Sv Napisano 22 Luty 2007 Autor Napisano 22 Luty 2007 Na spacerze leżało sobie 8 sztuk 10-cio fenigówek, wszystkie ten sam rocznik 1924 i ta sama berlińska mennica. 6 sztuk to Rentenpfenning a 2 sztuki to Reichspfenning - z jakiego powodu rozróżniano je jako Renten lub Reich?
grba Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Po pierwszej wojnie przegranej Niemcy miały kupę długów wojennych i alianckie reparacje do zapłacenia. Jedyne rozwiązanie jakie szefom niemieckiego państwa przyszło do głowy, to plan zniszczenia reichsmarki. Hiperinflacja niemieckie długi wojenne zamieniła na śmieszną kwotę, Rzesza stała się niewypłacalna. Społeczne koszty były ogromne i groziły społecznym wybuchem. W listopadzie 1923 wprowadzono do obiegu nową markę rentową (Rentenmark), która miała niepełne zabezpieczenie w ziemi należącej do państwa. 1 Rentenmark = dawnemu miliardowi Reichsmarek.W 1924 wprowadzono ponownie Reichsmarkę równą 1 do 1 marce rentowej.
kilgore Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 A ja troche z innej beczki.Dlaczego groszówki niemieckie (pruskie)zwały sie pfenningami,a póżniej pfennigami.CZy po zjednoczeniu 1871 miała miejsce jakaś korekta w gramatyce?
Sv Napisano 24 Luty 2007 Autor Napisano 24 Luty 2007 Czyli rok '24 był ostatnim dla bicie Renten i pierwszym dla Riech...Mało warte monety a cieszą - specyficzny stop metalu i taki sam skok" na wyświetlaczu.Sv
karpik Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 W wikipedii pod hasłem marka niemiecka wszystko jest przystępnie opisane- polecam. Pozdrawiam.
Sv Napisano 24 Luty 2007 Autor Napisano 24 Luty 2007 Patrzyłem ale pisze tam o reformie monetarnej - mnie interesowało podłoże " nabicia Renten ( musiał to być jakiś wybieg polityczny:))Dzięki Sv
grba Napisano 24 Luty 2007 Napisano 24 Luty 2007 Termin rentowa miał za zadanie zdobycie zaufania u użytkowników" pieniądza. Jak pisałem marka rentowa miała częściowe pokrycie w ziemi należącej do państwa... tak jest, w ziemi, bo tylko to państwu niemieckiemu zostało. Operacją wymiany kierował Hjalmar Schacht. Odniesiono sukces, skarb państwa zapełnił się w kilka miesięcy i wtedy można było wrócić do ormalnego" pieniądza. Znaki pieniężne marki rentowej nie zostały unieważnione i były w obiegu równolegle ze znakami pieniężnymi Reichsmarki, w części Niemiec aż do reformy Erhardta i pojawienia się kochanej zachodnioniemieckiej DM.
999ssb Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Kto wie dlaczego bankier Hitlera wprowadził rentenmark ?Bo że to zrobił, to wiadomo, ale ciekawe jest DLACZEGO to zrobił !
grba Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 Gigantyczna inflacja doprowadziła do wywłaszczenia nie tylko niższych, ale także średnich klas społecznych. Taka sytuacja zawsze prowadzi do zaburzeń społecznych, m.in. do rewolty komunistycznej m.in. w Nadrenii, Hamburgu.Nowa waluta miała uratować porządek społeczny.U nas w Polszcze" komuniści oddali władzę, kiedy inflacja roczna osiągnęła wynik blisko 700%.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.