irade Napisano 19 Luty 2007 Autor Share Napisano 19 Luty 2007 witam:) czy ktoś z was sie orientuje gdzie w naszym kraju można kupić deko MG-42/53 lub innych podobnych(MG-42/59 MG-1, MG-3)? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 Nie kupuj, lepiej od razu zgłoś się na komendę i przyznaj się do wszystkiego, zaoszczędzisz kasę którą wydałbyś na zakup, nie stracisz fanta a panowie mundurowi będą mieli mniej roboty ; )Jak będziesz miał pozwolenie na broń kolekcjonerską i znajomych w Zielonce pod Wawą to wtedy możemy porozmawiać, ale tak czy siak u nas tego nie kupisz raczej, trzeba jechać do Czech - tam 53 idzie dostać, 42 chyba też - bo te obecnie uzywane przez armie niemiecką są raczej niedostępne jako całość.Pozatym - po co szaleć na jakieś deko i sobie problemów robić, lepiej pomyśleć o sensownej kopii, tym bardziej że deko 53 to koszta ok 2-2,5 tysiąca złotych - za tyle można spokojnie złożyć niezłą kopie do której nikt Ci sie nie przyczepi ; o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 Czechy czy Nic mie mają tu do rzeczy, tamtejsze deka u nas nie mają ważności prawnej, tak więc stałbyś się nielegalnym posiadaczem broni automatycznej.Deko musiałby być faktycznie Zielonki (WITU) albo Centralnego Labolatorium Kryminalistycznego.Zakładając, że może i znalazłby się takie MG w składziku policyjnym z epoki, i zostało by zdekowane to koszt takiego fanta sięgałby pewnie z 5000 PLN albo lepiej, skoro dekowany AK-47 to 2000 PLN.Japońska replika strzelająca - koszty podobnej wielkości.Odlew oksydowany to kilkaset złotych.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 24 Luty 2007 Autor Share Napisano 24 Luty 2007 no i sie znalazła :)deko:) ale cena mnie zabiła:)http://www.allegro.pl/item169722083_mg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 24 Luty 2007 Share Napisano 24 Luty 2007 Przeczytaj mojego posta uważnie, dekowanie jest ważne tylko jak ma papiery Centralnego Laboratorium Kryminalistyki lub WITU z Zielonki pod wawą, i żadne oświadczenia sprzedającego (też moge oświadczyć że coś jest legalne i wcale nie musi być, tym bardziej ze na fotce lezy pieknie lufa i zamek...)nie maja nic wspólnego z rzeczywistoscią póki nie ma papierów z ww instytucji, opcjonalnie od jakiegoś autoryzowanego i uprawnionego do tego zakładu rusznikarskiego ale tu nie mam pewności ; oLudzie wybijcie sobie z głów dekowce, tym bardziej broni maszynowej, ile razy można powtarzać to samo ; )Odchodząc chciałbym zauważyć że cena to ogromne zdzierstwo, eksponat wart 2,5 tys u czechów a że tak samo nielegalny jak to z tejże aukcji to czysto teoretyzując - złodziejska marża.Lepiej pomyśl o złożeniu jakieś repliki, Ciebie wyjdzie taniej a nie bedzie później lamentu 'to było deko a dostałem zawiasy' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 24 Luty 2007 Autor Share Napisano 24 Luty 2007 wiem że jest to nielegalne:)ale w tym poście chciałem tylko pokazać że sie Panu sprzedawcy troche w główce poprzewracało:)a tak na marginesie to ilu kolekcjonerów i miłośników musiałoby zmienić zainteresowania chcąc być w zgodzie z prawem:) pozdro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Luty 2007 Share Napisano 24 Luty 2007 sprzedawca jest tu czystym ryzykantem, a po ostatnich wydarzeniach na 80% będzie miał gwarantowaną wizytę o 5 rano - nie radzę licytować bo i sobie wylicytujesz odwiedziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 acer, z kolędą zaczynają chodzić dopiero od 6 więc kapkę dłużej można pospać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 25 Luty 2007 Share Napisano 25 Luty 2007 :D o 5 wrzucą granaty hukowe i błyskowe a o 6 obrączkowanie roznegliżowanych domowników :)))Ale do MAgdalenki wcześniej Dect podjechali ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 28 Luty 2007 Share Napisano 28 Luty 2007 Nie, wpadną o 3 rano i to do sąsiada ;-)), bo pomylą numery.