Skocz do zawartości

ładownice 1939

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Jak to było z ładownicami używwanymi przez wojsko polskie w 1939 roku. Wiem, że to trochę zawiła sprawa. Piechota miała dwie potrójne, ułani dwie podwójne (?), łącznościowcy jedą potrójną (?). Może ktoś mi coś więcej powie...

bartekl23
Napisano
O podwójnych w 1939 nie słyszałem. Normalny żołnierz z kb lub kbk miał dwie potrójne a w służbach technicznych (np. łączność) jedną potrójną (bo musiał mieć miejsce na dodatkowy sprzęt).
Ładownice podwójne zdażały się w począkowej fazie niepodległości (mam jedną fokę zołnierzy z takimi ładownicami), ale z tego co wiem nie było ich na stanie w 1939 roku.
Napisano

W WP w 1939 roku każdy z żołnierzy jednostek I rzutu używał skórzanej ładownicy do amunicji mauserowskiej, która posiadała trzy komory, w których mieściło sie 15 naboi w każdej (załódkowanej w 3 łódki). Etatowo przysługiwały dwie takie ładownice trzykomorowe. W artylerii, łaczności, DAK-ach zdażało się że wydawano po jednej. Te łądownice przypisane były do kb i kbk Mauser. Dwukomorowe ładownice i pozostałe inne do karabinów innych typów używano w Baonach Obrony Narodowej, formacjach Krakusów, jednostkach drugorzutowych. PW etc. I tak najbardziej znane ładownice dwukomorowe to ładownice do kb i kbk Mannlicher, ale pamiętajmy, że używano też lebeli, bertierów etc. w 1939 roku. Dodajmy również, że w WP używano równiez ładownic do rkm Browning wz. 28, począwszy od ładownic do BAR-a a skończywszy na naszych polskich wersjach. Podobno były również specjalne łądownice do kb.ppanc. wz. 35 ale ja ich nigdy nie wiedziałem.
Zdjęcie ładownicy z kolekcji Bolasa.

Napisano
A czy da się włożyć do skośnej ładownicy austyjackiej amunicję w łódkach mauzera? Wydaje mi się że ze wzgledu na róznicę w kształcie może być kłopot, a w 1939 manlicherów było mało w jednostkach, nawet ON. Chyba że nosić naboje luzem.
Napisano
Ładownic austryjackich używano głównie do amunicji do manlicherów, ale chyba i mauserowska łódka się w nią wciśnie? W kazdym razie w pułkach kawalerii te ładownice wycofano wraz z manlicherami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie