenia kobiety z matematyki u której groził mu gol, bądź chciał przejąć władze w samorządzie szkolnym. Ehhh ale ta dzisiejsza „młodzież” jest rozrywkowa ;)
beyo Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Swego czasu zwinęli i mojego kumpla za posiadanie pocisku moździerzowego (bez zapalnika zresztą). Przy okazji zabrali mu komorę zamkową z pudełkiem amunicyjnym i zamkiem od Mausera (w pięknym stanie), którym to znaleziskiem chełpili się w lokalnej telewizji chyba z tydzień. Skonfiskowali mu też rurę od panzerfausta w tragicznym stanie, bez przyrządów celowniczych, hełm (!) i niemiecką bluzę mundurową oraz sporą kolekcję wystrzelonych łusek.Jeden z policjantów wypowiadał się, że (tu cytat z pamięci): ... Ten młody człowiek nawet nie zdawał sobie sprawy jak niebezpieczny materiał posiadał w domu. Eksplozja tego pocisku mogłaby zniszczyć budynek w którym mieszkał i kilka sąsiednich".Gwoli ścisłości należy dodać, że kumpel mieszkał w 8-piętrowym bloku na dużym blokowisku, a pocisk 81 mm posiada ok. 0.8 kg trotylu.Czyż nie jest to szukanie sensacji na siłę?Ludzie, nie dajmy się zwariować! Oczywiście znoszenie tego typu przedmiotów do domu należy tępić, ale nie należy z tych ludzi robić potencjalnych zamachowców i terrorystów zdolnych zniszczyć jednym granatem pół miasta.Ale jak napisali przedmówcy, nasza policja nie zna się na materiałach wybuchowych i broni, zatrudnia fachowców" o wątpliwej znajomości rzeczy i szuka sensacji na siłę.A najbardziej to szkoda mi tego 13-latka, bo w tak młodym wieku mieć zabazgrane papiery to nic ciekawego...
wilhelm6 Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Witam!I tak mu nic nie zrobią (nie będzie miał zabazgranych papierów) bo ma 13 lat.pozdrawiam wilhelm6
danieloff Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Nie dziwcie się Panowie, że Policja i lokalne media podają przesadzone informacje o znalezionych niewybuchach. Każdy taki przedmiot należy traktować jako potencjalnie śmiertelnie niebezpieczny, ponieważ w świadomości społecznej trzeba wyrabiać nawyki niedotykania takich wojennych pamiątek i powiadamiania o nich odpowiednich służb. Rozumiem, że wy znacie" ten temat i śmieszą was informacje o niebezpiecznym znalezisku, podczas gdy w rzeczywistosci była to duża łuska lub pusta skorupa pocisku. To nieważne, do cholery - większość społeczeństwa się nie zna i musi wiedzieć, że żelastwa" się nie dotyka, nie rozbraja, nie przynosi do domu itp., bo ktoś kiedyś trafi na uzbrojony i po prostu mu p....nie w rękach! Z poważaniem,Daniel
kaliber Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Jest tez druga strona medalu. takie naglasnianie sprawy powoduje to ze jakby ktos z nas pochwalil sie swoja kolekcja sasiadom to zaraz bysmy mieli najazd kawaleri na chate.Oczywiscie nie trzeba sie chwalic ktos powie.Pewnie ze nie. Ale tu chodzi mi o ogolny poglad spoleczenstwa na nasze hobby. przecoiez 90 procent ludzi uwaza nas za wariatow znoszacych do domu niewypaly.Czy nie jest tak.pzdr
Heinz Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 To nie tak ... Dla zwykłych, szarych ludzi takie znalezisko jest bardzo ciekawą rzeczą nie dziwcie się więc, że gazety robią z tego taką sensacje, moich znajomych gdy przychodzą do mnie nie można nawet siłą oderwać od półek z wykopkami:) Dlatego też nie potępiam zachowania dziennikarzy, bo gdy wykopaliśmy kilka granatów moździeżowych w moim mieście i zgłosiliśmy to policji media trąbiły o tym chyba tydzień ale przy okazji przypomniały że na rzece przepływającej przez nasze miasto były główne pozycje obrony w 1939, że w czasie okupacji był tu spory poligon niemiecki i wiele ciekawych rzeczy a przecież niektórzy moi koledzy nie wiedzą co się wydarzyło 17.09.39r. ... Za to nie podoba mi się zachowanie policji, gdy dziennikarz zapyta go o to czy istniało jakieś niebezpieczeństwo co odpowie, że nie wie??Nie bo fajnie jest się popisać przed znajomymi czytającymi gazete szeroką wiedzą z różnych dziedzin i łatwiej powiedzieć że wybuch niewypału mógł zburzyć ileś tam bloków i powybijać szyby w oknach w promieniu xx km. A ludzie potem patrzą na nas jakoś krzywo ... Tak na marginesie w pobliżu mojej miejscowości był jeszczy ciekawszy przypadek, gdy nauczycielka w szkole poprosiła dzieci o przyniesienie staroci do szkolnej izby pamięci, dziesięcioletni chłopak przyniósł... granat moździeżowy.Jak zeskanuje artykuł to wkleje.Pozdrawiam.
