Hitboy64 Napisano 23 Styczeń 2007 Autor Napisano 23 Styczeń 2007 witam, chciałbym się przełączyć" na poszukiwanie monet. i mam kilka pytań a mianowicie:1. gdzie szukać?2. jakie informacje są mi potrzebne by znależć jakieś miejsce w którym można znaleźć monetke?ogólnie jak trafić na miejscówke? z góry dziękuje za rady
MaciekC Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 poprzeglądaj ten dział forum. temat był już wałkowany. chyba nic nowego niemożna dodać
pretorian(L) Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 Witam tutaj masz kawał ciekawej lektury http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=127860
gerard_w Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Ja też mam pytanko... wszyscy piszą że najlepiej szukać na starych traktach... trakty istniejące w XIXw w większości są już drogami asfaltowymi (głównymi lub mniej ważnymi ale są)... Więc mówiąc trakt powinienem myśleć o czymś starszym? jeżeli tak to skąd dowiedzieć się o ich przebiegu? pozdroofka
KamAndy Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Trakty to dawne drogi, a ich historia sięga czasów rzymskich.Czytaj, szukaj w książkach, opisach miast i miejscowości, porównuj z mapami a później w teren i albo sukces albo porażka.Drogi cały czas się zmieniają, ostatnio nawet na lepsze (asfaltowe), a to nieco komplikuje ewentualne poszukiwania. Sam ostatnio doświadczyłem sytuacji, kiedy po kilku latach pojechałem na dawny trakt (nieużywany wtedy od przedwojnia) okazało się, że gminy dostały kasę z UE i położyły kilkanaście kilometrów asfaltu. Przynajmniej nie miałem problemu z przejazdem.Pozdrawiam. Andy.
karpik Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Nie ma reguły. Szukaj gdzie ci głowa podpowiada. Możesz próbować w miejscach gdzie były stare knajpy, kościoły i stacje, ale w większości są to przetrzepane miejscówy. Pola jak najbardziej ale nie zapomnij flaszki dla gospodarza(pewnie nie pierwszej za to). Idz tam gdzie nie spodziewasz się nawet kapsla. W starym lesie patrz na ustawienie drzew. Tylko taka podpowiedź. Pozdrawiam.
gerard_w Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 dzięki piękne za podpowiedzi :)pozdrawiam serdecznie :)
dominer Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 a ja mam takie szczescie ze ilekroc cos planowalem, wyruszalem w przemyslane miejsce to nic nie wpadalo ciekawego .. :) jak do tej pory w mojej krotkiej karierze wszystkie ciekawe fanty pochodzily z wypadow w ciemno" byc moze dlatego ze korzystalem z map ogolnie dostepnych i kazde ciekawe miejsce jak karczma mlyn czy stary kosciol zostalo juz doszczetnie wyeksploratowane :) natomiast w ciemno warto popatrzec na infrastruktore np czy przez dane pole mogla kiedys biec wiejska droga na skroty, czy sa stare drzewa (pod ktorymi kiedys nagminnie odpoczywano..) no i oczywiscie minimalne sztuczne wzniesienia ktore moga byc pozostaloscia po fundamentach starych domostw no i oczywiscie resztki cegiel kamieni naczyn...w takim miekscu sukces gwarantowany. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.