kopao Napisano 8 Luty 2007 Autor Napisano 8 Luty 2007 Prypadkowo w sobotę 3 lutego odkryłem w kanale wentylacyjnym Fortu Legionów cenne historycznie dokumenty Archiwum Wojskowego z 1921 r. (2 duze worki).Więcej w Telewizyjnym Kurierze Warszawskim i Życiu Warszawy z 5 lutego 07 oraz Echu Miasta z 8.02.2007 r. Sczegółowo opisze w najbliższym numerze Odkrywcy o znalezisku i moich perypetiach ze służbami konserwatorskimi. Bo gdyby głupota miała skrzydła, to by latała jak gołębica - cytat z czeskiego serialu, bardzo na czsie.Bo kominy trzeba czyścić, nawet w obiektach zabytkowych. A jeśli o tym konserwatorzy nie wiedzą, to trzeba im przeczyścić ..., a nie ponosic karę za czyszczenie kominów ufaflunionych sadzą i do tego czyniąc to w czynie społecznym" - czytaj - ratującym zabytek i do tego za zgodą właściciela obiektu.strona do Kuriera Warszawskiego Z 5.02.2007http://ww6.tvp.pl/6723,20070205455583.stronaCo o tym sądzicie?Zbyszek
IRONRAT Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 Po pierwsze gratuluję.Co do konserwatorów, są wśród nich pasjonaci (coraz mniej). Są też i tacy, którzy za odpowiednią sumę własną matkę by sprzedali.a nie ponosic karę za czyszczenie kominów ufaflunionych sadzą"Czy możesz rozwinąć?Ironrat
wars98 Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 Witam!Zbyszku! Gratulacje. :)Piękne znalezisko.Co do kary za czyszczenie kominów ufaflunionych sadzą. Czyżby Czeredys uznał, że zrobiłeś coś nie tak?Czy może któryś z jego podkomendnych się wychylił?Pozdrawiamwars98
PATRON Napisano 9 Luty 2007 Napisano 9 Luty 2007 witam, pamiętam jak kilka lat temu przy okazji naszych wizyt w Forcie powiedziałeś że bardzo ciekawe mogą okazać się kominy .....miło mi bardzo przekonac się iż nie pomyliłeś się wtedy.gratuluję i mam nadzieję że jeszcze nie raz sprawdzą się twoje przewidywania.pzdr PATRON
KamAndy Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Witam.Widać, że Twój zapał nie idzie na marne. Życzę wytrwałości i dalszych sukcesów.Pozdrawiam. Andy.
huk 100 Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 gratulacje -myśle że jeszcze nie raz zaskoczą nas sposoby chowania -przy okazji róznych odkryć -pozdro
grba Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 Siedzi człowiek za biurkiem, ma święty spokój, pensja wpada na konto, a tu taki Zbigniew Rekuć ... a te dwa worki dokumentów... o co tyle hałasu...
kopao Napisano 12 Luty 2007 Autor Napisano 12 Luty 2007 W Warszawie teraz wszystkie fortyfikacje podlegaja Stołecznemu Konserwatorowi, ale nikt tam sie obecnie fortyfikacjami nie zajmuje, bo zabardzo się na tym nie zna.Inspektora WKZ szkolilismy 7 lat, był przyjezdy z miasta gdzie nie było fortyfikacji ale sie wyrobił w temacie.Politycy mieszają, a zabytki na tym tracą i poszukiwacze mają kłopoty.Ja spełniłem obywatelski obowiązek i zgłosiłem znalezisko do konserwatora.Czy będe miał kłopoty, to sie jeszcze okaże. Jak są wycinane pancerze z fortyfikacji, to konserwatorzy są głusi na nasze prosby o interwencje, to gdzie tu logika.Zbyszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.