Heinz Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Polecam przeczytanie wycinka artykułu najlepsze są fragmenty podkreślone na czerwono, ale powodów do śmiechu raczej nie ma:( Pozdrawiam.
proscan Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Witam,Nie mam zamiaru bronić świrów którym skoki na gumie dostarczają zbyt mało adrenaliny i postanawiają się bawić w speców od niewybuchów, bo nie o to w tej dyskusji chodzi.Chodzi o to, że to co gdzieś tam zostało napisane NIE MUSI być prawdą. Jeśli dziennikarz pyta policjanta czy coś było niebezpieczne, a ten odpowiada że: ie mamy pewności czy ten pocisk mógł rozerwać, ale nie bedziemy ryzykowali badań saperskich tylko traktujemy go jak by był gotowy do wybuchu" to to jest uczciwe postawienie sprawy.Ale jeśli głupek opowiada, jakie spustoszenie może COŚ sprawić, wiedząc przy tym, że ma do czynienia z wydmuszką (albo nie wie o czym gada - to jeszce gorzej dla niego), to ja powiadam: ch...m precz.Chcialbym miec zaufanie do policjantow i do dziennikarzy. Życie i szereg przykładów uczą, że wadza" uderza im do głowy i chcą mieć swoje 5 minut. Ci sami policjanci trują o zaopatrywaniu grup przestepczych w wykopaną broń (tylko idiota mógłby uwieżyć że mafia czewgoś takiego używa). Chodzi tylko i wyłącznie, o pokazanie się. Boję się głupoty takiej policji.Na szczęście wiekszość policjantów to są normalni ludzie, którzy robią swoje, czyli zwalczają prawdziwe zagrożenia.Szkoda tylko, że im wyżej małpa włazi na drzewo tym bardziej jej d... widać.no, ale nie o tym ten wątek...proscan
SSzuder Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 To trzymanie PUSTEGO (ze zbitą spłonką i bez MW) granatu moździerzowego jest przestępstwem? fajnie wiedzieć :Pno i trzeba będzie pozbyć się łusek... i hełmu :DNo ale w końcu:Kiedy przyjdą przeszukać Twój dom, ten w którym mieszkasz, chłopie...Gdy pod drzwiami staną i nocą,z nakazem w dłoni w drzwi załomocą":DPozdrawiam wszystkich ormalnych" poszukiwaczy/kolekcjonerów/zbieraczySzuder
magnus992 Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 Ale ja nawiązuje nie do ostatniego postu tylko do głównego... Ale czy trzymanie pocisku moździeżowego w domu chyba nie jes dobrym pomysłem, taksamo jak i wszystkich innych niewypałó.... Pozdrawiam normalnych poszukiwaczy...
norbert lat 13 Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 A czy trzymanie lusek tez jest przestepstwem :/ nie no glupotapzdr
pik78 Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Samo fakt zbieranie łusek to już wystarczająca głupota.pzdr Tomi
rav79 Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 a może to orbert lat 13" obecny na tym forum :)
norbert lat 13 Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Ja mam juz 14 lat :P a czemu sadzisz ze zbieranie lusek jest glupota??Łuski sa fajne , szczegolnie polskiepzdr
SSzuder Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Ten gratan moździerzowy nie jest niewypałem. (chociaż w zasadzie to jest... ale nie ja go znalazłem))Dostałem go w swoje ręce, jak już był wytopiony z niego trotyl i zbita (współcześnie) spłonka. Jedynym niebezpieczeństwem w nim jest upadek z wysokości na noge ew. inną część ciała, co może skończyć się nieciekawie ;)pik78, czemu sądzisz że zbieranie łuske jest głupotą? niektórzy się tym interesują i zbierają tak samo jak monety czy znaczki. Ja tam łusek jakoś specjalnie nie zbieram, ale jak jakieś mi się trafią to przecież nie wyrzuce ;)PozdrawiamSzuder
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.