e g z e k u t o r Napisano 24 Luty 2007 Autor Napisano 24 Luty 2007 witam, jestem ciekawy, czy ktoś w tym kraju posiada jakąś większa wiedzę na temat niemieckiego działa LG 2 Kp kalibru ok 110 mm, łuska z bocznym zapłonem ? - jak takie coś wygladało - w jakich jednostkach uzywali tego sprzetu - czy znacie nazwy tych formacji, jednostek, oddziałów, które posługiwały się tym na podlasiu w 1944r ?
Grzesio Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 To niemieckie działo bezodrzutowe 10,5 cm LG 40, używane od końca 1941 roku w jednostkach powietrznodesantowych.http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/leichtgeschutze-R.htmPzdrGrzesiu
e g z e k u t o r Napisano 24 Luty 2007 Autor Napisano 24 Luty 2007 jednostki spadochroniarzy ?mam łuski od tego czegoś , spłonki mosiężne są sygnowane rokiem 1939, a stalowe rokiem 1943 i 44.ciekawe, chyba spłonki były wymienne, bo w 1939 roku takiego dizła chyba jeszcze nie wymyślono ? jesli było ono wz 41spadochroniarze, chyba jacyś ladowi, jak z takim dziuałem ladować ? dzięki za info
żeton Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 Z tego co mi sie kojarzy to spadochroniarze desantowali się na spadochronach lekko uzbrojeni (pistolety, noże), resztę zaś sprzętu zrzucano w zasobnikach lub lądowało w szybowcach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.