Skocz do zawartości

kangurka WH

Rekomendowane odpowiedzi

Adam - drugie zdjęcie zamieszczone przez Pablo pochodzi z książki German soldiers of World Wor Two" (z której zdjęcia już wielokrotnie gościły na naszym forum zamieszczane w różnych wątkach). Dopiero potem pojawiło się na wskazanej przez Pablo stronie. Autorzy tej książki zapewniają, że wszystkie przedstawione na fotografiach elementy wyposażenia są oryginalne. Nie twierdzę, że należy bezkrytycznie do tego oświadczenia podchodzić, ale z drugiej strony ich renoma w świcie zachodnich kolekcjonerów jest szeroka, więc mam nadzieję, że lipy nie wstawiają.

Witam. Hm.. Nic nie zapowiadało że temat się rozwinie:) Kolega AdamT może mieć rację.Co do zdjęć bluz, zamieszczonych przeze mnie, to faktycznie nie mam pewności co do ich oryginalności. To fakt. Jedno pochodzi z przytoczonej powyżej książki, więc nie mamy gwarancji, choć tak jak pisze Kolega Hindus, autorzy zapewniają o autentyczności pokazanych w niej przedmiotów. Drugie zdjęcie przedstawia bluzę, o której pochodzeniu niewiele mi wiadomo. Jedno jest pewne, jeśli jest, jak napisał Kolega AdamT „współczesna”, to powstała w latach 80-tych bądź 70-tych, gdyż od tamtej pory była używana przez wędkarza. Być może krój został zniekształcony, gdyż na pewno była przerabiana ( zmniejszany rozmiar), oraz w kilku miejscach naprawiana. Stawiam sobie tylko pytanie, czy komuś dwadzieścia, trzydzieści lat temu chciałoby się robić kopię takiej bluzy? Bo materiał wygląda jakby miał 60 lat... Co do kroju takich kangurek,i używania ich przez WH w 1945 roku, to na kilku ujęciach niemieckich kronik wojennych widać żołnierzy ubranych w wersje z i bez kaptura, no ale wtedy to już pododdziały były jak wiadomo sklecane z rozbitków, więc każdy wglądał inaczej. Pozdrawiam.

Ja jeszcze chciałbym wrócić do tego zdjęcia:

http://www.odkrywca.com/imageresize.php?plik=forum_pics/picsforum18/kloss3.jpg&x=80

Czy to nie jest przypadkiem Knochensack w Sumpftarnie ? Czy ktoś ma jeszcze może jakieś inne screeny z tego odcinka Stawki..." ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie