Skocz do zawartości

Długość okopu dla plutonu piechoty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam takie pytanie - nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Jaka była przybliżona długość okopu, który był w stanie pomieścić pluton piechoty, wsparty przez ckm?
Napisano
No tak, wiadomo, wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Ale chyba w jakims przedziale można by tę długość zamknąć? 60 m?

A rozpatrując to na przykładzie: okop na skraju lasu (jedyna linia obrony), przed nim puste, płaskie pole. Skład plutonu - pełen etat.
Napisano
To był obszar o wymiarach do 300m szerokości i do 150 metrów głębokości, na którym znajdowały się gniazda/stanowiska obronne zajmowane przez 2 – 3 żołnierzy. Poszczególne gniazda łączono rowami łącznikowymi. W zależności od terenu, pierwszą linie obrony tworzyła jedna a drugą dwie drużyny lub odwrotnie. Zasadą było wykonywanie pozornych stanowisk ogniowych, w miarę możliwości tak, by można ich było użyć w walce np. do ognia na dużą odległość by nie zdradzać przedwcześnie prawdziwych stanowisk. Rów strzelecki ze stojącymi obok siebie żołnierzami to taktyka z I W.Ś.
Napisano
Wielkie dzięki za merytoryczną odpowiedź :)

Jak byś dysponował może jakimś zdjęciem lub ogólnym, przybliżonym choć troszkę schematem takiej pozycji obronnej, byłbym bardzo wdzięczny (to tylko tak dla potwierdzenia mojego wyobrażenia).
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie