Skocz do zawartości

Radojewo-przeprawa przez warte!

281

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teoria kulki powstała oczywiście w oparciu o fakty historyczne, a moniaki i łańcuch... Hehehehe, było trochę śmiechu... :D
Napisano

Witam!
Oto kawałek pocztówki z tych okolic przedstawiająca przeprawę przez wartę.
Pozdr.281!

Napisano
Ja poprosze wiecej zdjec / widokowek ale wylacznie do uzytku wewnetrznego:) tzn nazsego Garnizonu Poznań...
Tych monetek bedzie wiecej dokola przeprawy
Napisano
Witam!
Co do pojedynków to cytuję:
Wieść gminna głosi,że za czasów Polski szlacheckiej za Wartą,na polanie otoczonej dębami,odbywały się pojedynki szlachty.Walczono na miecze,szable,a gdy nastały pistolety,strzelano z nich do siebie.Władze kościelne były temu bardzo przeciwne,mimo to pojedynki odbywały się."
To na tyle;)
Pozdr.281!
Napisano
Monetek przy samej przeprawie? Kto wie... Wstępnie się ostatnio przymierzyłem, ale cała masa śmieci :( choć śliczny grosz z 1923 trafił do kolekcji :)
Napisano

Witam!
Jak długo leżał w ziemi,trudno powiedzieć ale stan idealny;)
PG-teraz to jest tak Grosik do grosika i mamy Rutusika"
Pozdr.281
fot.1

Napisano
Jasne, zbiorę się w sobie i pstryknę jakąś ładną fotkę wszystkich monetek które tam znalazłem :) Wrzucę w święta, bo będę na necie cały czas :)
Trzeba by pomyśleć na poważnie o nowym miejscu spotkań, oczywiście rekreacyjnie zawsze można jeszcze wpaść na przeprawę... Ale karczma, o której mówiłeś mnie kusi :D
Napisano
Witam!Ja też jestem tego zdania iż przeprawa się kończy i czas na zmiany:)
Teraz jeszcze muszę uzbierać na rutusika,bo widzę że w naszej grupie to ja będę mógł robić za sekretarza i fotografa jak tak dalej pójdzie;(
Do karczmy i zajazdu też wpadniemy.Tylko to jest teren R23 i trzeba go spytać co on na to.
Powiem tak,może na rozruch po świętach transzeje w okolicznym lesie.Nie daleko jest żwirownia,można zabrać grilla o ile ktoś ma:)
Pozdr.281
Napisano
I to jest pomysł! W tamtejszych landach jeszcze nie chodziłem, ewentualnie Różany, o którym ostatnio rozmawialiśmy?
Zobaczymy po świętach, ale nie ulega wątpliwości że kalorie trzeba będzie zgubić :)
Napisano
Oj jak o zgodę R23 trzeba pytać to chyba będzie ciężko -wyjątkowa to byłaby gościna z jego strony:)
Napisano
Hehehehe... Myślę że R23 długo nie trzeba będzie przekonywać na wypadzik :) Napalony jak.... ;D
Napisano
Co ten mój szwagier wymyślił ? jaki mój teren ?
Troszkę się zazieleni to wlecimy tam wszyscy .pozdro.R23
Napisano
PG-pewnie że napalony.
Po przeczytaniu tego,pewnie cały Poznań się napali .
---Zajazd na M...... był siedzibą trzech zbójów.Tych ,co tu wstępowali ograbiano i mordowano.Ciała chowano w Puszczy Zielonce.Karczma leżała na rzeźnym szlaku Gniezno-Poznań.
Pędzono tu gęsi,owce i krowy do rzeźni w Poznaniu.Pewien kupiec wracał z pieniędzmi.Miał przy sobie tresowanego wilczura.Kiedy doszło do bójki kupiec przy pomocy psa pokonał bandziorów i doprowadził ich na policję.Zajazd rozebrano,a z jego piwnic wydobyto sześć beczek złotych dukatów.Pozdro.R23
Napisano
Znaczy że w piwnicy już dukatów nie ma :( to może chociaż wino jakieś się uchowało :)
Myślę, że po świętach wybierzemy się do ciebie na mały rekonesans...
Napisano
Witam!
Oj jak się zazieleni!
PG-po świętach to są dwa wyjścia:
1.transzeje w pobliskim miejscu tej karczmy
2.to teren dziewiczy o którym rozmawialiśmy ostatnio na wyprawie.
kamdrum-na pewno ucieszył by się z wyjścia nr.1
Wyjaśnię dlaczego ta karczma może jeszcze poczekać.
po 1.Solaris-brak
po 2.Solaris-brak
po 3.Solaris-brak
:((((((((((((((((
Pozdr.281!
żartowałem:)
Napisano
281, to ty na Solariska zbierasz??? Myślałem że na coś kalibru Fishera i mojego czyli Ultra jakowaś, albo Ace 250?
Po świętach możemy i po obu miejscach pochodzić :)
Napisano
Witam!
Powiem tak,wasz sprzęt jest dobry ale jeżeli jest lepsza wersja to dlaczego nie:)
Sam widziałeś co on potrafi.
Pochodzić nie zaszkodzi.
Pozdr.281
Napisano
Witam!
PG-jeżeli będziesz wklejał fotki monet to poproszę tą z 1871 (3)w całości.Resztę wklej jak chcesz.
Pozdr.281
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam!
Ostaje nam porobić fotki z terenów po Cysterskich,wszystko ulega zapomnieniu i zaniedbaniu,a wystarczyło by uruchomić prom w tym miejscu i powróciło by życie w te strony,no ale cóż plany są!ale nie za moich czasów będzie mi to widzieć.
Pozdr.281

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie