irade Napisano 15 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2007 witam:) pociągnę dalej temat umundurowania WH i spytam jakiej firmy najlepiej kupić feldmutzke w kolorze feldgrau wraz z obszyciem i od kogo? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farby Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 Z wszystkich replik na swiecie to najlepsza bedzie M43 od www.atthefront.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 w Ath The Front wszystkie fanty sa najlepsze na świecie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 Ja mam Sturma z obszyciami Bevo i jest ok, do kupienia u Maćka za chyba 80 zł + 5/10 zł obszycie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 15 Styczeń 2007 Share Napisano 15 Styczeń 2007 potwierdzam opinie ober_schutze. A jakie sa koszty wysylki z Ath the Front? Pozdarwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irade Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 a jakieś namiary na Maćka można prosić? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 Napisz na maila to Ci podam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclawianin73 Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Witam :-) To mój pierwszy post - odświeżę trochę temat M43 jako początkujący, a w związku z tym głodny wiedzy i ufny w doświadczenie i życzliwość starszych Kolegów :-)Czy ktoś może sprowadzał coś ze Stanów? Jak wyglądają koszty przesyłki, dostawa, itd. A jeśli nie zza oceanu, to które europejskie czapki są warte polecenia? Mam M43 z drelichu Bundeswehry (Moleskin) z wszywką Mil-Tec by Sturm", no ale to czapka nie tyle do rekonstrukcji, co raczej na grzyby... :-) O czapkach Sturma wyczytałem tu różne opinie - na pewno cena i dostępność w kraju są tu plusem... Generalnie proszę o podpowiedź: warto kupować Sturma czy lepiej dołożyć i szukać czegoś z wyższej półki?I jeszcze jedno: czy w zagranicznych firmach sprzedających repliki są dostępne czapki bez obszyć, tak jak te ze Sturma?Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za podpowiedzi! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 STURM’a M43 niestety już się nie nadaje – mam tegoroczną produkcję, a kumpel z grupy z przed dwóch lat są one do siebie podobne jak pięść do oka – jakość produkcji uległa drastycznemu pogorszeniu. Polecam czapeczkę z firmy „At the front” – jeden z kolegów z naszej grupy ma takową i strasznie mu jej zazdrościmy ;) Jest naprawdę profesjonalnie wykonana!PozdrawiamHindusP.S. Ja swoją M43 już od dwóch miesięcy „męczę” na rozmaite sposoby, żeby ją doprowadzić do w miarę poprawnego wyglądu, ale nadal jeszcze nie jestem z niego usatysfakcjonowany i pewnie nie będę, bo problemy tkwią w wykonaniu jej :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclawianin73 Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Dzięki za odpowiedź! :-) A co jest nie tak z Twoją czapką? Nie wiem, jak wyglądają starsze Sturmy, ale te co są do kupienia w polskich sklepach internetowych jak na moje niefachowe mają nieco za płaski dach :-) Bardziej przypominają kepi, niż zadartą z definicji, wznoszącą się linię M43...A jak wygląda kwestia materiału czapki z At The Front? Bo na zdjęciach z ich stronki ten odcień jakiś taki trochę dziwny mi się wydał... Oczywiście może to być przekłamanie koloru na fotkach. Choć z drugiej strony tyle było odcieni i materiałów... :-)Byłbyś tak dobry i podpytał kolegę o szczegóły zamorskiego kupowania?? Forma zapłaty, czas przesyłki, itp.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 „zadartą z definicji, wznoszącą się linię” uzyskujesz przede wszystkim we własnym zakresie poprzez konsekwentną pracę nad własną czapeczką!!!„Byłbyś tak dobry i podpytał kolegę o szczegóły zamorskiego kupowania?? Forma zapłaty, czas przesyłki, itp.” – nie da rady – obie czapki M43 i wcześniejszą wersję M42 przywiózł sobie bezpośrednio z podróży do USA.„Oczywiście może to być przekłamanie koloru na fotkach. Choć z drugiej strony tyle było odcieni i materiałów.” – dokładnie tak – kolor z ATF jest ładny i bardzo zbliżony do oryginału!PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Ja mam Sturma kupionego w lutym 2005 i jest fajny, sie pozytywnie zdefasonował i jestem zadowolony chociaz i tak odrobine czegos mu brakuje :] Kumpel ma tegorozny wypust i faktycznie, niewiele maja ze sobą poza materiałem wspólnego :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Ale da sie jeszcze coś z nią zrobić ;)Przede wszystkim trzeba złamać daszek – na zdjęciach dokumentalnych widać to bardzo dobrze – weterani Wehrmachtu bardzo często na pytanie, gdzie przechowywali swoje czapki polowe odpowiadali „gdzie się dało” – były więc one wkładane za pas, do kieszeni, chlebaka, w mroźne dni wpychane pod hełm i w związku z tym daszek od razu był łamany, żeby czapka łatwiejsza była do schowania.Po drugie – trzeba ukształtować czub! Tradycyjny „czób” w miejscu naszywki z adlerem i kokardą w barwach narodowych, nie był unormowany regulaminowo, ale dopuszczony i bardzo popularny. Było on efektem podejścia niemieckich żołnierzy do nakryć głowy. W trakcie procesu szkolenia nowego żołnierza, do munduru służbowego otrzymywał on czapkę garnizonową ze skórzanym daszkiem. Nawyk, który nabywał on bardzo szybko zmuszał go do jej zakładania i zdejmowania bez dotykania palcami daszka. Wynikała to z faktu, że przełożeni w koszarach jak również żandarmeria polowa w miastach garnizonowych surowo karali żołnierzy, na których daszkach czapek widać było smugi lub zabrudzenia (daszki winny lśnić jak lustro!). W związku z tym żołnierze nawykowo łapali czapkę przy zakładaniu i zdejmowaniu za denko na wysokości obszyć. Ten nawyk był w nich tak głęboko zakorzeniony, że zachowywali się tak samo również przy noszeniu czapki polowej M43 i w ten sposób tworzył się ów charakterystyczny „czub”.Po trzecie powinna być ona pognieciona – ten efekt łatwo uzyskać – ja na przykład noszę swoją czapeczkę w swojej aktówce do pracy – co pewien czas wyjmując ją i wkładając w inny sposób, by się odkształcała inaczej ;)Po za tym w trakcie imprez traktuję czapkę polową jako „frotkę” i zawsze wycieram się nią z potu :)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroclawianin73 Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Dzięki Hindus za wszystkie wskazówki! :-) Teraz na poważnie zaczynam poszukiwania :-) Sturma odpuszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Wrocławianin73 - odezwij się do mnie na maila! Jest pod moim nick'iem.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOVA Napisano 18 Wrzesień 2007 Share Napisano 18 Wrzesień 2007 wroclawianin73 a do jakiej grupy nalezysz lub gdzie bys chcial wstapic?Jesli jestes z Wrocławia odezwij sie na priv. na meila.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 A co sądzicie o tej wersji czapki m-43? Nada się na rekonstrukcję bez większych problemów:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 Zdaje się że to Sturm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 nie zdaje się tylko to szturmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 6 Lipiec 2008 Share Napisano 6 Lipiec 2008 Że Sturm to wiem choćby z opisu produktu w jednym miejscu, ale rozumiem, że po tamtym roku opinia o czapce ta sama? Nie wiem jak tamta dokładnie wyglądała wtedy, ale po zdjęciu wychodzi pewnie na to samo. Wolę wcześniej pytać, niż po wszelkich przygotowaniach nie trafić do ekonstrukcyjnych dziwadeł":). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 7 Lipiec 2008 Share Napisano 7 Lipiec 2008 Kupując tą czapkę, do „rekonstrukcyjnych dziwadeł” raczej nie trafisz (chyba, że inne elementy Twojej sylwetki będą nieudane ;) – zwłaszcza, że w ostatniej partii produkcyjnej STURM poprawił nieco jakość tego produktu…PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Witam.Mam takie pytanie w imieniu kolegi(niestety nie wszyscy mają internet i komputer)odnośnie czapki M43.Które sukno bardziej nadaje się na jej wykonanie.Próbka nr. 1,czy próbka nr.2.Ewentualnie żadna z nich.Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Próbka nr. 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 21 Styczeń 2009 Share Napisano 21 Styczeń 2009 Witam.Osobiście użytkuję M43 produkcji Sturma + obszycia BEVO vel Yanik na jasnym podkładzie i jestem zadowolony. Z kolei myślę teraz nad kupnem M43 w celach przeróbki na zimową czapę uszankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Udet Napisano 23 Lipiec 2009 Share Napisano 23 Lipiec 2009 Witam! Sturm jakos za mna nie przemawia. Co sadzicie o m43 produkcji Yanika??? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.