Rekkeswind Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Mam takie pytanie - nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Jaka była przybliżona długość okopu, który był w stanie pomieścić pluton piechoty, wsparty przez ckm?
Parowóz Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 bo to nigdy nie było normalizowane -zależalo zawsze od terenu ,skladu plutonu ,głebokosci obrony ,decyzji dowódcy
Rekkeswind Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 No tak, wiadomo, wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Ale chyba w jakims przedziale można by tę długość zamknąć? 60 m?A rozpatrując to na przykładzie: okop na skraju lasu (jedyna linia obrony), przed nim puste, płaskie pole. Skład plutonu - pełen etat.
MarekA Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 To był obszar o wymiarach do 300m szerokości i do 150 metrów głębokości, na którym znajdowały się gniazda/stanowiska obronne zajmowane przez 2 – 3 żołnierzy. Poszczególne gniazda łączono rowami łącznikowymi. W zależności od terenu, pierwszą linie obrony tworzyła jedna a drugą dwie drużyny lub odwrotnie. Zasadą było wykonywanie pozornych stanowisk ogniowych, w miarę możliwości tak, by można ich było użyć w walce np. do ognia na dużą odległość by nie zdradzać przedwcześnie prawdziwych stanowisk. Rów strzelecki ze stojącymi obok siebie żołnierzami to taktyka z I W.Ś.
Rekkeswind Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 Wielkie dzięki za merytoryczną odpowiedź :) Jak byś dysponował może jakimś zdjęciem lub ogólnym, przybliżonym choć troszkę schematem takiej pozycji obronnej, byłbym bardzo wdzięczny (to tylko tak dla potwierdzenia mojego wyobrażenia).
MarekA Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Odezwij się na mail-a, mam zeskanowany „Podręcznik dowódcy plutonu strzeleckiego” z 1938r., mogę podesłać.
Gebhardt Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 Mozna sobie troche obliczyc na podstawie powyzszego. Podrecznik dowodcy saperow. M.S.Wojsk. Wwa 1934.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.