Skocz do zawartości

PO PTOKACH .. ale....

SZUKAM.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zaałem sobie trud i zadzwoniłem do Sejmu między innymi i co się okazało??
Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami z dnia 23 lipca b.r. została podpisana przez Prezydenta w dniu 14 sierpnia bieżącego roku, opublikowana 17 sierpnia bieżącego roku. Zaczęła obowiązywać po 60 dniach od opublikowania. Czyli od dnia 16 pażdziernika bieżącego roku koleżanki i koledzy po szpadlu ... obiązuje nowa ustawa. Pełny tekst z poprawkami Senatu jest osiągalny pod linkiem :

http://ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/ustawy/537_u.htm

kto może wnieść nowelizację zapytałem się w Centrum Informacyjnym Kancelarii Sejmu .. otóż .. poseł, grupa posłów, kluby parlamentarne lub 100 000 podpisów pod propozycją nowelizacji do ustawy.

Kupować panterki ludzie ;-) i siatki maskujące.
ja schodze do konspiry .. mój nowy tajny oczywiście pseudonim konspiracyjny Boratynka" hehehe .. pozdrawiam
Boratynka dawniej SZUKAM:-)
Napisano
Chwała Ci Robert za oświecenie pospólstwa w temacie ustawy.
A czy może wiesz coś na temat koncesji?
Czy może koncesje będą dla wybranych - podobnie jak pozwolenia na broń, a reszcie chołoty od nich wara.
Pozdro SZZ
Napisano
W nowej ustawie jest ogólnikowy zapis, że w zasadzie każda osoba fizyczna będzie miała prawo wystąpić o pozwolenie na prowadzenie poszukiwań, a wszelkie szczegóły (jak, ma wyglądac wniosek, jakie dokumenty załaczyć) ma ją zostać określone w rozporządzeniu (którego znając życie nie ma).
Pozdrawiam
MILBAS
PS. Ciekawe ile takie zezwolenie będzie kosztować??
Napisano
WITAM
Ponieważ każdej akcji towarzyszy reakcja, proponuję przeczytać poniższe definicje i wykorzystać je podczas spotkania z zielono-niebieskimi ludziami" w lesie w trakcie kopania:
Botanika, nauka o roślinach. Początki jej sięgają IV/III w. p.n.e., kiedy Teofrast z Eresos opisał około 500 gatunków roślin. W Polsce datuje się od XVI w. (S. Falimirz, Marcin z Urzędowa, Sz. Syreński).

Dzieli się na:

1) systematykę (taksonomię), zajmującą się klasyfikacją roślin oraz badaniami nad ich pochodzeniem i wzajemnym pokrewieństwem,

2) morfologię, opisującą budowę roślin, ich tkanek (anatomia), komórek i struktur subkomórkowych (cytologia) oraz ich rozwój (embriologia),

3) fitogeografię, badającą rozmieszczenie roślin na Ziemi,

4) fitosocjologię, zajmującą się strukturą zbiorowisk roślinnych,

5) ekologię roślin, badającą zależności pomiędzy rośliną a środowiskiem,

6) fizjologię roślin, zajmującą się czynnościami życiowymi roślin,

7) paleobotanikę, zajmującą się roślinami w dawnych epokach.

Botanika rozwija się w kierunku teoretycznym, zarówno opisowym, jak i eksperymentalnym oraz często w kierunku praktycznym jako botanika stosowana. Jej osiągnięcia znajdują zastosowanie w naukach rolniczych, leśnych, farmacji, itp.

Dodatkowo:
Dendrologia, drzewoznawstwo, dział botaniki zajmujący się roślinami drzewiastymi (drzewami i krzewami), ich budową morfologiczną, taksonomią, filogenezą i geograficznym rozmieszczeniem.

Obok zagadnień teoretycznych dendrologia zajmuje się wprowadzeniem do uprawy obcych gatunków roślin oraz ich aklimatyzacją. Dendrologia stosowana jest w ośrodkach naukowych i arboretach, w Polsce np. w Kórniku, Rogowie, Gołuchowie"
źródło: http://wiem.onet.pl

Natomiast nie znalazłem nazwy działu botaniki zajmującej się badaniem korzeni - to byłoby najodpowiedniejsze do naszego hobby, może ktoś wie jak się nazywa?
Moim zdaniem jest to lepsze niż ornitologia ( z calym szacunkiem dla miłośników ptaków i samych ptaków) pozdrawiam Jarek
P.S. Prosze to traktować z lekkim zmrużeniem oka, chociaż...
Napisano
A ja proponuję założyć firmę geodezyjną. Co prawda w lasach raczej nie ma żadnego uzbrojenia podziemnego" (w sensie geodezyjnym nie wybuchowym) ale jakoś pozwala się wytłumaczyć z posiadania wykrywacza. A w lesie możemy szukać starej wieży triangulacyjnej (punkty osnowy państwowej wraz z wieżami należą do zasobu państwowego i na pewno nie są własnością Lasów), kamieni granicznych obrębów leśnych, dokonywać tzw. wywiadu terenowego", itp. Nie zaszkodzi mieć przy sobie szkicownik z mapami.
Napisano

...
Art. 33
1. Kto przypadkowo znalazł przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, jest obowiązany, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu tego przedmiotu właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta, (burmistrza, prezydenta miasta).
...
3. W terminie 3 dni od dnia przyjęcia zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1 i 2, wojewódzki konserwator zabytków jest obowiązany dokonać oględzin znalezionego przedmiotu i miejsca jego znalezienia oraz, w razie potrzeby, zorganizować badania archeologiczne.
..."

czy ja dobrze rozumiem, ze jesli zaniose konserwatorowi wor lusek to on ma obowiazek dokonac ogledzin miejsca ich przypadkowego ;) odkrycia ?
Alez by byly jaja, toz mozna by wtedy zupelnie sparalizowac im prace... :)))

pozdrawiam
Napisano
Tak sobie czytam i widzę, że każdy, kto ma np. jakieś monety powinien zarejestrować swoją kolekcje i wrazie pozbycia się lub wpływu nowego nabytku wypisywać masę papierków. A potem VAT-y, podatki, biurokracja lepsza niż w urzędach europejskich. A jak już będzie wiadomo, co kto gdzie ma, to wtedy będzie fajnie. B. dobry informator dla złodzieja.
Pozdrawiam
Napisano
No i paragraf 50 - mogą ci skonfiskować, bo nie masz klimatyzowanych pomieszczeń itp, itd.

Art. 50.
1. W przypadku wystąpienia zagrożenia dla zabytku ruchomego wpisanego do
rejestru, polegającego na możliwości jego zniszczenia, uszkodzenia,
kradzieży, zaginięcia lub nielegalnego wywiezienia za granicę, wojewódzki
konserwator zabytków może wydać decyzję o zabezpieczeniu tego zabytku w
formie ustanowienia czasowego zajęcia do czasu usunięcia zagrożenia.
2. Czasowe zajęcie zabytku ruchomego polega na przekazaniu go, w zależności od
rodzaju zabytku, do muzeum, archiwum lub biblioteki.

A nieważne, że coś uratowałeś przed wysypiskiem śmieci.

No, ale jest marchewka:

4. Jeżeli nie jest możliwe usunięcie zagrożenia, o którym mowa w ust. 1 lub 3:
1) zabytek ruchomy może być przejęty przez wojewódzkiego konserwatora
zabytków, w drodze decyzji, na własność Skarbu Państwa, z przeznaczeniem
na cele kultury, oświaty lub turystyki, za odszkodowaniem odpowiadającym
wartości rynkowej tego zabytku;

Oczywiście, jeśli udowodni się, że to co masz nie pochodzi z przestępstwa i że tego nie szukałeś w celu znalezienia ;-))).

I polecam art. 5 i 6. I dalsze.
W skrócie - jeśli ktoś ma zabytek, a zabytek podlega ochronie np. monety, militaria itp. wymienione w ustawie, to powinien to zgłosić i potem albo wpiszą go do rejestru i wtedy musisz się nim opiekować, albo nie, wtedy możesz go zniszczyć lub zrobić z nim co chcesz.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie