Skocz do zawartości
  • 0

co to za sten

Gość maciek456

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat kupiłem ze 3 dni temu ksążkę Kazimierza Satory Produkcja uzbrojenia w polskim ruchu oporu 1939-1944" , czytajac wynotowałem kilka rzeczy które pomogą w identyfikacji naszej produkcji.
1) steny krakowskie miały celownik wpuszczony w czoło komory, nieznacznie wystający. Zrzutowe wyraźnie wystajacą nasadę (obsadę celownika), a na niej celownik przeziernikowy.
2)Lufy w Warszawymiały lewoskrętny gwint (do błyskawic i visów też), zrzutowe prawo.
3) KIS-y były malowane farbą khaki. (więc może niektóre steny też??)
Steny angielskie miały bicia na gnieździe magazynka.
Przy okazji moja książka ma wady drukarskie - puste strony - 97,100,101,104,105,108,109,112.
Mozna prosić innych właścicieli takowej pozycji o skany i podesłanie mi ich mailem (wydanie z 1985).

Hej jeśli masz problem z identyfikacją,tego pm,może to świadczyć o tym, że jest to wyrób produkcji miejscowej" jak wiesz działała tam partyzantka mjr.Jana Piwnika psPonury" stwożył on komórke która produkowała broń w zakładach w Suchedniowie(pod niezłą przykrywką bo oficjialnie robili różne części do maszyn dla Niemców)dodam że zakład ten jest zasłużony" gdyż w 1863roku naprawiał broń powstańcom ze zgrupowania Langiewicza.Powracając jednak do tej komórki,prowadził ja inż.Kazimierz Czerniewski psKorebko".dodam może jeszcze tyle że oprucz stenów,(a były one tak robione iż miały nawet angielskie stemple i oznaczenia,tak aby niemcy myśleli że broń pochodzi ze zrzutów,aby nie szukali jej na ziemi".Inżynier ten skonstrułował swój własny pistolet maszynowy oparty na konstrukcji stena KIS"(od psełdominów twórców; Konar,igo,Smrek)tym co odróżniało stena od Kisa to lufa,która przypomina nieco lejek cienki wydłużony(takie jakby żondło) bo nie potrafie tego inaczej zobrazować,odsyłam cie do książki Cezarego Chlebowskiego ptPozdrówcie Góry Świętokrzyskie" jeśli to kis to naprawde piękna sprawa ;) postaraj się umieścić jego zdjęcie na stronie.

Maćku !
na zdjęciu zamieszczonym kilka postów wyzej przedstawiającym KIS-y poniżej leży kilka stenów ale NIE są to steny z Suchedniowa. Grupa produkcyjna działająca w plutonie Habdanka wyprodukowała 32 KIS-y i kilka stenów - to są właśnie te i one jak widać na zdjeciu miały chwyt pistoletowy (takie samo rozwiązanie jak w KIS-ie). Jeżeli Twój sten ma rączkę to może pochodzić z tego źródła. Steny z Suchedniowa nie miały chwytu tylko klasyczna kolbę co można zobaczyć na kilku zdjęciach m.in. w Pozdrówcie Góry Świętokrzyskie. polecam gorąco książkę p. Kazimierza Satory.
Pozdrawiam
Jarek H.

Witam !
Jak dla mnie rewelacja ! Bardzo prawdopodobne że jest to sten z Suchedniowa - czy ma jakiekolwiek bicia ? Czy jest lufa ? Podobno miały one nietypowy gwint. Gambit trochę wprowadził zamieszania gdyż jego opis nie jest do końca zgodny z prawdą. Inz. Czerniewski n i e był konstruktorem KIS-a !!! Jego nazwa ppochodzi od pseudonimów osób z oddziału Habdanka zajmującego się naprawa partyzanckiej broni w Świętokrzyskich Zgrupowaniach Ponury-Nurt. Pan Czerniewski ukończył szkołę Wawelberga i pracował przed wojną w Biurze Studiów PFA w Skarżysku (tak na marginesie tytuł inż. uzyskał po wojnie) W czasie okupacji pracował w Fabryce Tańskich w Suchedniowie. Od początku okupacji w zakładzie naprawiano broń. Zajmowała się tym organizacja PN Polska Niepodległa, która w tym rejonie ze względu na zakłady zbrojeniowe miała tzw. komórkę przemysłową. Z czasem PN weszła w skład AK, ale nadzór nad Fabryką Tańskiego miała PN. Niestety ze względu na rozbicie fabryki 26.10.2003 r. główne osoby związane z produkcją trafiły do Oświęcimia gdzie niektórzy zmarli, a ci co przeżyli nie mieli powodów by po wojnie chwalić się udziałem w AK... Dlatego niestety inż. Czerniewski stał się głównym bohaterem konspiracyjnej fabryki broni. Oczywiście - dzięki wyniesionym z fabryki planom uruchomił produkcję w Warszawie, ale to już inna historia. Więcej informavcji w książkach : Skarzysko Walczące (H.Pająk), Polskie Zbrojownie Podziemne (K. Satora). Mozna jeszcze poczytać Konspiracyjna Fabryka Broni (C. Leżeński) no i Chlebowskiego. Zainteresowanym mogę wysłać kopi ę odpowiednich rozdziałów : mój mail : hq1@gazeta.pl
P.S. Mój dziadek był jednym z tych aresztowanych 26.10.2003 r w Suchedniowie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie