Skocz do zawartości

Jak oczyścić i zabezpieczyń maskę pgaz?

victor

Rekomendowane odpowiedzi

Jak oczyścić i zakonserwować pochłaniacz,

jak widać trochę skorodowany, sygnatur brak - nie zachowały się (widocznie były na częściach które uległy korozji) zachował się tylko napis odbioru wojskowego naniesony białą farbą olejną.

za pomoc dziękuję

Tak jak mówi kiler, brezent wyszczotkuj, a elementy metalowe i gumowe przetrzyj wilgotną szmatką. Gumę możesz potem natrzeć talkiem żeby nie parciała.

Broń boże żadnego fosolu! Przecieraj rdzę szmatką zwilżoną WD-40, to po jakimś czasie ładnie zejdzie.

Ja bym pochlaniacz spokojnie fosolem.pedzelkiem zwilz poczekaj kilka minut i zmyj wodą i tak do skutku,zbyt dlugo nie trzymaj fosolu bo potem bialy osad zostanie,mozesz wspomuc sie twarda szczotka nie druciana.Ja tak czyszce helmy i wylazi spod rdzy farba anie znika.na koniec dobrze umyj w cieplej wodzie i pokryj WD 40 lub olejem do broni/zglos sie to użycze

• 2 weeks later...

Tak wygląda od spodu.

Fosol pędzelkiem, ciepła woda, smar do broni i efekt taki jak widać. Aż sie wierzyć nie chce,że to ten sam pochłaniacz.

To praca kolego Robo01

Z maską zrobiłem tak. Bez ceregieli ciepła woda z płynem do płukania, szczotka i szczoteczka do zębów, potem obficte spłukanie też ciepłą wodą, wyjąłem metalowe pierścienie trzymające szkiełka przeciwpotne by łątwiej było wyczyścić wnętrze i szkła okularów. Wycisnąłem ręką nadmiar wody z pasków i uszczelniacza przy twarzy. Wyszły również wszystkie sygnatry odbioru. Suszenie z dala od żródła ciepła by nie popękałą potem talk i jak będzie gotowa zamieszczę fotki.

Widok z zewnątrz, także Panowie jak maska jest w miarę mocna nic się nie bać, postępować zgodnie z powyższą instrukcją.

Jak jej przez 60 czy 65 lat diabli nie wzieli to i małe czyszczenie jej nie zaszkodzi.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w konserwacji tego typu podobnych rzeczy.

• 2 weeks later...
Ja tam swoja maskę umyłem [można wręcz rzec wyprałem] dokładnie, wypchałem gazetami i pozwoliłem schnąć powoli z dala od grzejnika i promieni słonecznych. Nie straciła nic ze swej miękkości, a tylko wyładniała.
Czyli postapiłem tak jak Victor :-)
Prawda jest taka, że jak coś jest mocne, to wytrzyma zabiegi i będzie cieszyć oko, a z rupa" i tak nic już nie będzie.

Gumę potraktuj lekko środkiem do konserwacji uszczelek przy drzwiach samochodów [na zimę], będzie miękka i opóźni to proces pękania gumy.

Sypanie talkiem nic nie da- talk służy jedynie do zabezpieczenia warstw gumy przed sklejaniem, a tu to juz nie wchodzi w rachubę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie