bartekl23 Napisano 18 Październik 2003 Autor Napisano 18 Październik 2003 Witam!Jak to było z ładownicami używwanymi przez wojsko polskie w 1939 roku. Wiem, że to trochę zawiła sprawa. Piechota miała dwie potrójne, ułani dwie podwójne (?), łącznościowcy jedą potrójną (?). Może ktoś mi coś więcej powie...bartekl23
polsmol Napisano 18 Październik 2003 Napisano 18 Październik 2003 O podwójnych w 1939 nie słyszałem. Normalny żołnierz z kb lub kbk miał dwie potrójne a w służbach technicznych (np. łączność) jedną potrójną (bo musiał mieć miejsce na dodatkowy sprzęt).Ładownice podwójne zdażały się w począkowej fazie niepodległości (mam jedną fokę zołnierzy z takimi ładownicami), ale z tego co wiem nie było ich na stanie w 1939 roku.
jazlowiak Napisano 19 Październik 2003 Napisano 19 Październik 2003 W WP w 1939 roku każdy z żołnierzy jednostek I rzutu używał skórzanej ładownicy do amunicji mauserowskiej, która posiadała trzy komory, w których mieściło sie 15 naboi w każdej (załódkowanej w 3 łódki). Etatowo przysługiwały dwie takie ładownice trzykomorowe. W artylerii, łaczności, DAK-ach zdażało się że wydawano po jednej. Te łądownice przypisane były do kb i kbk Mauser. Dwukomorowe ładownice i pozostałe inne do karabinów innych typów używano w Baonach Obrony Narodowej, formacjach Krakusów, jednostkach drugorzutowych. PW etc. I tak najbardziej znane ładownice dwukomorowe to ładownice do kb i kbk Mannlicher, ale pamiętajmy, że używano też lebeli, bertierów etc. w 1939 roku. Dodajmy również, że w WP używano równiez ładownic do rkm Browning wz. 28, począwszy od ładownic do BAR-a a skończywszy na naszych polskich wersjach. Podobno były również specjalne łądownice do kb.ppanc. wz. 35 ale ja ich nigdy nie wiedziałem.Zdjęcie ładownicy z kolekcji Bolasa.
bartekl23 Napisano 19 Październik 2003 Autor Napisano 19 Październik 2003 Na WST używano 2 podwójnych. To na 100%. Ułani zdaje misię, że też mieli podwójne.Pzdrbartekl23
jazlowiak Napisano 19 Październik 2003 Napisano 19 Październik 2003 Jedynymi ładownicami podwójnymi w WP były przed wojną ładownice poaustryjackie. W 1939 roku nie używane już w jednostkach 1 rzutu.
mietek Napisano 19 Październik 2003 Napisano 19 Październik 2003 A czy da się włożyć do skośnej ładownicy austyjackiej amunicję w łódkach mauzera? Wydaje mi się że ze wzgledu na róznicę w kształcie może być kłopot, a w 1939 manlicherów było mało w jednostkach, nawet ON. Chyba że nosić naboje luzem.
jazlowiak Napisano 19 Październik 2003 Napisano 19 Październik 2003 Ładownic austryjackich używano głównie do amunicji do manlicherów, ale chyba i mauserowska łódka się w nią wciśnie? W kazdym razie w pułkach kawalerii te ładownice wycofano wraz z manlicherami.
polsmol Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Na wyżej wymienionej fotce żołnierze mają podwójne ładownice i kbk wz. 98 czyli amunicja od mausera musiała się mieścić (?)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.