żeton Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Jak w temacie. Co to może być za budowla?
bonzo74 Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 moje sa z poligonu ale niewydaje mi się aby były one tam po to do czego zostały stworzon,poprostu je tam przywieziono i tyle leżą sobie do dzisiaj
żeton Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 moje zaś również sa z poligonu, jak jedziesz od Suchego Lasu ulicą Łagiewnicką w kierunku Biedruska, zaraz za tabliczką Teren Wojskowy". Są tam dwa lub trzy takie połączone jakby linią transzei. Nie mam pojęcia w jakim celu są tam umieszczone.
żeton Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Jak w temacie. Co to może być za budowla?
bonzo74 Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=416550pewnie robiłeś foty wtym samym rejonie
żeton Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Bonzo, chyba się trochę różnią. A skad dokładniej są twoje trafienia?
Ptaku51 Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 Panowie,a udało am sie może ustalić jakiego przeznaczenia jest ten bunkier? Mam wrażenie, że podobne konstrukcje można czasem zobaczyc na uboczu stacji PKP ...POZM
Cronos Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 No właśnie... nie wiem jak w waszych okolicach ale na Górnym Ślasku praktycznie przy każdym przejezdzie kolejowym i stacji kolejowej, a także przy jakiś ważniejszych bocznicach znajdują się takie bunkierki obserwacyjne. Okienka napewno nie są strzelnicze bo charakterystycznie zwężają się do wnętrza budowli tworząc wąską szczelinę. Podejrzewam ze są pochodzenia niemieckiego, ale jakie było ich główne zadania?, czemu ich aż tak wiele i w jakim okresie je stawiano?Pozdrawiam
paracel Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 kilka ruchomych stacji radiolokacyjnych i cztery wyzutnie rakiet a rzeczone schrony są zwiezione z miastai słuzyły jako zabezieczenie terenu od strony Suchego lasu na terenie stały jeszce metalowe wieżyczki wartownicze a wiekoszość instalacji okryta była siatka maskujacą rozwieczoną na betonowych słupkach i stalowych linkach podobne betonowe schrony mozna znależć porzucone przy skrzyzowaniu chemicznej i gdyńskiej jak ktoś ma ochote postawić sobie takie cudo na ogródku to niech się spieszy zanim złomiarze nie wyciagna z nich zbrojenia jesli zaś chodzi o powarzne betonowe budowle polecam odwiedzenie pasa taktycznego na biedrusku
żeton Napisano 5 Luty 2007 Autor Napisano 5 Luty 2007 Widziałem takie cosie w Toruniu przy torach kolejowych dokładnie tak jak mówisz. W Poznaniu jeśli sie nie myle też są.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 21:25 09-02-2007
paracel Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 pas taktyczny-chodzi mi o teren na pólnocny zachód od GSDtam gdzie zazwyczaj dla \\wysokich\\" pokazy są organizowane w głebi poligonu kilka wież obserwacyjnych i tzw pancerniki czyli schrony chyba klasy B dla obsługi ruchomych celów altyleryjaskichmyslę że że wycieczka po tych obiektach jest do załatwieniaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 21:23 09-02-2007
XANTOS Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Jak wjeżdżacie tą drogą od S.L. w kierunku Biedruska, to zaraz za szlabanem jest szutrówka w prawo. Tam obok dwóch w miarę współczesnych chałupek w camo znajdziecie jeszcze jeden.
bonzo74 Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Ciekawe czy własnie te co żeton fotnoł są LWP czy nie tam po tej stronie co one stoja coś było bo jeszcze pozostałosci płotu są z kolei te którym ja zrobiłem foto są porzucone no i metka niemiecka jest
mietek Napisano 9 Luty 2007 Napisano 9 Luty 2007 Coz trzeba bylo pociac nieco watek, bo od identyfikacji dosc dalek odszedl. Prosze kontynuowac umawianie sie na odpowiednim forum, tu zas zostawic identyfikacje.mietek
XANTOS Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 ten o którym ja mówię ma jeszcze wronę w środku...A za tym płotem" o którym mówisz był poligon radarowy czy jakoś tak (ale mogę się mylić). W każdym bądź razie usypanych jest kilkanaście wysokich na kilka metrów wałów ziemnych w kształcie litery C".
żeton Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 odnośnie tego poligonu to coś obiło mi sie o uszy, że ćwiczyła tam brygada rakiet taktycznych.
Pytanie
żeton
Jak w temacie. Co to może być za budowla?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.