danieloff Napisano 29 Październik 2003 Autor Share Napisano 29 Październik 2003 Szanowni poszukiwacze, czy to może być element bączka z czapki? W tym samym miejscu trafił się bączek pruski. Przedmiot wykonany z mosiądzu. Trochę zbyt fantazyjny jak na podkładkę, czy inny element użytkowy. Co to moze być?Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Październik 2003 Autor Share Napisano 29 Październik 2003 i jeszcze tył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebbestia Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 Janczarowie, jeśli mnie pamięć nie myli to piechota turecka, XVII - wieczna, więc nie rozumiem o co chodziło koledze.Twoje natomiast znalezisko to ozdoba końska może przedwojenna, ale na pewno nie starsza. Jest to bardzo częste znalezisko na polach. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
watorresbo Napisano 30 Październik 2003 Share Napisano 30 Październik 2003 Biżuteria kucy :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 29 Październik 2003 Share Napisano 29 Październik 2003 Element uprzęży końskiej-janczarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Październik 2003 Autor Share Napisano 29 Październik 2003 Może być...czyli takie dzwoniące blaszki, które przyczepiano do uprzęży? Ja pomyślałem, że jest to dolna część bączka, a przez te otwory przechodziły wąsy kolejnej części, z barwami narodowymi. Zmylił mnie pruski bączek leżący niedaleko.Dzieki!Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 1 Listopad 2003 Share Napisano 1 Listopad 2003 Sebbestia, może mi się coś pomyliło, ale janczary to chyba również nazwa dzwonków przy uprzęży końskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
danieloff
Szanowni poszukiwacze, czy to może być element bączka z czapki? W tym samym miejscu trafił się bączek pruski. Przedmiot wykonany z mosiądzu. Trochę zbyt fantazyjny jak na podkładkę, czy inny element użytkowy. Co to moze być?
Daniel
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.