Skocz do zawartości

Hełm - Waffen SS

Huball

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie wiem czy rekonstrukcja ma tu sens. Zrób elektrolize i wtedy daj fotke, ciekawe ile zostanie. Po elektrolizie bym to tylko doczyścił i pomalował, nie uzupełniał.
Wojtek
Napisano
Czy ktoś może mi doradzić skąd wziąć frasunek " do hełmu M35 ( obręcz miała 56cm nabite - jest to rozmiar :

Liner Band Sizing Chart

German Helmet Shell Size
Liner Band / Head Size

64 cm Medium 56 or 57 cm

Polskie nie wchodzą w gre".
Może macie namiary na tych co robią ??
Dodatkowo 3 szt nitów do wpięcia.
Napisano
Do hełmu m35 musi być fasunek na aluminiowych obręczach, w Polsce nikt takich nie ma czyli musisz ściągnąc sobie z Czech. Koszt ok 150zł.

Do takiego sita chcesz wsadzać lux replike? Bez sensu...
Napisano
Hi Boruta,

Mozesz wyslac mi linka do ych z Lodzi". ???
Dzieki
PS- czy M35 mialy aluminiowe obrecze , a M42 ( z wywineta krawedz helmu na zewnatrz) mialy obrecze stalowe w orginalach ??? Czy te stalowe z A-..gro ze sprezynami to kopie orginalow czy tez z polskich wspolczesnych adoptowane ???
Napisano
http://www.allegro.pl/item160535777_obrecz_66_59_helm_niemiecki_nowa_.html
Nigdy od nich nie kupowałem, model 42 miał raczej stalowe obręcze, a że z Łodzi, to mi się tak skojarzyło, ktos ak pisał.
Pozdrawiam
Napisano
Hurrra. zdobylem od kolesia wreszcie zywice, utwardzacz i mate szklana do polatania dzior w helmie.

Pytanko jak zmierzyc lub okrescic jaki bedzie wlasiwy wymiar frasunku w helmie M42 jesli nie mam wewnatrz nic. Jedynie sam helm bez bebechów. Co trzeba mierzyc aby dobrać odpowiednia obrecz i fasunek.
Dziekuje za odp.

PS robie M35 i M42 - do dwóch taniej zamawiac materialy. :)
  • 1 month later...
Napisano
A co zrobić z tym? Obsypuje sie niestety.Pod kamo jest rdza,kalka jest jakby podpuchnieta.W miejscu gdzie sa odpryski widać to wyrażnie,wapno z kamo połaczylo sie z farba i kalka...koszmar.Za rok moze odpaść wszystko...
Smarowalem WD itd wapno chłonie smar a pod garnkiem znów leża resztki rdzy

Ratować czy zostawiać?
Napisano
Hehe , To masz M42 wersja dla Waffen SS . Czyżby z kamuflarzem zimowym ?? Jeśli wapno to byl nim malowany zapewne ? A może z mogiły zbiorowej ?
Ja bym osobiście wziął się za niego.
Jęśli ktoś ma takie na zbyciu gratis" bo nie chce go robić to zaopiekuje sie i pokryje koszt przesyłki.
No za miesiąc powinienem wstawić fotki mojego garnka, narazie obrobiłem go żywicą . Jeszce dużo do zrobienia , ale krok po kroku - jak mówią : co nagle to po diable..." :)
Napisano
Sa rozne warianty:
1) mozna oczyscic zakonserwowac z grubsza i zostawic takim jakim jest;
2) mozna sie bawic i zrobic z niego jak nowka" duzo roboty ale bedzie mial dawna swietnosc (troch kosztowna sprawa) dobra replika fasunku z obreczami to wydatek 150 zl , farba zamowiona u lakiernika w sprayu robiona na zamowienie pod kolor orginalu to puszka 0,4l -> 40zl , do tego pasek ok.30zl i nity 15zl. , szpachlowka 15zl puszka , kalkomania dobra 15zl .
Napisano
No maty i zywicy nie liczylem bo mi kolega zorganizowal gratis" , no za piwko. Mate polecam szklana plecionka o struktorze plotna. Ja tam swoj robie stopniowo.Teraz czekam na fasunek i obrecze.
Napisano
Moim zdaniem szkoda go odnawiać". Zostawił bym gotak jak jest na pułce. W suchym mieszkaniu jego stan się nie pogorszy specjalnie przez wiele lat. Gorsze stany można trafić i wtedy: elektroliza, spawanie i/lub żywica, szpachla, szlifowanie, malowanie.
Wojtek
Napisano
Nie miałem zamiaru go szpachlowac czy tez odnawiac w całości...nie interesuja mnie takie eksponaciki.Zeby tylko dalej sie nie rozradał.Wogole blacha jest ciekawa bo pozatym ze ma kamo zimowe to sie przypalil z boku.Tylko to obsypywanie...W niedziele przyjade do Wawy na koło poszukac chwytu do stg to wezme go i zobaczymy co powiedza tamtejsi zawodowcy.Rozpuscilem smar w ropie i pokrylem go.Do niedzieli ropa odparuje a zostanie smar gesty wiec bez strachu powytrzasam go w bagazniku.
Napisano
Witam wszstkich. Uważam osobiście,że nie należy odnawiać tego helmu niech pozostanie taki jaki jest. A co do wzoru hełmu to nie mam pewności czy jest to model 35 czy model 40 Wiadomo, że hełm 35 miał mocowany pierścień wentylacyjny a z kolei hełm 40 miał wbijany element wentylacji bezpośrednio w dzwon
Napisano
aha wiec to tak, jeśli chcecie zeby fancik lezał na półce wiele lat bez zmian trzeba go komniecznie pozbawić rdzy !

malutkie ogniska korozji ( rdza ) pochłaniaja wode z pary powietrznej i pogłębiaja zniszczenia
Napisano
Tak fanta trzeba pzbawić rdzy i wtedy jest święty spokój. Tylko jak usunąć rdze która się znajduje pod farbą nie niszcząc owej drogi Egzekutorze? Podaj na to przepis a my cię ozłocimy, zato bezrobotni blacharze i lakiernicy samochodowi pewnie zamordują.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie