bjar_1 Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 Ze względu na sporą objętość poprzedniego wątku zakładam nowy.Poprzednia część : http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=114705I dzisiaj trafiony fancik : dół od pruskiej aluminiowej menażki (wzór 1910 tak?), Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 I sygnaturka wytwórcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Hej! Ostatnio zdobyłem taki zestawik, menażka niemiecka m31 bicia ESB 36 patelnia, i ESB 34 kociołek, ale te manierki to nie mam pojęcia co to za jedne. W poprzednim wątku znalazłem podobną do tej mniejszej opisaną jako jugosłowiańska, ale czy to to samo to nie wiem, a druga to wogóle do niczego nie podobna.Może mi ktoś pomóc w identyfikacji? Może znacie jakieś str. internetowe na temat militarnego sprzętu kuchennego?Pozdrawiam Sonder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 fotka 1: wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 fotka 2: manierki z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 fotka 3: sygnowanie karabińczyka mniejszej manierki: 34"poza tym nie znalazłem innych sygnatór na obydwóch manierkach :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Przepraszam 35" nie 34". Jak by jeszcze jakieś ujęcia pomocne w identyfikacji były potrzebne to proszę pisać. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 20 Styczeń 2007 Share Napisano 20 Styczeń 2007 jugole mieli podobną, ale twoja to polska cywilna. Natomiast ta obok jes tmały problem. Niby rumuńska, ale ostatnio na forum rumuńskim powiedzieli mi że większe niz 0,5l robili Jugole. A twoja jest większa, bo ta polska ma 0,55 l prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 20 Styczeń 2007 Share Napisano 20 Styczeń 2007 Cywilna rozumiem że przedwojenna (35" oznacza rok?) i czy była noszona w w jakimś pokrowcu czy luźno?ta duża ma ma ok 70-75 ml. pojemności, a małej nie sprawdzałem bo za dużo wgnieceń i wyniki byłyby mało miarodajne :(Co do małej padła sugestia że belgijska, a duża bundeswehra, ale to nic pewnego, więc temat otwarty. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 20 Styczeń 2007 Share Napisano 20 Styczeń 2007 ta z biciem '35' nie koniecznie cywilna[z reszta nigdy o tym nie słyszałem] za to słyszałem że wykorzystywana przez min. polską kawalerię. Z tym że ta twoja ma prowizoryczny korek a oryginalnie była nakrętka[co widac po gwincie na szyjce] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 20 Styczeń 2007 Share Napisano 20 Styczeń 2007 Wzięło się to stad , że kiedyś jeden kolekcjoner powiedział drugiemu :-). Oficerowie przedwojennego WP, często kupowali sobie cywilne manierki, stąd pewnie mogło trafić do jednostek wojskowych. MAnierki tego typu widziałem już o pojemności 0,55; 0,8. Są jeszcze 1; 1,1 i 1,3l. Produkowano je w różnych firmach m.in. Światowid. CHoć widnieją też na austriackich katalogach sprzętu kuchennego z lat 30-tych.Z tą nakrętką też nie byłbym taki pewien. Ja do swojej przełożyłem nakrętkę z niemca (I WŚ lub okres Weimaru)i pasował. Mogło być to też zatykane korkiem a na gwint nakładany kieliszek (podobnie jak w Jugosłowiańskich).CO do zielonej:http://img255.imageshack.us/my.php?image=053df.jpgwiększ ato Yugo, mniejsza RUmunia (wg kolekcjonerów rumuńskich) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 20 Styczeń 2007 Share Napisano 20 Styczeń 2007 a teraz czemu nie wierzę w wojskowośc tej manierki. wg przedwojennego regulaminu, manierkę przenoszono w chlebaku- wtedy karabińczyk jest niepotrzebny.Jeśli byłby troczony do D-ringa w chlebaku- wtedy kawaleria odpada, bo w czasie jazdy obijałby się o... inne rzeczy. W chlebaku są różne metalowe przedmioty, więc po paru przejazdach manierka nadawała by się do kasacji.Wreszcie wojsko miało wszystko opisane: rocznik, producent, póżniej nr odbioru wojskowego. Wiązało się to z tym, że po pewnym okresie użytkowania sprzęt jest kasowany całymi rocznikami niezależnie od stanu zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 20 Styczeń 2007 Share Napisano 20 Styczeń 2007 siedze troche w wp i zbierałem kiedys manierki i niestety karabinczyk nie jest swiadectwem jej cywilnego pochodzenia trafialem wz 31(min wulkan 34 rok") stalówke z karabinczykami wiec no coz twoja teoria jest błedna pozatym manierke US troczy sie w pokrowcu na pasie manierke wz 31 wersja sanitarna w noszaku przez ramie;-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Dzięki wszystkim za pomoc w identyfikacji;)I tak z ciekawości czy te manierki są coś warte?Co sie stało że ten wątek znalazł się tutaj :/ Pzdr. Sonder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 calosc bym wycenil tak max 100 zl ale uczciwie powiem ci ze dla mnie kazda z nich jest warta po 10 zl łącznie z menachą;-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 całość tzn z manierki i menażka? Bo menażki nie chcę się pozbyć, a manierki wziąłem z czystej ciekawości i jak będzie potrzeba to mogę ich się pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 24 Styczeń 2007 Share Napisano 24 Styczeń 2007 manierki z 60 zl obstawiam ze 30-40 ta polska;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablcbr Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 a ma ktoś w kolekcji moze miske Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablcbr Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 Średnica zewnetrzna 360mm, głębokość 105mmLUFTWAFFE 1939r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 KobierasSkoro siedzisz w wp i zbierałeś manierki to powinieneś wiedziec , że Wulkan nie robił wz31. Masz manierkę wz29 z metalowa opaską i karabińczykiem. Jak porównasz do wz 31 to zobaczysz, że ma mniejszą szyjkę. Przy okazji możesz wrzucić fotki? Znane są tylko egzemplarze z 1929 roku. Potem przegrała z wz31 i już nie produkowano jej dla wojska.Manierki US to inna para kaloszy. DO pasa troczy się też radzieckie, brytyjskie. Ale nie ma o tym w polskim regulaminie. Wersja sanitarna oczywiście była, ale nigdzie nie znalazłem fotki żołnierza z nią. Tylko jedną z siostrą- sanitariuszką i jedną LOPPowską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.