Skocz do zawartości

Czy warto czyścić,i jak?

281

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów!
Jestem w posiadaniu monety którą znalazłem zupełnie przypadkiem idąc przez pole.Moje pytanie odnosi się do niej,a więc-Jest ona okryta nalotem koloru ciemnobrązowego i jak wyczytałem nie polecają żeby ją czyścić(wyższa wartość oryginału),czy faktycznie tak jest.I skąd się tam mogła znaleść skoro tereny te należały kiedyś (do 1945r.)do rodziny niemieckiej?

Ciemnobrązowy nie warto:)...Podaj choć nominał by można było stwierdzić co to za Czech ( jaki materiał ) bo fotki nie dajesz; a kto to wie jak się tam znalazł? - ja też nie wiem skąd belgiski centimos z 1911r. trafił się koło Kostrznia ( może przywędrował z żołnierzem, może ktoś przwiózł z wycieczki, a może turysta jakiś tam bywał - tak i u Ciebie mogło być .
Centimos o kt. mówie zobaczysz w poście o czyszceniu srebra z zielonej śniedzi. Wyglądał podobnie jak Fryderyk" tragicznie bo leżał w wiecznym błocie - pomógło mu moczenie w sok z cytryny ale bardzo krótkie i pod kontrolą. Podaj namiar na to pole to w marcu z chęcia na nie podskoczę:)
Sv

Witam!
Samej monety nie wkleję bo moja cyfrówka z tak małymi rzeczami sobie nie radzi.Opisać mogę,a więc-z przodu jest coś na zasadzie mostu,pod spodem tego mostu widać fale i jest cyfra 10 otoczona kółkiem.Z tyły jest tak jakby lew i jest napisane Republika Ceskoslovenska 1925r.
Pole jest 20 km. od Poznania na północ przy nie dużej wiosce,jeżeli prześledzisz moje posty to coś jest na temat tej wsi;)ale pole trudniej zlokalizować.
Pozdrawiam 281!

Dzięki karpik!
Mam jeszcze jedno pytanie
Do którego roku mogła być ta moneta w obiegu?"jeżeli ktoś coś wie na ten temat to prosił bym o odpowiedz.
Pozdrawiam 281!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie