karolek Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Napisano 16 Styczeń 2007 czy to może być wojskowa stara maska szermiercza?szermierka kojarzy się raczej z białym kolorem a nie zielonym-ochraniacz chyba jest wypełniony sianem?-szeleści przy zduszeniu-proszę o informacje i pozdrawiam
fafal Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Witaj karolek. Ja osobiscie nie slyszalem aby wojsku byly potrzebne maski szermiercze. Ale moze...
Cyrograf15 Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Dość stara maska szermiercz. Trenerska" znaczy ćwiczebna nie na zawody.Wojtek
karolek Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Napisano 16 Styczeń 2007 czy to możliwe ,że była używana w wojsku do ćwiczeń z karabinami z bagnetami?kiedyś widziałem taki ćwiczebny karabin z kulką na końcu...
muslim Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 nieto na pewno jest ćficzebna szermiuercza maska ochronna
Parowóz Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Polecam film chyba Pamiatka z celulozy" gdzie Józef Nowak -Szczęsny cwiczy szermierkę bagnetem z sierżantem
zbynek5 Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Do karolkaCzy Pan tą maskę jeszcze posiada. Czy są na niej jakiekolwiek cechy producenta lub użytkownika. Najpradopodobniej na zdjęciu jest maska z czasu po 1945 r. do treningu walki na bagnety stosowana w wojsku lub do sportowej szermierki na bagnety niekoniecznie związanej z wojskiem. W zestawieniu z karabinem szermierczym lub inaczej z karabinem z bagnetem sprężynowym oraz ochronnym plastronem i rękawicami pozwalała w miarę bezpiecznie ćwiczyć walkę czy uprawiać sport. Dyscyplina sportowa uprawiana była jeszcze w latach 60-tych XX wieku i podobno padła bo była zbyt bolesna w uprawianiu.Z tego co wiem to masek używano w Prusach, Niemczech, USA, Kanadzie, Anglii, Japonii, Rosji w XIX i XX wieku. W polsce w okresie międzywojennym wprowadzono w tej sprawie dwie instrukcje, w 1947 r. instrukcję tymczasową i temat jeszcze się pojawiał w instrukcjach wojskowych i książce dotyczącej sportowej walki na bagnety. Temat ciekawy ale brak materiałów.
zbynek5 Napisano 30 Kwiecień 2007 Napisano 30 Kwiecień 2007 Film Celuloza" został zrobiony przez Jerzego Kawalerowicza w 1953 r. Nowak jako Szczęsny i inni występują faktycznie dokładnie w takich samych maskach jak ta która wywołała tą dyskusję. Dysponuję skanem zdjęcia z przełomu lat 20 i 30-tych XX wieku z polskich kresów. Zdjęcie było na tyle dobre, że mogę twierdzić, że posiadam taką samą maskę jak ta na wspomnianym skanie. Jest ona zdecydowanie inna od tej o której jest dyskusja. Między innymi i na tej podstawie zaryzykuję stwierdzenie, że w czasie kręcenia filmu Celuloza" posłużono się sprzętem w postaci masek, plastronów, rękawic i karabinów z bagnetami sprężynowymi z okresu po 1945 r,.
kokesh Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Podobnych używają pozoranci przy tresurze psów.Pozdro...
01dalton Napisano 30 Kwiecień 2007 Napisano 30 Kwiecień 2007 Witam .Ciekawy temat . Moja maska szermiercza z 41 p.a.l w Jarosławiu .Pozdr.
01dalton Napisano 30 Kwiecień 2007 Napisano 30 Kwiecień 2007 Witam . Pomyłka - maska jest sygnowana 24 p.a.l z Jarosławia . pozdr .
01dalton Napisano 1 Maj 2007 Napisano 1 Maj 2007 Witam . Oto fotka przodu maski . Jest jeszcze widoczna częsciowa nazwa wytwórni w Jarosławiu wytłoczona na skórzanej metce" . Pozdr .
mietek Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Uzywano masek przy szkoleniui walki na bagnety (cwiczebne karabiny), ale czy takich to nie wiem.
karolek Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Napisano 16 Styczeń 2007 czy to może być wojskowa stara maska szermiercza?szermierka kojarzy się raczej z białym kolorem a nie zielonym-ochraniacz chyba jest wypełniony sianem?-szeleści przy zduszeniu-proszę o informacje i pozdrawiam
Pytanie
karolek
czy to może być wojskowa stara maska szermiercza?szermierka kojarzy się raczej z białym kolorem a nie zielonym-ochraniacz chyba jest wypełniony sianem?-szeleści przy zduszeniu-proszę o informacje i pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.