kocur Napisano 8 Luty 2007 Autor Napisano 8 Luty 2007 Witam !Właśnie trawię wspomnienia Aleksandra Kunickiego ps. Rayski" - kontrwywiadowcy AK koordynującego działania rozpoznania do aktów dywersji na terenie okupowanej Polski, głównie Warszawy. Pisze on o działaniu na przełomie 1942 i 1943r. komórki dywersyjno - sabotażowej Zagra-lin" dowodzonej przez kpt. Bernarda Drzyzgę. Grupa co prawda nieliczna ale bardzo sprawnie działająca miała za zadanie kąsać hitlerowców w najbardziej czułe punkty. Otóż Kunicki pisze o zamachach bombowych w berlińskim dworcu S-bahnhof Friedrichstrasse 13.02.1943 r i drugim na początku kwietnia tego samego roku, na tym samym dworcu. 10.05.1943 na Dworcu Śląskim i w dwa dni później we Wrocławiu. Ponadto wspomina jeszcze o kilku innych akcjach na terenie zaanektowanym przez Niemców ( m.in. wysadzanie pociągów ). Niestety nie pisze o szczegółach tych akcji tłumacząc się zbyt małą wiedzą na ten temat. A może Wy wiecie coś więcej o Zagra-lin"ie i możecie się podzielić wiedzą ??Pozdrawiam !
Parowóz Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 a Niemcy chociaż wiedzieli o tych zamachach na dworcach ?? wydaje mi sie że nawet nie zauważyli tak istotnych faktów dla piszacego tę beletrystyke
DTH Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 No jasne, 14 trupow w Berlinie zamietli pod stojacy na bocznicy pociag i rzeczywiscie, zupelnie sie tym nie przejeli, a wroclawska i berlinska Abwehra do spolki z delegaturami Gestapo dlubaly w nosie i graly w karty, nic wielkiego sie nie stalo przeciez. Dobrze odczytalem, co Ci sie wydaje?
kocur Napisano 8 Luty 2007 Autor Napisano 8 Luty 2007 Trochę znalazłem tutaj :http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?p=67303myślę, że działalność tej grupy to ciekawy temat.pozdrawiam !
yorik Napisano 8 Luty 2007 Napisano 8 Luty 2007 Trochę też tutaj.http://www.niniwa2.cba.pl/tajemnicze_wsypy.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.