Skocz do zawartości

Sztrafbat" (\") - rosyjska kompania braci

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sumie niewiele było do tej pory o tym filmie/serialu na tym forum, więc chciałbym go wam nieco przybliżyć.

Sztrafbat" (Штрафбат")
Produkcja: Rosja 2004,
Reżyseria: Nikołaj Dostal.
Występują: Aleksiej Serebriakow, Jurij Stiepanow, Roman Madianow, Aleksandr Baszirow, Andriej Smolakow, Dmitrij Nazarow i in.

Czas trwania wszystkich 11 części: 525 minut.
Język: rosyjski.

W tym serialu, który stał się telewizyjnym wydarzeniem 2004r., po raz pierwszy w rosyjskim kinie podjęty został temat batalionów karnych w Armii Czerwonej. Generalnie całość robi niezłe wrażenie i myśle że częste porównania z kompania braci są po części uzasadnione.

W serialu widać masy fajnego oryginalnego sprzętu sowieckiego z epoki. Całość nakręcona jest bardzo interesująca - sceny walk nie muszą się wstydzić porównania z amerykańskimi. Nieco inne są tu motywy propagandowe... mnie np. zdziwił motyw prawosławnego popa walczącego z armią czerwoną.

Generalnie wart zobaczenia moim zdaniem.
Poniżej parę screenów:
Napisano

Finałowa scena, ostatniego 11 odcinka, przestawiającego zagładę Sztrafbatu. Wszyscy już prawie zgineli, ale ostał się Pop i czesze po łące z maxima, że aż wióry lecą. Przy okazji się modli.

Napisano
Genialne!!!!!!!!!
Już sobie wyobraziłem film - pif,paf, trach, ttt, cccz, bum, bum - ach, żeby to obejrzeć - dzielny gieroj i jego pepeszka - niczym Roch Kowalski i jego pani Kowalska.
Jednak wychowanie w PRL-u to jest to.
Ale, ale bolas pięknie nam to zaprezentowałeś, nie myślałeś kiedyś, żeby zostać politrukiem ?
Napisano
Genialne!!!!!!!!!
Już sobie wyobraziłem film - pif,paf, trach, ttt, cccz, bum, bum - ach, żeby to obejrzeć - dzielny gieroj i jego pepeszka - niczym Roch Kowalski i jego pani Kowalska.
Jednak wychowanie w PRL-u to jest to.
Ale, ale bolas pięknie nam to zaprezentowałeś, nie myślałeś kiedyś, żeby zostać politrukiem ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie