kamelot Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 witam. mam prośbę! Czy mógłby mi ktoś wyjaśnic co mogą oznaczać okręgi przy tej miejscowości pawłówka" w prawym dolnym rogu nad skalą. tak sie składa że to moje strony i znaleźc tam można wiele pozostałości po tej bitwie z sierpnia 1915 r. ale chciałbym dowiedziec się czegos więcej na ten temat i właśnie znalazłem tą mapę ale niemoge rozszyfrować nic oprócz nazw miejscowości;-). czy ktoś pomoże? oto link: mam nadzieje że wchodzi!ftp://mapy.ziomal.org/mapy/Militarne/1wojna/KsiazkiRosyjskie/FileNN07.jpg
Parowóz Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 a co tam jest trudnego do rozszyfrowania -oznaczenia pułkow piechoty ,drogi do bitwy i kierunki wyjśc z bitwy
kamelot Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 Dzięki Parowóz:-). może i niewiele do rozszyfrowania ale zapytać nie zaszkodzi :) poprostu ciekawiły mnie te okręgi a raczej elipsy, że właśnie akurat tylko w tym miejscu mapy to się znajdowało ;-) a ciekawe co to jest to grube faliste .. czyżby punkty oporu?
Parowóz Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 z mapy wynika że był tam nielichy kołowrót ataki -kontrataki itp- to faliste to linie obronne , półksięzyce ze strzałką to pozycje poszczególnych oddziałów o ile to mozna tak nazwać bo oddziały cały czas manewrowały ,obrona, atakNie chce mi się dzisiaj wgłebiać w ta mape bo już pózno ,wyglada na to ze ruski dowódca próbował manewru obejscia umocnionej pozycji Pawłowka - Józefów nn- oznacza pułk piechoty np-ka - protiwnika "przeciwnika astuplienie " nie wiem jak to napisać to mozna powiedziec natarcie ale niekoniecznie może byc to także przemieszczene/przeformowanie
Darek419 Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Witaj kamelot,co to za stronka z mapami jest,pozdro.
beaviso Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Dzięki, koleś! :))) Bardzo fajna mapka!Wprawdzie jestem z Gdańska, ale te tereny znam już bardzo dobrze - są to rodzinne strony mojej dziewczyny (jeżdżę tam od kilku lat, a ostatnio byłem z wykrywką)! Oj, naboi do Mosina i Mannlichera wychodziło pełno - całe łódki - ale nic więcej. Może w tym roku się bardziej poszczęści :)Michał (z Michalowa ;)
kopijnik2 Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 polecam obejrzeć cmentarz przy klasztorze w łabuniach...
Huball Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Miejscowości : Józefów, Siemierż , Komorów , Antonówka , Guta lub Huta , Sumin , no i najwazniejsze: Dąbrowa.Teraz wpisac w G...le lub map...szuk... i szukamy gdzie to jest.
Huball Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Jest to miedzy: Zamościem , a Tyszowcami na mapie . Okolice Wieprzowego Jeziora.http://mapa.szukacz.pl/
akcej Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 http://mapa.szukacz.pl/?x=819313.83&y=311863.25&zoom=3
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.