Pablo02 Napisano 28 Styczeń 2007 Share Napisano 28 Styczeń 2007 Kangurka w camo Splitter. Sznurki oczywiście współczesne, oryginalne tasiemki były w kolorze oliwkowym lub wykonane z materiału w camo Splitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo02 Napisano 28 Styczeń 2007 Share Napisano 28 Styczeń 2007 Kangurka w camo Splitter.Tutaj widoczna taka bluza ale w wersji bez kaptura. Znaleziona na stronie http://www.kamouflage.net/camouflage/en_info.php?query=00002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 Pablo02, nie za wiele widac na tych twoich zdjeciach ale z tego co widze to nie tylko sznurki sa wspolczesne. Obie bluzy wygladaja na reprodukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 Adam - drugie zdjęcie zamieszczone przez Pablo pochodzi z książki German soldiers of World Wor Two" (z której zdjęcia już wielokrotnie gościły na naszym forum zamieszczane w różnych wątkach). Dopiero potem pojawiło się na wskazanej przez Pablo stronie. Autorzy tej książki zapewniają, że wszystkie przedstawione na fotografiach elementy wyposażenia są oryginalne. Nie twierdzę, że należy bezkrytycznie do tego oświadczenia podchodzić, ale z drugiej strony ich renoma w świcie zachodnich kolekcjonerów jest szeroka, więc mam nadzieję, że lipy nie wstawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 DLatego nie pisze kategorycznie, ze to reprodukcje. Krój tych bluz jest inny niz oryginalow, do ktorych je porownuje i tyle. Porownaj je np do zdjecia retimnona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo02 Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 Witam. Hm.. Nic nie zapowiadało że temat się rozwinie:) Kolega AdamT może mieć rację.Co do zdjęć bluz, zamieszczonych przeze mnie, to faktycznie nie mam pewności co do ich oryginalności. To fakt. Jedno pochodzi z przytoczonej powyżej książki, więc nie mamy gwarancji, choć tak jak pisze Kolega Hindus, autorzy zapewniają o autentyczności pokazanych w niej przedmiotów. Drugie zdjęcie przedstawia bluzę, o której pochodzeniu niewiele mi wiadomo. Jedno jest pewne, jeśli jest, jak napisał Kolega AdamT „współczesna”, to powstała w latach 80-tych bądź 70-tych, gdyż od tamtej pory była używana przez wędkarza. Być może krój został zniekształcony, gdyż na pewno była przerabiana ( zmniejszany rozmiar), oraz w kilku miejscach naprawiana. Stawiam sobie tylko pytanie, czy komuś dwadzieścia, trzydzieści lat temu chciałoby się robić kopię takiej bluzy? Bo materiał wygląda jakby miał 60 lat... Co do kroju takich kangurek,i używania ich przez WH w 1945 roku, to na kilku ujęciach niemieckich kronik wojennych widać żołnierzy ubranych w wersje z i bez kaptura, no ale wtedy to już pododdziały były jak wiadomo sklecane z rozbitków, więc każdy wglądał inaczej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 31 Styczeń 2007 Share Napisano 31 Styczeń 2007 Ja jeszcze chciałbym wrócić do tego zdjęcia:http://www.odkrywca.com/imageresize.php?plik=forum_pics/picsforum18/kloss3.jpg&x=80Czy to nie jest przypadkiem Knochensack w Sumpftarnie ? Czy ktoś ma jeszcze może jakieś inne screeny z tego odcinka Stawki..." ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 31 Styczeń 2007 Share Napisano 31 Styczeń 2007 To raczej bluza dla dywizji polowych luftwaffe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 31 Styczeń 2007 Share Napisano 31 Styczeń 2007 Raczej nie - widzisz te kieszenie po bokach - Tarnjacke LW nie miała nic takiego. Mnie się wydaje, że to coś takiego:http://www.atthefront.com/FJ_smock_det.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 31 Styczeń 2007 Share Napisano 31 Styczeń 2007 Oczywiście jesli chodzi o krój, nie o wzór maskujący :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 1 Luty 2007 Share Napisano 1 Luty 2007 Zainspirowany tym tematem zacząłem nowy wątek. Proszę o wypowiedzihttp://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=417606 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lang_Sturmwind Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Witam Co powiecie o tej kangurce ?? jest aż taka zła ?? Kupiłem u pana Frankowskiego i jestem zadowolony. Na razie niemiałem żadnych problemów a mam ją 6 miechów. Pozdro Lang Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Lang_Sturmwind - przeczytaj posty powyżej, bo już była dyskutowana ta panterka do pana Frankowskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.