Skocz do zawartości

Kupno sprzętu za granicą

vismajor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Chętnie się dowiem o możliwościach zakupu wykrywacza z Europy , USA , czy to poprzez Ebay czy drogą kontaktu bezpośredniego ze sklepami.Jako że nie jestem anglojęzyczny
( w moich czasach podstawowym językiem był język przyjaciół" ze wschodu)mam mały kłopot.
Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Jeśli mogę to pomogę;) Ja jestem anglo niż polskojęzyczny:) Podeślij mi parę linków na maila i potłumaczę nieco. Albo daj znać o co konkretnie chodzi.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Jeżeli zamierzasz nabyć jakiś kosmiczny sprzęt, którego w żaden sposób nie da się kupić w Polsce to czemu nie. Sam kupuję, chociaż już trzeci raz mam problemy. Gość był bardzo rozmowny dopóki nie otrzymał zapłaty, teraz milczy. Jeżeli już, to sklep jest pewniejszy. Język jest kluczową sprawą jako, że większość sprzedających na eBayu prawdziwe wykrywacze z Wielkiej Brytanii i USA nie chce ich sprzedawać poza swój kraj. Za to sprzedawcy chińczyków" sprzedają chętnie. W opisie musi być wyszczególnione, że sprzedawca wysyła Worldwide", jeżeli nie, a bardzo ci zależy, możesz go jeszcze próbować przekonać. Oprócz możliwości oszustw, paczka może jeszcze zabłądzić i zginąć, możesz otrzymać nie to co chciałeś, stan może być dużo gorszy, za nowy sprzęt może być naliczony podatek VAT 22% i cło np z USA 3,7%. Wyjątkowo dobry sprzęt też nie zejdzie za małe pieniądze, tanio możesz kupić jedynie sprzęt przestarzały, bądź uszkodzony, niemniej jednak czasami udaje się dokonać bardzo korzystnego zakupu.
Napisano
A znacie może jakiś sklep z wykrywaczami w New Jersey?ewentualnie w N.York?Mam tam znajomą,i zobowiązała sie że mi kupi,tylko musze mieć adres sklepu.
pzdr
Napisano
Kupowanie na ebayu może być ryzykowne.Sam procesuję" się z ebay.de w sprawie iedoszłego" W'6000.Po kupieniu kilku wykrywaczy muszę stwierdzić,że okazje (np.nowy Matrix za 1500 PLN) bilansują się ze stratami(totalnie rozklekotany Compass X200 za ciężkie pieniądze).Trzeba liczyć się z ryzykiem.
Pozdrawiam,
wicja1.
P.S
endrju241:
wpisz w googlach white's detectors new york" i coś tam wyskoczy :) ewentualnie na stronie producenta jest okno do wpisania kodu pocztowego (usa)i najbliższy diler sam wylata z pudełka :)
Napisano
Witam
Raned - dobrze że poruszyłes kwestię cła - to za nowy tak a za używkę już nie ? Jaka jest oficjalna wykładnia w tej kwestii ?
Ceny są przyciągające !!
Pozdrawiam
Napisano
Z tego co wiem to całkowicie można uniknąć cła nadając paczkę jako podarunek/prezent.Ale prezentu nie można ubezpieczyć,a paczkę wartościową (ubezpieczoną) już można oclić....i kółko się zamyka.Oczywiście cło dotyczy tylko USA.Jeśli coś pokręciłem to proszę Raneda o sprostowanie :)
Pozdrawiam,
wicja1.
Napisano
Cło z USA to tylko 3,7%, ale Vat to aż 22%. Nie wypowiadam się co do wykładni, bo wiem, że jest różnie. Wiem tylko jedno, że jeżeli znowu zostałem przekręcony, to już nic na eBayu nie kupię. Allegro też już zapisało się czarnymi głoskami.
Jeżeli masz propozycję pośrednictwa to lepiej tak zrobić. Sądzenie się ze sprzedającym z USA czy Wielkiej Brytanii jest raczej bez sensu.
Napisano
Do endrju241: w samym Nowym Jorku jest tylko dwóch autoryzowanych dystrybutorów White's:
1.na zachodznim Manhatanie 54 przecznica - sklep narzędziowy, wykrywacze traktują jedynie jako dodatek, słaby wybór - większość tylko pod zamówienie i jedynie White,s, niekompetentna obsługa próbuje wcisnąć cokolwiek, jedynie szef ma pojęcie o wykrywaczach tego nie polecam;
2.na Brooklynie na Alei Flatland - dealer kilku czołowych producentów (w tym white's), budyneczek niepozorny jednak kompetentna miła obsługa i spory wybór - tego polecam;

Zapewne są jeszcze jakieś nieautoryzowane punkty sprzedaży jednak nie trafiłem na takie. Od lokalnych poszukiwaczy dowiedziałem się, że zamawiają sprzęt w jakiejś hurtownii w Californii bo taniej.
Na stronie white'sa po wpisaniu zipcodu (taki ich kod pocztowy) pokażą się najbliżsi dealerzy. W New Jersey jest chyba tylko jeden w miejscowości Garfield.
Pozdrawiam L.
Napisano
Mała przygoda opisana na ukraińskim forum: chłopak kupił sobie na eBayu chyba Ace250. Wysłał pieniądze, które jednak wróciły minus 10 dolarów. Jego rozgoryczenie najlepiej oddają jego słowa: Burżuji, gady!".
Historyjkę przytaczam nie po to by zniechęcać, ale by być czujnym. Gruba większość sprzedających jest uczciwa i można jeszcze czasami dostać np. ekstra słuchawki i in. Mój ostatni błąd to kupno od sprzedającego z zerowym kontem, a byłem trzydziestym czwartym licytującym. Mam nadzieję, że jego milczenie jest spowodowane nieprzewidzianymi okolicznościami i w końcu się odezwie i dostanę wykrywacz.
Napisano
Wygląda na to, że moja chęć nabycia na brytyjskim eBayu profesjonalnego wykrywacza za stosunkowo nieduże pieniądze będzie mnie kosztować utratę niebagatelnych 1733 zł. Sprzedający nie odpowiada na maile a na telefony automatyczna sekretarka. Niestety nie kupiłem w sposób bezpieczny, zapłata przez Western Union nie kwalifukuje się do żadnego odszkodowania. Zgłosiłem problem na eBayu ale nie spodziewam się wielkiej pomocy, tak jak nie było pomocy ze strony Allegro. Być może na forum są osoby, oprócz wicji1, które miały podobne problemy lub prawnicy mogący coś podpowiedzieć np. czy warto występować z pozwem, czy robi się to przez ambasadę czy inaczej. Wszelkie sugestie mile widziane.
Napisano
problem jest poważny
na ebay.co.uk kupisz zdecydowanie taniej niż u nas
jeżeli kupuje coś na brytyjskim e-bay zawsze sprawdzam feedback i jak dużo tranzakcji sprzedawca dokonał
kupując u jakiegoś świeżaka narażasz się na takiego zonka jak kolega Rened
więc zalecam odrobine rozwagi patrzcie od kogo kupujecie
a to jeden ze sprawdzonych www.staffsmetaldetectors.co.uk
a tu jego strona na ebay: http://stores.ebay.co.uk/...genameZl2QQtZkm
gość żyje ze sprzedaży używanych wykrywaczy
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie