ubenfurer Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Napisano 13 Styczeń 2007 Witam forumowiczów .Co to może być za wpinka bądź odznaczenie ??
ubenfurer Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Napisano 13 Styczeń 2007 Witam forumowiczów .Co to może być za wpinka bądź odznaczenie ??
kokesh Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 Moja była na forum dwa miesiące temu , nikt nie wiedział co to.Znaleziona pod Warszawą.Pozdro...
ubenfurer Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Napisano 13 Styczeń 2007 to ciężka sprawa z tą odznaczką, może coś związanego z PRL??
ubenfurer Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Napisano 13 Styczeń 2007 dzięki coriolan ale moja nie ma z tyłu nakrętki tylko była wpinana poprzez zapinkę, może było kilka odmian , komu dokładnie były nadawane?? bo nie często się je spotyka.pozdrawiam
coriolan Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 Podałem Ci tylko takie informacje,jakie odnalazłem w sieci.Bardziej odpowiadałoby mi nazwanie tej odznaki jako odznaki korporacyjnej przedwojennej Ligi Katolickiej,na co wskazywałby krzyż i napis ROZWÓJ,ale w informacjach o przedwojennej L.K. i Akcji Katolickiej nic nie wspomina się o odznakach,które z pewnością istniały.
ubenfurer Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Napisano 13 Styczeń 2007 uprzejmie dziękuję za zainteresowanie w/w sprawą ID - pozdrawiam
radosci Napisano 19 Sierpień 2012 Napisano 19 Sierpień 2012 Zajeło mi to chłopaki 5 lat ale zidentyfikowałem waszą odznakę ;) Dziś również stałem się jej posiadaczem. Otóż wpinka ta to wpinka Towarzystwa Rozwój".Za encyklopedią PWN:Towarzystwo Popierania Przemysłu i Handlu Polskiego „Rozwój”, Towarzystwo Rozwoju Życia Narodowego w Polsce, Towarzystwo Rozwoju Przemysłu, Rzemiosł i Handlu „Rozwój”, od 1923 Związek Popierania Polskiego Stanu Posiadania, organizacja gosp., zał. 1913 jako ekspozytura ND; skupiało przedstawicieli rzemiosła i drobnego handlu pol.; 1923 ok. 80 tys. czł.; po 1923 (pod nazwą Związek Polskiego Stanu Posiadania) stopniowy upadek."Faktycznie jednak była to skrajnie narodowościowa organizacja, skrajnie również antysemicka.Maczali palce również w tym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamach_na_Gabriela_Narutowicza
Pytanie
ubenfurer
Witam forumowiczów .
Co to może być za wpinka bądź odznaczenie ??
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.