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 Witam !Czegoś tutaj nie rozumiem. Naturalnie mam świadomość co sie wokół mnie dzieje i w jakim kraju żyję ale nie gra mi jedna rzecz. Na rekonstrukcjach jest sporo broni różnych rodzajów, Policja prawie zawsze bierze udział w zabezpieczaniu takiej imprezy i ja jeszcze nie widziałem żeby po terenie biegała grupa z lupą do sprawdzania legalności broni. Powiem więcej - mój 13-letni siostrzeniec ( członek grupy reko Radosław") biegał z mauserem po happeningu historycznym w Kampinosie i ani jego ani jego kolegów z grupy nikt nie legitymował ani nie odwiedzał w domu. Więcej. Kupił sobie replikę Stena. Można by więc postawić śmiałą tezę, że w zasadzie każda broń amatorsko" zdekowana może uchodzić za replikę. Jak bez ekspertyz udowodnić formalnie ( kodeksowo ) wiek żelaza i czy takie udowodnienie sie opłaca ? Chyba że mogą zabrac do ekspertyzy na dłuższy czas. Jeżeli Policjanci oceniają po wyglądzie" to gazowy mauser 98 k f-rmy TANAKA czym jest ? repliką? zabawką ? czy karabinem ?To takie luźne dywagacje, że może nie warto aż tak kasandrycznych wizji rozpowszechniać. Bo inaczej jest mając w domu żelastwo przypominające broń a inaczej wypełnionego materiałem wybuchowym ogórka", czy pociski artyleryjskie. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 Bo po prostu Policjanci są zwykle normalni na punkcie replik broni i szczerze gówno ich to obchodzi kto z czym biega, byle tylko nie strzelał po ludziach. Pierwszego lepszego gliniarza zapytasz o opinię w sprawie zdekowanego karabinu to Ci powie że to niegroźna zabawka i możesz się tym bawić do woli.Problem tkwi w prokuraturze- tam są Ci wszyscy pomyleńcy, którzy za wszlką cenę chcą sobie wyrobić statystykę i udupić każdą płotkę.Policja potem wykonuje tylko ich polecenia... dlatego nazywamy ich smutnymi panami, bo zawsze są smutni, że muszą coś zabrać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 tylko , że ci ormalni ludzie" policjanci moga pewnego pięknego dnia dostać rozkaz i wpaść na rekonstrukcje i sprawdzić wszystko. Broń , uprawnienia itp. Bo ktos stwierdzi że na rekonstruktorzy to niebezpieczna grupa. Po co ryzykować?Repliki ASG- widać że to nie broń po otwarciu zamka ,ostatecznie wezmą na ekspertyze.Odlewy- nie ma problemuCała reszta - idzie na ekspertyze (jak będą super dokładni i będą chronić swoje du..) .No i dalej wszystko zalezy od eksperta". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 1 Marzec 2007 Share Napisano 1 Marzec 2007 Warto kupic nowy strzał tam jest co nieco o nowelizacji ustawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 2 Marzec 2007 Share Napisano 2 Marzec 2007 Tu jest skan http://img238.imageshack.us/img238/9273/artykul2pa2.jpg ale mam więcej obaw niż nadzei bo nowelę zaczęli robić policjanci, a to nie rokuje najlepiej. Można to wywnioskować np po wypowiedziach kilku ęgich głów" z CLK KGP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.