e g z e k u t o r Napisano 24 Luty 2007 Autor Napisano 24 Luty 2007 witam, jak w temacie,ciekawi mnie, czy Niemcy w czasie II wojny projektowali broń magnetyczna lub elektryczna np, cewka Tesli - paralizator wielkich możliwosci , tzw miotacz piorunów.coś takiego pojawiło się w grze return to castle wolfensteinczy cos takiego istniało?
herbstnebel Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 No.. Tesla miał bardzo wiele ciekawych, rewolucyjnych i kontrowersyjnych (dlatego przegrał z Edisonem i umierał w biedzie i osamotnieniu..). Niektórzy nazywają go geniuszem większym niż Einstein - IMHO ciężko dziś powiedzieć czy informacje jakoby na większości jego patentów położyła łapę CIA i Armia Amerykańska, wykorzystywał magnetyzm Ziemi do napędzania silników i przesyłał prąd drogą radiową... - ciężko dziś powiedzieć, czy to nie zwykłe bajki przypisane pośmiertnie temu geniuszowi na podstawie swoich wcześniejszych patentów.. Ja osobiście spotkałem się z informacją, że w Wale Pomorskim wykorzystano dwa eksperymentalne działa magnetyczne w pełni sprawne, a bunkry po nich stoją do dziś (gdzieś miałem pełne wymiary..) Ale czy to aż takie rewolucyjne typu Tesla było to wątpię :)O V7, die glocke i Nowej Szwabii nie wspomnę.pozdro.
żeton Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 Było coś takiego jak działo elektromagnetyczne ale z tego co wiem nie zostało użyte bojowo gdyz zarzucono próby prototypu ze względu na zbyt wysokie koszty.
herbstnebel Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 No informacje są różne.. niemniej podobno te bunkry miały 1,9 metra grubości stropu, 2,1 ścian zewnętrznych, 0.1 metra grubości płyt pancernych na szczelinach, 0.15 m grubości kopuły pancernej i 0.06 m grubości drzwi /żelbeton i pancerz/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.