Skocz do zawartości

Gdzie można zakupić audycje i filmy p. Wołoszańskiego???

Michał Koczorowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
TVP nie wpadla jeszcze na ten pomysl.
Wiec nie mozna kupic nigdzie.
Szkoda.
Oprocz Sensacji XXw w TVP byl tez inny program o tajemnicach II wojny. Nie pamietam jednak tytulu.
Wystarczyloby by ktos przedsiebiorczy opracowal apre tematow i sprzedal w tematycznych pakietach... ale kiedy my dorosniemy do biznesu.
Nie masz szans na oficjalne kopie programow Woloszanskiego :(

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Można zakupić od TVP prawa autorskie do tzw. własnego uzytku. Należy w tym celu: w TVP na Woronicza w katalogu odszukać i ustalić wszystkie numery taśm interesującego nas programu, (za każdy wydruk pojrdynczego rejestru opłata około 2,00 PLN), zwrócić się do o zgodę do odpowiedniej redakcji lub agencji i z tą zgodą skierować pismo do Telewizyjnej Agencji Gospodarczej o sprzedaż praw autorskich - do użytku własnego - raczej ta jednostka nie powinna pobrać opłaty za prawa do użytku wyłącznie własnego i prywatnego, Agencja Gospodarcza kieruje pismo do ośrodka techniki montażu i obciąża Was fakturą około 160,00 Pln( ceny te ciągle ulegają zmianom) za każdą rozpoczętą godzinę przekopiowywania Betacam - VHS plus cena nośnika na który nagrywacie. I to wszystko.
Jak dobrze pójdzie to w przeciągu około 2 tygodni od chwili załatwiania formalności powinniście stać się szczęśliwymi posiadaczami Sensacji XX w."
Napisano
ta, ta, ta........

Wszystko piekne to co mówicie, ale...

TVP nie jest właścicielem praw autorskich do Sensacji. Ot taki smieszny wyjatek. Prawa autorskie do nazwy i znaku sa własnością Bogusława Wołoszańskiego i wydawnictwa Colori - także jego własności. I z tego powodu TVP nie wydaje Sensacji na nośnikach przenośnych ( VHS, VCD, DVD).

pozdrawiam

akagi
klub Sensacji XX wieku
www.tvp.pl/sensacje XXw
Napisano
Przepraszam.. czy ja dobrze zrozumiałem - 160 zł za każdą rozpoczętą godzinę?A jak program trwa następną to ile?
A jeżeli trzeba będzie nagrywać przez cały tydzień i rozpoczynać tą godzinę pięć razy, plus każda następna to oznacza chyba że trzeba potem zagrać w toto-lotka po to by zapłacić rachunek? Jeżeli to prawda ,to się nie dziwię że ten materiał filmowy jest nie dostępny.
Napisano
Nie poruszam tematu kto jest autorm nazwy Sensacje XX w i do kogo one należą, ale producentem Sensacji jest firma Wołoszańskiego która realizuje odcinki na zlecenie TVP, i TVP dysponuje prawami autorskim do każdego nadanego odcina Sensacji XX w. Czemu ich oficjalnie nie sprzedaje w wydawnictwach? Nie wiem nie przyglądałem się temu tematowi, ale może być zawarta umowa pomiedzy Wołoszańskim a TVP co do zakresu dysponowania utworem.

Aby w ogóle z TVP można było drogą jak najbardziej oficjalną, jakikolwiek materiał wyciągnąć z archiwów i przekopiować go na dowolny nośnik, musi być najpierw zgoda odpowiedniej agencji lub redakcji, którą należy przekonać co do zasad wykorzystania tego materiału, po co?, dlaczego?, itp.
TVP nikomu nie zabrania zwracać się z odpowiednim pismem i prośbą o udostępnienie materiałów, i w przypadkach uzasadnionych wyraża zgodę.
No niestety te ceny są cenami telewizyjnymi i nic się na to nie poradzi.
Napisano
Bogusław Wołoszański jest etatowym pracownikiem telewizji. Programy realizuje nie jego firma , a jedna z agencji telewizyjnych, wcześniej była to tzw. telewizja edukacyjna. Prawa do materiału ma TVP, prawa do nazwy i znaku graficznego Wołoszański i Colori. Prawa do materiałów archiwalnych WFDiF.

Czy to jest dostatecznie skomplikowane ?:)))))))))))))))))))

mam dalej tłumaczyć, że w tym kraju ciężko, żeby sie trzy strony dogadały.:)))))))))

Wołoszański by chciał , żeby to było wydawane, ale jest tylko pracownikiem na etacie TVP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie