Skocz do zawartości

MP a bagnet w wojsku niemieckim

Ptaku51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

czy Sz. Koleżeństwo może podzielić się wiedzą nt. tego jak wyglądała sprawa regulaminowego wyposażenia żołnierzy Wh i Waffen SS mających na stanie pistolety maszynowe w bagnety ew. inną broń białą.

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano
Gdzies sie juz tu taki temat przewinal i nawet ktos poprosil o zdjecie soldata uzbrojonego w MP i z bagnetem, ale z tego co pamietam nikt takiego nie pokazal.
Napisano
No właśnie! To ciekawe! Czy dowódcy polskich grup rekonstrukcyjnych słusznie wymagają noszenia bagnetów przez żołnierzy uzbrojonych w MP 40 lub STG 44?
Napisano
Oczywiscie masz racje - ale nie zmienia to faktu, ze nie pokazano tu jeszcze foty zolnierza uzbrojonego w MP/StG z bagnetem na pasie.
Napisano
Hallo Rumburak

Akcesoria do MP 40:
- Pasek do noszenia broni
- Magazynki po 32 naboje 6 szt.
- 1 torba na 6 magazynkow albo 2 torby na 3 magazynki
- Przyrzad do napelniania magazynkow
- Pokrowiec na wylot lufy
O bagnecie nic tu nie pisze.

Die Maschinenpistole 40
Beschreibung und Handhabung
Von Heinz Denckler
Heinz Denckler-Verlag, Berlin C2

Pistolet maszynowy Schmeisser MP 28/2 po prawej stronie posiadal uchwyt na bagnet.

Pozdrowienia
Jo Alois
Napisano
@ Jo Alois
Faktyczie, obaj na samym dole maja bagnety - i ten po lewej i ten po prawej...

A ze nie ma mowy o bagnecie na liscie akcesoriow do MP40 to raczej zrozumiale.

Mocowanie na bagnet mialy tez niektore MKb.42(H), ale tez nie udalo mi sie do tej pory znalezc zdjecia zolnierza tak uzbrojonego i z bagnetem.
Napisano
Witam.
Bagnet był uzywany jako narzedzie albo element dekoracyjny do munduru wyjsciowego.
MP- i MG-strzelcy w zasadzie nie nosili bagnetow.

„Die Kriegserfahrungen haben gezeigt, daß der Nahkampf in den meisten Fällen nicht mit dem Bajonett, sondern in erster Linie durch den schnellen Schuß und die Nahkampfmittel (Handgranaten) entschieden wird. ... Der Soldat ist so zu erziehen, daß er mit der Handgranate und vor allem mit seiner Schußwaffe den Gegner niederkämpft.
OKW – Merkblatt 25/3 –Anleitung für den Nahkampf u. die Handgranatenausbildung vom 15.10.1944

Doswiadczenia wojenne pokazaly, ze najczęsciej walka na bliskie odleglosci jest rozstrzygnieta przez szybkie strzaly i granaty reczne, a nie przez bagnety.
Zolnierz ma byc tak wyszkolony, ze zwalcza przeciwnika za pomoca granatow recznych , a szczegolnie za pomocą broni strzeleckiej.
( Byli tacy co lepiej tlumaczyli )

Pozdrowienia
Jo Alois
Napisano

Witam. Co do wyposażenia w bagnety żołnierzy mających na stanie pistolety maszynowe MP 38 oraz MP 40 to nie wiem, ale posiadacze karabinków STG 44, mieli standardowe bagnety S 84/98/34.Pozdrawiam.

Napisano
Ze zdjęć które własnie sobie popoglądałem(stalingrad) raczej wynika że strzelec MG prawie zawsze ma bagnet, czasem na saperce czasem do pasa. ale to może przypadek. Ja to bym raczej bagnetu nie nosił, mało kto jest nożownikiem a to to przecie waży z kilogram.

ma kto moze foto bagnetu na G43?
Napisano

Znalazłem jeszcze taką fotkę.Zdjęcie pochodzi z książki J. Piekałkiewicza, i widać u żołnierza na pierwszym planie bagnet przy pasie, mimo żę w ręku trzyma MP. W warunkach bojowych nietrudno o zmianę broni, a bagnet był jeszcze pewnie z okresu kiedy żołnierz był wyposażony w karabin.

Napisano

no to chyba nie tak łatwo było z wymianą broni.
broń była przypisana do żołnierza, wiadomo jak ranny nie mógł zabrać swojej giwery to nie zabierał bo życie było dla niego najważniejsze ale raczej pilnowano swojego ekwipunku bo dla utrzymania dyscypliny pilnowano aby zołnierze nie porzucali sprzętu.

u amerykanów (czytałem gdzieś chyba przy okazji lasu Huertgen) raczej nie pozwalano na używanie broni niemieckiej.

• 1 month later...
Napisano
Witam,
ostatnio na Discovery byl program o walkach na Krymie. Bylo sporo niemieckich materialow filmowych i kilka razy przewijali sie zolnierze WH z MP w rekach oraz bagnetem na pasie.
Jesli ktos ma mozliwosc to prosilbym o tych wklejenie zdjec.

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano
Śmiem wątpić, czy zdjęcie pokazane przez kol FALKE-63 jest drugowojenne :) Pan wygląda jak nałożony, ma na sobie dużo szpeji, a ładownic do MP nie widzę (?). Co do bagnetu i MP 40- jak już mówiono, na większości zdjęć strzelcy MP i MG nie mają bagnetów i myślę, że nie powinni ich mieć na rekonstrukcji. Rzadkie zdjęcia pokazujące MP z bagnetem" mogą być po prostu przykładem rofieja" po koledze, któremu sie zmarło.
Napisano
Mysle, ze fota jest oryginalna bo nawet podpisana przez wszem i wobec znanego artyste malarza klokiego ;) ktory w wolnych chwilach zajmuje sie kolorowaniem drugowojennych fotek.

A co do meritum: watpie, ze to byly trofiejne fanty - raczej pozostalosc po poprzednio przydzielonej broni.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie