Skocz do zawartości
  • 0

Wpinka, odznaczenie ?

ubenfurer

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki coriolan ale moja nie ma z tyłu nakrętki tylko była wpinana poprzez zapinkę, może było kilka odmian , komu dokładnie były nadawane?? bo nie często się je spotyka.
pozdrawiam
Napisano
Podałem Ci tylko takie informacje,jakie odnalazłem w sieci.Bardziej odpowiadałoby mi nazwanie tej odznaki jako odznaki korporacyjnej przedwojennej Ligi Katolickiej,na co wskazywałby krzyż i napis ROZWÓJ,ale w informacjach o przedwojennej L.K. i Akcji Katolickiej nic nie wspomina się o odznakach,które z pewnością istniały.
Napisano

Zajeło mi to chłopaki 5 lat ale zidentyfikowałem waszą odznakę ;) Dziś również stałem się jej posiadaczem. Otóż wpinka ta to wpinka Towarzystwa Rozwój".

Za encyklopedią PWN:
Towarzystwo Popierania Przemysłu i Handlu Polskiego „Rozwój”, Towarzystwo Rozwoju Życia Narodowego w Polsce, Towarzystwo Rozwoju Przemysłu, Rzemiosł i Handlu „Rozwój”, od 1923 Związek Popierania Polskiego Stanu Posiadania, organizacja gosp., zał. 1913 jako ekspozytura ND; skupiało przedstawicieli rzemiosła i drobnego handlu pol.; 1923 ok. 80 tys. czł.; po 1923 (pod nazwą Związek Polskiego Stanu Posiadania) stopniowy upadek."

Faktycznie jednak była to skrajnie narodowościowa organizacja, skrajnie również antysemicka.

Maczali palce również w tym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamach_na_Gabriela_Narutowicza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie